Liderul puciului militar din Niger a promis ca va preda puterea in cel mult trei ani
Liderul loviturii de stat din Niger a promis sa readuca natiunea vest-africana la un regim civil in termen de trei ani. Generalul Abdourahamane Tchiani a facut acest anunt dupa ce s-a intalnit cu mediatorii din cadrul blocului regional vest-african ECOWAS in capitala Niamey.
ECOWAS a amenintat cu actiuni militare pentru a anula rasturnarea de luna trecuta a presedintelui Mohamed Bazoum, daca negocierile esueaza. Seful juntei a declarat ca Nigerul nu doreste un razboi, dar ca se va apara impotriva oricarei interventii straine. „Daca un atac ar fi intreprins impotriva noastra, nu va fi o plimbare in parc, asa cum unii par sa creada”, a avertizat el in discursul sau televizat de sambata seara.
Generalul Tchiani a reiterat, de asemenea, criticile la adresa a ceea ce el a numit sanctiunile „ilegale si inumane” impuse de ECOWAS asupra tarii fara iesire la mare. Acestea au inclus taierea energiei electrice, ceea ce a dus la pene de curent in Niamey si in alte orase importante, precum si blocarea importurilor esentiale. Soferii de camioane au fost blocati timp de saptamani intregi asteptand sa aduca provizii, ceea ce a dus la cresterea preturilor la alimente.
„Sanctiunile nu sunt concepute cu scopul de a gasi o solutie, ci pentru a ne ingenunchea si a ne umili”, a declarat generalul Tchiani. Mii de barbati au venit sambata pe un stadion din Niamey pentru a se inscrie intr-o forta de voluntari in caz de invazie – desi supraaglomerarea a impiedicat inceperea procesului de inregistrare, relateaza agentia de stiri Reuters.
ECOWAS a respins termenul de trei ani dupa discutiile de duminica. „ECOWAS nu accepta nicio tranzitie prelungita din nou in regiune. Pucistii trebuie doar sa se pregateasca sa predea controlul in cel mai scurt timp posibil”, a declarat pentru BBC Abdel-Fatau Musah, comisarul blocului pentru afaceri politice, pace si securitate.
El a precizat ca „aspectul militar este foarte bine pus la punct” si a adaugat: „Cu cat mai repede vor da puterea inapoi civililor si se vor concentra asupra responsabilitatii lor primare, care este apararea integritatii teritoriale a Nigerului, cu atat mai bine pentru ei”.
Liderul juntei, care a condus garda prezidentiala inainte de a prelua puterea la 26 iulie, a declarat ca interventia militara ar putea agrava insurgentele islamiste legate de al-Qaeda si de gruparea Stat Islamic. „Ei par sa ignore faptul ca, in mare parte, datorita profesionalismului si vitejiei fortelor de aparare si de securitate nigeriene, Nigerul a ramas o bariera care impiedica hoardele teroriste sa destabilizeze intreaga regiune”, a declarat el.
Lovitura de stat reflecta preluari recente similare in Burkina Faso si Mali, tari vecine. Iar influenta Rusiei in regiunea extinsa a Sahelului este, de asemenea, in crestere prin intermediul grupului sau de mercenari Wagner. Generalul Tchiani nu a oferit detalii despre transferul de putere, dar a declarat ca principiile tranzitiei vor fi stabilite in termen de 30 de zile in cadrul unui „dialog” gazduit de liderii loviturii de stat.
Delegatia acestora a fost condusa de fostul lider militar nigerian, generalul Abdulsalami Abubakar, si l-a inclus si pe cel mai inalt lider musulman din Nigeria, sultanul de Sokoto, Muhammadu Sa’adu Abubakar al III-lea. Acesta exercita o influenta uriasa in Niger, o parte din aceasta tara facand parte din califatul Sokoto, un regat puternic inainte de dominatia coloniala.