Presedintele Vladimir Putin a trasat o „linie rosie” pentru Statele Unite si aliatii lor, semnaland ca Moscova va lua in considerare posibilitatea de a raspunde cu arme nucleare daca acestea permit Ucrainei sa loveasca adanc in interiorul Rusiei cu rachete occidentale cu raza lunga de actiune. Dar unii occidentali se intreaba: chiar vorbeste serios?
Intrebarea este esentiala pentru cursul razboiului, subliniaza Reuters intr-o ampla analiza. Daca Putin blufeaza, asa cum cred Ucraina si unii dintre sustinatorii sai, atunci Occidentul s-ar putea simti pregatit sa isi consolideze sprijinul militar pentru Kiev, indiferent de amenintarile Moscovei.
Daca Putin vorbeste serios, exista riscul – declarat in mod repetat de Moscova si recunoscut de Washington – ca razboiul sa se transforme in al treilea razboi mondial.
In cel mai recent dintr-o lunga serie de semnale de avertizare, Putin a extins miercuri lista scenariilor care ar putea duce la utilizarea armelor nucleare de catre Rusia.
Ar putea face acest lucru, a spus el, ca raspuns la un atac conventional transfrontalier major care implica avioane, rachete sau drone. O putere nucleara rivala care sprijina o tara care ataca Rusia ar fi considerata parte la acest atac.
Ambele criterii se aplica direct situatiei care ar aparea daca Occidentul permite Ucrainei sa loveasca adanc in interiorul teritoriului rus cu rachete occidentale cu raza lunga de actiune, cum ar fi ATACMS din SUA si Storm Shadows din Marea Britanie, operatiuni despre care Putin a spus ca ar avea nevoie de sprijin occidental prin satelit si pentru tintire.
„A fost un mesaj foarte clar: ‘Nu faceti o greseala – toate aceste lucruri pot insemna razboi nuclear’”, a declarat Nikolai Sokov, un fost diplomat sovietic si rus.
Bahram Ghiassee, un analist din Londra de la think-tank-ul Henry Jackson Society, a legat momentul comentariilor lui Putin de lobby-ul Ucrainei pe langa Occident pentru rachete cu raza lunga de actiune si de faptul ca presedintele Zelenski isi prezinta cazul presedintelui american Joe Biden in aceasta saptamana.
„Putin spune: opriti-va chiar aici”, a spus Ghiassee.
Reactia Kievului a fost prompta, seful de cabinet al lui Zelenskiy acuzandu-l pe Putin de „santaj nuclear”.
„In opinia mea, aceasta este inca o cacealma si o demonstratie a slabiciunii lui Putin. El nu va indrazni sa foloseasca arme nucleare, deoarece acest lucru il va face un paria total”, a scris pe X Anton Gerascenko, fost consilier al ministrului ucrainean de Interne.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat ca avertismentul lui Putin a fost iresponsabil si prost sincronizat si ca nu este prima data cand acesta „agita sabia nucleara”.
Andreas Umland, analist la Institutul Suedez pentru Afaceri Internationale, l-a acuzat pe Putin de jocuri psihologice.
„Aceasta este o operatiune psihologica de PR a Kremlinului, fara prea multa substanta. Este menita sa sperie liderii si alegatorii din tarile care sustin Ucraina”, a scris el.
Fabian Hoffmann, cercetator doctoral si expert in aparare din Oslo, a declarat ca nu crede ca comentariile lui Putin pot fi ignorate, dar ca este important sa nu reactionam exagerat.
„Utilizarea nucleara rusa nu este iminenta”, a spus el pe X. „Ingrijorarea este justificata doar atunci cand Rusia semnaleaza pregatiri reale”.
Hoffmann a declarat ca urmatorii pasi ar putea fi scoaterea focoaselor nucleare din depozite si amplasarea acestora pe vehicule de transport pentru o lovitura tactica, inainte de a intensifica pregatirile pentru utilizarea nucleara la scara larga prin pregatirea silozurilor si punerea bombardierelor in stare de alerta – toate acestea fiind detectate de agentiile de informatii americane.
