Lituania a blocat traficul de marfuri spre exclava rusa Kaliningrad, niciun tren nu mai intra. Rusii se aprovizioneaza de acum cu feriboturile

externe

Autoritatile lituaniene au anuntat ca, incepand de sambata, a intrat in vigoare o interdictie privind tranzitul pe teritoriul lor catre exclava rusa Kaliningrad a marfurilor care fac obiectul sanctiunilor UE.

Vestea interdictiei a fost data vineri, printr-o inregistrare video postata de guvernatorul regiunii, Anton Alikhanov.

Lista de sanctiuni a UE include in special carbune, metale, materiale de constructii si tehnologie avansata, iar Alikhanov a declarat ca interdictia va acoperi aproximativ 50% din articolele pe care Kaliningrad le importa.

Demararea sa imediata a fost confirmata de ramura cargo a serviciului feroviar de stat din Lituania intr-o scrisoare adresata clientilor, in urma unei „clarificari” din partea Comisiei Europene privind mecanismul de aplicare a sanctiunilor.

Indemnandu-i pe cetateni sa nu recurga la cumparaturi de panica, Alikhanov a declarat ca doua nave transporta deja marfuri intre Kaliningrad si Sankt Petersburg, iar alte sapte vor fi in serviciu pana la sfarsitul anului. „Feriboturile noastre se vor ocupa de toate marfurile”, a declarat el sambata.

Un purtator de cuvant al serviciului feroviar lituanian a confirmat continutul scrisorii, dar a refuzat sa faca alte comentarii. Ministerul de Externe nu a raspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Viceministrul lituanian de externe Mantas Adomenas a declarat pentru postul public de televiziune ca institutia sa asteapta „clarificari din partea Comisiei Europene privind aplicarea sanctiunilor europene la tranzitul de marfuri din Kaliningrad”.

Asezat intre Polonia si Lituania, membre ale UE si NATO, Kaliningrad primeste provizii de la Rusia prin intermediul cailor ferate si al conductelor de gaz care trec prin Lituania.

Sediu al cartierului general al flotei rusesti din Marea Baltica, enclava a fost capturata de la Germania nazista de catre Armata Rosie in aprilie 1945 si cedata Uniunii Sovietice dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: