Scriitorul Gabriel Liiceanu este revoltat ca in comisia prezidentiala care ca defini un nou „proiect de tara” face parte si Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Liiceanu il acuza pe Pop ca acoperit plagiatul lui Victor Ponta.
Intr-un text publicat pe Contributors, Liiceanu tine sa aduca aminte ca Ioan Aurel Pop a facut parte din comisia CNATDCU care a stabilit, initial, ca Victor Ponta nu a plagiat.
„Administratia Prezidentiala si-a propus sa faca „un proiect de tara” care sa arate „unde vrem sa isi gaseasca Romania locul in UE”. (Vezi Doamne, pe fundalul celor amintite, e greu de aflat ce-i lipseste si ce-i trebuie Romaniei.) Si, in vederea realizarii proiectului, s-a alcatuit o comisie (cum altfel?) alcatuita din cei presupusi a fi calificati pentru aceasta sarcina mareata. In centrul proiectului, dupa cum a anuntat recent Presedintele tarii, se afla „Romania educata”: „Romania educata e calea spre viitorul Romaniei. Fara o generatie educata nu se poate construi viitorul”, a spus el.
Desi ar fi cate ceva de spus despre fiecare dintre cei nominalizati, ma opresc asupra unuia dintre cei zece „membri independenti” (in total sunt 23) care se afla in „Comisia privind Proiectul de tara”: Ioan Aurel Pop. Oficial, dl Pop este profesor, rector si academician. Dar in memoria colectiva el este altceva.
Victor Ponta, asta stie toata Romania, a furat. A-ti insusi in cateva zile prin copy paste rezultatele muncii de cativa ani de zile ale altuia si a profita de ele se numeste furt. In 2012, Ioan Aurel Pop era membru in Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) care a certificat plagiatul lui Ponta. Dar dl Pop s-a delimitat de verdictul colegilor sai, desi furtul nu cerea o deliberare (un copil de 10 ani il putea depista), ci doar o simpla constatare. Mai mult, el a socotit ca „absolut necesara” reorganizarea Consiliului facuta de catre ministrul de atunci al Educatiei, un acolit al lui Ponta (Liviu Pop), in urma careia verdictul de plagiat a fost anulat.
Procedand astfel, Ioan Aurel Pop a acoperit furtul lui Ponta, l-a tainuit, i-a sters urmele. Un profesor, un rector, un academician care cautioneaza furtul de titlu doctoral se descalifica pentru functia de intelectual, de profesor, de rector, de academician. Devine aparator al hotilor si subminator al valorilor spirituale.
Culmea ironiei este ca, in 2016, dupa ce a fost ales (la propunerea Academiei!) presedinte al CNATDCU, cautionatorul furtului de titlu doctoral a declarat: „Alegerea mea in functia de presedinte al CNATDCU reprezinta o continuare a asumarii unor responsabilitati in spatiul public. Intreaga mea activitate profesionala, fie ca am predat istorie unor minti tinere, fie ca am condus cea mai mare universitate din Romania, s-a bazat pe asumarea deplina a rolului pe care l-am avut. Am incercat sa ma pun, cu onoare si demnitate, in slujba oamenilor”.
Intr-adevar, in 2012, Ioan Aurel Pop „si-a asumat deplin rolul pe care l-a avut”. „Cu onoare si demnitate”, acoperind furtul lui Victor Ponta, „s-a pus in slujba oamenilor”. Pesemne ca tot gratie „onoarei si demnitatii” sale, el a fost ales acum de catre Presedintele tarii sa faca parte din Proiectul al carui nucleu dur e „Romania educata”, ‘calea spre viitor a Romaniei’”, a scris Liiceanu.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Slovacia se va opune admiterii Ucrainei in NATO, cat timp Robert Fico este prim-ministru al…
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, anunta vineri ca "pe masura ce timpul trece si ziua alegerilor…