Iar Mark Galeotti, expert in securitate din Rusia, a scris: „Vorbele sunt usoare si au impact politic, dar dovezile dorintei reale de a utiliza arme nucleare sunt absente”.
Cu toate acestea, Putin a fost mai explicit decat in trecut cu privire la circumstantele care ar putea determina utilizarea armei nucleare. Purtatorul sau de cuvant a declarat joi ca comentariile sale au fost concepute ca un semnal pentru tarile occidentale ca vor exista consecinte grave daca vor participa la atacuri asupra Rusiei.
In acelasi timp, schimbarile anuntate nu au fost la inaltimea a ceea ce au cerut unii comentatori razboinici. Cel mai cunoscut dintre acestia, Serghei Karaganov, a pledat pentru o lovitura nucleara limitata in Europa, care ar „trezi la realitate” inamicii Rusiei si i-ar face sa ia in serios descurajarea nucleara.
In termeni practici, modificarile extind umbrela nucleara a Rusiei pentru a acoperi Belarusul vecin, un aliat apropiat. Acestea reduc pragul pentru utilizarea nucleara, afirmand, de exemplu, ca aceasta ar putea avea loc ca raspuns la o lovitura conventionala care reprezinta o „amenintare critica la adresa suveranitatii noastre”.
Anterior, doctrina nucleara vorbea despre o amenintare la adresa „insasi existentei statului”.
Putin a facut anuntul intr-o inregistrare video de patru minute, in care apare adresandu-se celor noua membri ai consiliului de securitate. El a declarat ca utilizarea nucleara a fost o masura extrema si ca Rusia a abordat intotdeauna problema in mod responsabil.
Ministrii si sefii serviciilor de informatii au ascultat cu atentie, uneori agitandu-se sau amestecand hartiile. Un participant – Alexei Lihacev, seful corporatiei nucleare de stat Rosatom – a luat notite detaliate.
Dar adevaratii destinatari ai mesajului lui Putin erau la Kiev, Washington si Londra.
Evgheni Minchenko, un consultant politic rus, a declarat ca esenta doctrinei revizuite a fost un mesaj transant adresat Ucrainei si Occidentului de a nu intensifica razboiul si mai mult in Rusia.
„Daca incercati sa ne ucideti cu mainile imputernicitului vostru, va vom ucide si pe voi si pe imputernicitul vostru”, a fost mesajul, a spus el.
Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, a declarat ca modificarile au deschis usa Rusiei pentru utilizarea armelor nucleare tactice pe campul de lupta in anumite scenarii, si anume impotriva Ucrainei.
„Pragul pentru utilizarea armelor nucleare a fost coborat. Acum va fi mai usor pentru Rusia sa foloseasca arme nucleare”, a declarat Markov pe blogul sau oficial.
„Motivul pentru schimbarea doctrinei nucleare a fost amenintarea cu o escaladare completa din partea Occidentului. Occidentul este sigur ca Rusia nu va folosi mai intai arme nucleare tactice. Rusia spune acum ca este pregatita sa faca acest lucru”.
Markov a sugerat ca Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice impotriva Ucrainei sau a bazelor aeriene din Romania sau Polonia daca avioanele de razboi ucrainene ar efectua iesiri de acolo si daca Kievul – sprijinit de satelitii americani sau britanici – ar folosi avioanele pentru a lovi chiar Moscova sau parti din Rusia centrala.
Igor Korotchenko, un analist militar care apare adesea la televiziunea de stat rusa, a declarat ca schimbarile au fost necesare deoarece Occidentul a ignorat o serie de semnale de avertizare anterioare impotriva unei escaladari suplimentare, inclusiv exercitiile rusesti din vara cu utilizarea de arme nucleare tactice.
