externe

Liderul suprem al talibanilor, fotografiat in Kandahar. Pana acum exista doar o singura poza cu Haibatullah Akhundzada

Corespondentul Al Jazeera in Afganistan a postat pe Twitter a doua imagine care s-a facut vreodata liderului suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada. Acesta se afla acum in Kandahar.

„Aceasta este o noua imagine a liderului miscarii talibane. Poate ca  este a doua fotografie care este vazuta vreodata”, a mentionat jurnalistul.

Singura fotografie care circula pana acum cu liderul suprem este aceasta:

Liderul suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada, si-a facut aparitia in Kandahar, a anuntat corespondentul Al Jazeera in urma cu doua zile. Akhundzada s-a ascuns pana acum, existand suspiciuni ca ar fi de fapt mort.

„Liderul taliban Hibatullah Akhundzada a inceput o serie de intalniri cu liderii talibani din Kandahar”, a scris corespondentul Al Jazeera in Afganistan pe Twitter.

„Posturilor de radio si televiziune din Kandahar li s-a interzis sa difuzeze muzica si voci feminine”, a anuntat o agentie de presa din Afganistan.

Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a negat vehement saptamana trecuta zvonurile ca liderul suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada, a murit.

„Intr-o conferinta de presa, #ZabihullahMujahid a declarat ca liderul nostru Amir al-mu’minin si seful Emiratului Islamic vor iesi la lumina in curand. Acest lucru va pune capat tuturor zvonurilor nefondate despre moartea sa”, se anunta pe un cont de Twitter al talibanilor.

In februarie au existat informatii potrivit carora Akhundzada ar fi fost ucis cu cateva luni inainte intr-o explozie in Pakistan, dar aceste informatii nu au fost confirmate, iar un lider taliban de rang inalt, Ahmadullah Wasiq, a declarat ca acestea sunt „stiri false si zvonuri nefondate”.

Akhundzada a devenit liderul talibanilor – numit emir – in 2016, dupa moartea liderului anterior, Akhtar Mohammad Mansour, intr-un atac cu drone pe 21 mai, in acelasi an.

Mansour l-a numit pe Akhundzada drept succesor in testamentul sau. El a fost adjunctul lui Mansour pana la moartea acestuia.

Mansour a devenit lider in urma mortii liderului fondator al talibanilor, mollahul Omar, care a murit in 2013, dar a carui moarte a fost anuntata abia in 2015.

Akhundzada este un erudit religios si un adept al liniei dure, provenit din provincia afgana Kandahar. El a fost o figura de rang inalt in instantele talibane timp de ani de zile inainte de a fi ridicat la conducerea grupului. Se crede ca Akhundzada a pronuntat hotarari care favorizau pedepse precum executiile publice pentru criminali si adulteri, precum si amputarile pentru cei condamnati pentru furt.

Akhundzada a fost implicat si in rezistenta islamica la invazia sovietica din Afganistan in anii 1980, dar este considerat mai mult un erudit religios decat un comandant militar. In mai 2016, Akhundzada a disparut.

Tricia Bacon, profesor asociat la Scoala de Afaceri Publice de la American University din Washington, D.C. si autorul cartii Why Terrorist Groups Form International Alliances, a explicat importanta lui Akhundzada pentru Newsweek.

„In calitate de emir al talibanilor, Akhundzada este cunoscut ca lider al credinciosilor, asa cum au fost predecesorii sai. Akhundzada s-a dovedit priceput in mentinerea unitatii in cadrul talibanilor in aceasta perioada delicata de negocieri si de cuceriri militare. Este putin probabil ca el sa fie implicat in luarea deciziilor de zi cu zi, dar deciziile strategice semnificative ar avea nevoie de acordul sau”, a declarat Bacon.

„Nu este neobisnuit ca liderul talibanilor sa aiba un profil public discret, aparand doar ocazional in evenimente extrem de simbolice. Acestea fiind spuse, exista speculatii ca ar fi fost bolnav sau chiar mort.

Analiza mea in aceasta privinta este in ambele sensuri: ascunderea mortii unui alt lider, asa cum s-a intamplat cu mollahul Omar, ar risca sa semene diviziuni intr-un moment crucial; invers, daca este mort, ar exista riscul sa apara lupte pentru putere in acest moment delicat. Inclin sa cred ca este in viata”, a declarat ea.

„Al-Qaida si toate filialele Al-Qaida ii depun un juramant de loialitate, la fel ca si [liderul Al-Qaida, Ayman al] Zawahiri. Akhundzada a adoptat o pozitie evaziva fata de acest lucru – nici nu a imbratisat, nici nu a respins astfel de juraminte”, a mai spus Bacon.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

O romanca de doar 22 de ani a murit in Italia dupa o operatie efectuata de un medic care studiase in Romania si pe care-l alesese de pe Tik-Tok

O tanara r0manca stabilita in Italia a murit in urma unei banale operatii de rinoplastie,…

33 de minute ago

Economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza mondiala din 2008, avertizeaza ca politicile protectioniste ale lui Donald Trump vor crea un haos care va lovi intreaga lume

Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…

O oră ago

Patru experti militari sau din cadrul NASA au depus marturie in Congres ca armata americana a capturat OZN-uri si a folosit ingineria inversa pentru a reproduce tehnologiile acestora

Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…

O oră ago

Contractele angajatilor straini din Iasi, verificate in detaliu de ITM

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…

2 ore ago

O fi de la prea multi pumni in cap? Sylvester Stallone ii aduce osanale lui Donald Trump, numindu-l „al doilea George Washington” – VIDEO

Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…

2 ore ago