Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat ca pregatirile pentru lansarea planificata a primului satelit spion al tarii ar trebui sa continue pentru a contracara ceea ce el a numit amenintari din partea Statelor Unite si a Coreei de Sud, a informat miercuri presa de stat citata de Reuters.
Analistii spun ca satelitul militar face parte din eforturile statului de a avansa tehnologia de supraveghere, inclusiv dronele, pentru a-si imbunatati capacitatea de a lovi tinte in cazul unui conflict.
Coreea de Nord a efectuat in decembrie ceea ce a numit un test important al „fazei finale” pentru satelitul spion si a declarat ca va finaliza pregatirile pentru lansare pana in aprilie. La acel moment, a lansat imagini granulare alb-negru ale capitalei sud-coreene Seul, despre care spunea ca au fost facute in timpul testului.
Marti, in timpul unei vizite oficiale la agentia spatiala, Kim le-a spus oficialilor sa se asigure ca lansarea a are loc la timp si a ordonat, de asemenea, lansarea unei serii de alti sateliti de recunoastere, a declarat agentia de stiri KCNA.
KCNA a declarat ca productia satelitului a fost finalizata, dar nu a precizat cand este programata lansarea.
Kim a spus ca este „natural” ca Nordul sa-si dezvolte descurajarea militara, criticand desfasurarea activelor strategice ale SUA in regiune ca o incercare „de a transforma Coreea de Sud intr-o baza avansata de agresiune si un arsenal de razboi”.
Potrivit secretarului sef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, chiar daca Phenianul l-a numit satelit, orice lansare nord-coreeana care implica o tehnologie de rachete balistice ar fi o incalcare clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.
O fotografie aparuta in presa de stat l-a aratat pe Kim, insotit de fiica sa, vorbind cu oficialii in fata unei imagini neclare a unui posibil satelit.
Coreea de Nord a intreprins o serie de teste de rachete in ultimele luni, cel mai recent fiind al unei noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid. Phenianul a amenintat cu actiuni „mai practice si ofensive” asupra exercitiile Coreea de Sud-SUA si refuzand sa raspunda la linia telefonica dintre cele doua tari.
In decembrie, cinci drone nord-coreene au survolat Coreea de Sud, care a raspuns trimitand avioane de supraveghere in Nord pentru a fotografia armata.
Kim Dong-yup, profesor la Universitatea de Studii Nord-coreene, a declarat ca Phenianul doreste sa foloseasca sateliti pentru a obtine informatiile in timp real necesare pentru a atinge tinte atunci cand isi mobilizeaza rachetele si alte sisteme de livrare nucleare.
Coreea de Nord a avut mai multe incercari de a lansa sateliti de „observare a Pamantului”, dintre care doi pareau sa fi fost plasati cu succes pe orbita, inclusiv cel mai recent in 2016.
Observatorii internationali au spus ca satelitul parea sa fie sub control, dar a existat o dezbatere persistenta asupra faptului daca a avut vreo transmisie.
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, anunta vineri ca "pe masura ce timpul trece si ziua alegerilor…
Uniunea Europeana ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la…
Controversat in viata, afaceristul Silviu Prigoana declanseaza controverse chiar si dupa moartea lui. El nu…
DNA a anuntat vineri ca l-a trimis in judecata pe fostul comisar sef Coriolan Andrica…