„Vedem ca adversarii occidentali nu mai respecta nicio linie rosie, crezand ca orice acte de inarmare a Ucrainei si loviturile asistate de Occident impotriva instalatiilor din adancul teritoriului rus nu vor fi intampinate cu o escaladare nucleara”, a declarat Korotchenko pentru cotidianul Izvestia.
Vladimir Avatkov, care face parte dintr-un organism oficial ce ii ofera sfaturi lui Putin cu privire la relatiile internationale, a declarat ca anuntarea modificarilor la doctrina a permis Moscovei sa devanseze orice decizie occidentala privind rachetele pentru Ucraina.
„Lasati-i sa se gandeasca acum”, a spus el pe Telegram. „Aceasta este o incercare nu doar de a-i avertiza, ci si de a le reda frica pe care au pierdut-o complet. Si poate chiar o anumita gandire strategica”.
Modificarile au fost puternic salutate de nationalistii rusi si de bloggerii de razboi, unii dintre acestia sustinand de mult timp utilizarea de catre Moscova a armelor nucleare pentru a forta capitularea Ucrainei, si au condus la o discutie despre ceea ce ar putea declansa un raspuns nuclear.
Dmitri Medvedev, vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei si fost presedinte, a avertizat ca cuvintele lui Putin ar trebui sa dea de gandit Ucrainei si Occidentului.
„Insasi schimbarea conditiilor de reglementare pentru utilizarea de catre tara noastra a componentelor nucleare poate raci fervoarea acelor opozanti care nu si-au pierdut inca simtul de autoconservare”, a spus el intr-o declaratie.
Sokov, fostul diplomat rus, a declarat ca exista un sentiment palpabil de frustrare la Moscova ca Occidentul pare surd la numeroasele sale avertismente nucleare.
El a spus ca, atunci cand Rusia a organizat trei runde de exercitii in acest an pentru a simula pregatirile pentru lansarea de rachete nucleare tactice, au existat plangeri in mass-media si in randul expertilor ca tarile occidentale nu acordau atentie.
„Asa ca acum au decis sa intareasca semnalul”, a spus Sokov. „Putin a decis ca Occidentul se comporta precum niste copii mici si trebuie sa le explici fiecare lucru marunt, pentru ca ei pur si simplu nu inteleg.”
Sokov s-a declarat ingrijorat de „discutiile libere” din randul politicienilor si comentatorilor care sustin ca Occidentul a depasit o serie de linii rosii rusesti cu impunitate – furnizand Ucrainei tancuri si avioane de lupta F-16, de exemplu – si ca, prin urmare, avertismentele Moscovei pot fi ignorate.
De fapt, a spus el, Occidentul inca nu a incalcat doua linii rosii pe care Rusia le-a enuntat clar: trimiterea trupelor NATO sa lupte in Ucraina si permiterea Ucrainei sa traga cu rachete occidentale cu raza lunga de actiune in Rusia.
„Cum putem spune cum va reactiona (Putin), daca pana acum nu am depasit nicio linie rosie rusa?”, a spus el intr-un interviu telefonic, argumentand ca o astfel de abordare se bazeaza pe presupuneri, nu pe date.”Sunt foarte ingrijorat de toate discutiile libere, tocmai pentru ca ne confruntam cu o situatie care ne este complet necunoscuta …. Daca nu tineti cont de riscuri, este posibil sa aveti o surpriza foarte neplacuta.”
Premierul Marcel Ciolacu a lansat luni mai multe mesaje populiste in contextul campaniei electorale pentru…
Presedintele rus Vladimir Putin s-a intalnit luni la Kremlin cu ministrul de Externe al Coreei…
Conflict halucinant intre doi vecini din Ilfov. Un barbat certat cu vecinul i-a montat acestuia…
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, a confirmat luni seara planul PSD de a…
Potrivit unei analize rapide, dar partiale, efectuate joi de World Weather Attribution, un grup international…
Pentru prima data, armata ucraineana s-a angajat in lupte directe cu trupele Nordului pe front,…