Scriitorul Gabriel Liiceanu considera ca Proiectul Romania Educata nu reprezinta doar un esec, ci este ceva ”mult mai dramatic” de atat, mentionand ca presedintele Klaus Iohannis nu poate spune un singur lucru facut in orizontul acestui proiect. ”Nimeni nu poate sa stie cum vom iesi din depresia de coruptie generalizata, de stat mafiotizat in care ne aflam”, a explicat Gabriel Liiceanu.
Gabriel Liiceanu a fost intrebat, duminica, in cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, daca Proiectul Romania Educata este un esec.
“E ceva mult mai dramatic, de fapt, decat un esec, pentru ca, in clipa in care, daca ideea a fost a lui, a candidatului la functie de atunci sau i-a fost sugerata, a fost de departe o sageata infipta la tinta. Romania nu isi putea reveni din ceea ce traia dupa 90 decat daca populatia isi schimba incet, incet mentalul colectiv (…) si totul pornind de aici, de la o Romania educata s-ar fi schimbat. Nu poti sa te apuci sa faci cai ferate, scoli, spitale cu oameni care nu stiu sa gandeasca si nu au calificarile cu pricina. Totul trebuie luat de acolo, de la baza, asa cum a facut Spiru Haret, care s-a gandit cum poate educa tara pornind de jos, de la sate. Si ala a fost un moment formidabil”, a povestit Liiceanu.
El a precizat ca Romania Educata a produs “cateva cufere de hartii”, dar nicio litera din proiect nu a trecut in realitate.
“Ce s-a intamplat pe urma, cum acest proiect a ramas o coaja goala, un maldar de hartii, rezultate din activitatea unei comisii care sa se ocupe de… sa puna pe picioare Romania Educata si care a produs cateva cufere de hartii din care nicio litera in acesti sapte ani nu a trecut in realitate, niciuna, de niciun fel. Daca presedintele actual al Romaniei ar face interviuri, nu ar putea sa raspunda, sa spuna un singur lucru, care s-a facut in orizontul proiectului Romania Educata.
(…) Ce este grav este ca lucrurile astea, coruptia, diplomele furate, doctoratele furate la varf, faptul ca 60% din parlamentari, potrivit cartii ‘Nu tot ei’, a lui Valeriu Nicolae, sunt impostori si 75% sunt santajabili, toate astea fac parte din contraselectia valorilor care ar fi dus la o Romanie cultivata, culturala”, a explicat Gabriel Liiceanu, citat de news.ro.
Scriitorul a declarat ca ministrul Educatiei pus sa faca Romania educata, Sorin Cimpeanu, se evidentiase prin gesturi contrare acestui proiect.
“Culmea ea ca, in 21 iulie, cred, anul asta, Klaus Iohannis a iesit din nou la rampa si a zis nu se mai poate continua asa, toleranta zero la furt intelectual. Toleranta zero. Si l-a pastrat mai departe, ministrul Educatiei, pus sa faca Romania Educata, care avea un CV plin de proiecte si de gesturi care sprijineau pe cei care plagiaza. Il ajutase pe Ponta, se evidentiase prin gesturi contrare Romaniei Educate, care privilegia pe cei care furasera doctorate, care a vorbit de momentul T zero, sa uitam ce s-a plagiat pana acum, sa incepem de acum cu niste noi structuri, cu reforme. Totul era pe dos. Vorbele pe care le-a rostit Klaus Iohannis ca presedinte prezentandu-si programul, cele cu care a revenit in cateva randuri, nu au avut niciodata nicio acoperire. De fiecare data am cazut in plasa unor sperante false. In clipa de fata cred ca nu mai crede nimeni ca de aici va iesi ceva. Nu a iesit nimic, nici nu are cum sa iasa”, a precizat Liiceanu.
El considera ca cel mai grav lucru este ca acest proiect care nu a fost pus pe picioare niciodata ne ia perspectiva istorica.
“Nu poti sa accepti ca tot ceea ce scoate pe gura un politician totul de la A la Z e minciuna, ca totul e propaganda vida. Nu inteleg cum ales aceast slogan ca nu avea nimic comun cu facerea lui. Care este gravitatea lucrului? Ca acest proiect care ar fi insemnat o renastere a Romaniei in spatiul civilizatiei occidentale, nu ca a esuat, nu a fost pus pe picioare niciodata, ne ia perspectiva istorica. Asta e lucrul cel mai grav. Pentru ca oamenii care gandesc ce se intampla si vad la lucru cinismul de a spune un lucru si de a face cu totul altceva, isi dau seama ca nu mai stiu ce sa vada pentru Romania inainte. Nu ai perspectiva, noi nu mai avem in momentul de fata perspectiva istorica. Nimeni nu mai are, nimeni nu poate sa stie cum vom iesi din depresia de coruptie generalizata, de stat mafiotizat in care ne aflam”, a mai explicat Gabriel Liiceanu.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…