Liderul spaniol socialist Pedro Sanchez, salvat de separatistii catalani. El are sanse mari sa ramana la putere cu ajutorul lui Carles Puigdemont

externe

pedro sanchez, prim ministru, spania

O repetare a alegerilor in Spania pare mai putin probabila dupa ce joi s-a ajuns la un acord de ultim moment privind controlul principalului organism administrativ al parlamentului spaniol – oferind un impuls premierului socialist Pedro Sanchez, scrie Politico.

La scurt timp dupa ce legislatorii au depus juramantul, partidul separatist catalan Junts a dat voturile sale Francinei Armengol, candidata socialista la presedintia biroului parlamentului, puternicul organism care aproba crearea grupurilor parlamentare, autorizeaza comisiile de ancheta si, in cele din urma, determina ce proiecte de lege sunt luate in discutie de catre deputati.

Sprijinul lui Junts a fost obtinut printr-un acord de ultima ora, care a fost anuntat cu doar cateva minute inainte ca parlamentul sa inceapa noua sesiune legislativa. Acordul vine ca o usurare pentru Sanchez, care spera sa ramana la putere in peisajul politic fracturat creat de alegerile nationale neconcludente de luna trecuta.

In urma votului din 23 iulie, blocurile politice de stanga si de dreapta din Spania controleaza fiecare 171 de locuri in camera de 350 de locuri. Sprijinul deputatilor de la Junts este esential pentru alegerea conducerii parlamentului – critica pentru procesul legislativ – si va fi in cele din urma necesar din nou atunci cand Sanchez va incerca sa formeze un guvern luna viitoare.

Partidul Junts, controlat de fostul presedinte catalan autoexilat Carles Puigdemont, conditionase initial orice sprijin pentru Sanchez si Partidul Socialist de acordarea unei amnistii generale pentru toti cei implicati in referendumul esuat din 2017 privind independenta Cataloniei, impreuna cu acordul Madridului de a organiza un nou vot privind autodeterminarea.

Socialistii lui Sanchez au spus intotdeauna ca amnistia si cererile de referendum ale lui Puigdemont sunt excluse, deoarece incalca Constitutia Spaniei. Incercarile de a influenta Junts cu alte oferte nu au reusit pana acum sa atraga atentia parlamentarilor partidului. Si, in cele din urma, acordul de ultima ora care a asigurat sprijinul separatistilor pentru Armengol nu include masuri legate de niciuna dintre aceste probleme.

Sprijinul lui Junts a fost obtinut in schimbul unor noi masuri de promovare a utilizarii limbii catalane in parlamentul spaniol si a crearii unei comisii speciale insarcinate cu investigarea supravegherii separatistilor catalani. Partidul a precizat ca acordul se refera doar la sprijinul sau pentru presedintia lui Armengol, nu si la intentia lui Sanchez de a ramane prim-ministru.

Desi socialistii au reusit, aparent, sa castige sprijinul unei game largi de partide de stanga si separatiste, Sanchez inca nu are numarul necesar pentru a forma un guvern.

El are nevoie de cel putin cativa deputati de la Junts care sa ii sustina candidatura in parlament daca vrea sa ramana in functie. Daca Junts ar fi refuzat sa o sustina pe Armengol si ar fi permis in schimb unui candidat de dreapta sa prezideze parlamentul, ar fi ucis probabil ambitiile de lider ale lui Sanchez si ar fi condamnat Spania la noi alegeri. In timp ce acordul de joi reinvie sperantele ca o reluare a alegerilor poate fi evitata, dificultatea de a incheia acordul evidentiaza cat de instabila poate fi aceasta legislatura. Chiar daca Sanchez reuseste sa obtina sprijinul lui Puigdemont pentru a ramane in functie, nu este clar cum ar putea guverna.

Intelegerea de joi cu Junts evidentiaza faptul ca Sanchez este figura cu cele mai mari sanse de a obtine sprijinul parlamentar necesar pentru a fi prim-ministru, iar liderul socialist o va folosi, fara indoiala, saptamana viitoare in incercarea de a-l convinge pe regele spaniol Felipe al VI-lea sa il desemneze drept candidat pentru a forma un guvern.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: