Livia Grama Medilanski (Dusseldorf): „Avem nevoie de un institut cultural «Carol I al Romaniei» pentru miile de romani care sunt aici si pentru cultivarea relatiilor cu germanii” – Presshub

news

Dusseldorf

In 10 octombrie, o mana de romani, germani si sasi se vor aduna in sala de ceremonii a Castelului Jagerhof din Dusseldorf pentru comemorarea a 110 de ani de la moartea Regelui Carol I al Romaniei. De ce fac acest lucru impreuna romanii si germanii si de ce la Dusseldorf?

In interviul care urmeaza, Livia Grama Medilanski explica cat e de important sa se intample an de an acest lucru si ce ar trebui facut pentru ca Romania sa fie recunoscuta pe deplin ca o parte din istoria si cultura europeana.

„Ideea a plecat de la faptul ca in Dusseldorf exista Palatul Jagerhof, care a fost resedinta Casei princiare Hohenzollern-Sigmaringen. Prin asociatia «Atheneum» au fost organizate spectacole cu artisti romani in Germania, excursii cu oaspeti din Germania, directori de muzee, de teatru, oameni care s-au inscris entuziasmati in asociatie, au fost schimburi culturale cu orase din Romania: Sibiu, Iasi, Bucuresti, am organizat un forum economic impreuna cu Camera de Comert din Dusseldorf”, spune Livia Medilanski, presedinta asociatiei Atheneum.

Livia Grama Medilanski s-a nascut la Brasov. Are o cariera impresionanta in sport si performante de nivel mondial, european si national. In 1973, a plecat in Republica Federala Germania. Acolo a fost antrenorul nationalei germane timp de 37 de ani, descrisa drept „unul dintre specialistii de top din lumea gimnasticii ritmice”.

Stabilita la Dusseldorf, Livia Medilanski a fondat asociatia germano-romana „Atheneum” si este presedinta acesteia. In 2016, a fost distinsa cu Ordinul de Merit al Romaniei „Meritul Cultural” pentru serviciile sale in promovarea relatiilor germano-romane. Ca scriitoare, a publicat mai multe volume de poezie si un roman.

Din anul 2010, Livia Grama Medilanski se ocupa, alaturi de prietena sa Monica Balutescu, prin asociatia „Atheneum”, de actiuni culturale „pentru a schimba imaginea Romaniei in strainatate”.

– Doamna Medilanski, organizati prin asociatia dumneavoastra, „Atheneum – Dusseldorf”, evenimente culturale care cultiva relatiile romano-germane. De ce este Dusseldorf un loc din istoria Europei important pentru Romania?

– Viata m-a purtat in orasul cu legatura istorica atat de puternica cu Romania. La Dusseldorf a sosit in anul 1866, reprezentand Parlamentul Romaniei, I.C. Bratianu, pentru a purta convorbiri diplomatice cu Karl-Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, seful Casei de Hohenzollern, fost Primul Cancelar German.

Aici, la Dusseldorf, la Castelul Jagerhof, s-au hotarat viitorul si soarta Romaniei in Europa. Aici au fost puse pietrele de „temelie“ pentru intemeierea statului de drept modern roman! A plecat la drum un print care se bucura de o educatie germana umanista, care cunostea cuvantul onoare, disciplina si datorie de indeplinit. Un print care, ajungand Principe, a stiut sa depuna un juramant de credinta Romaniei cu cuvinte simple, dar inaltatoare: „Punand piciorul pe acest pamant, am devenit roman”. Fara sa-si renege originea si locul de nastere, a indragit tara pe care, timp de 48 de ani, avea sa o conduca spre independenta, dezvoltare, spre asezarea ei cinstita in mijlocul Europei.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: