Liviu Dragnea, apel important: ”Este un mesaj pur si practic. Jucam un joc inchis”
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a facut marti un apel catre diplomatii romani sa ajute economia sa se ridice, alaturi de institutiile statului, denuntand lipsa de bunastarea care a dus la migratia masiva.
„Este un mesaj pur si practic. Ajutati economia romaneasca sa se ridice, puneti umarul alaturi de Guvern si de Parlament si impingeti alaturi de companii si de angajati si de toti cei care traim aici. (…) Cred ca in aceste vremuri diplomatia, asa cum sunteti cu totii patrioti, trebuie sa contina in primul rand rezultatele economice. Sigur, misiunile MAE sunt diverse si complexe, aveti in grija soarta cetatenilor romani de peste hotare, situatia lor si chiar complicatiile cu autoritatile locale si din cand in cand evenimentele electorale. Aveti responsabilitatea reprezentarii statului si a presedintelui tarii, aveti obligatia de a deschide calea negocierii si a dialogului politic. Dar, in acelasi timp, aveti in fisa postului sprijinirea ideilor romanesti, a stiintei si culturi romanesti, a sportului si traditiilor romanesti. Sunt sigur ca o faceti, dar nu uitati sa sprijiniti in fiecare zi economia romaneasca”, a declarat Dragnea la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, scrie Agerpres.ro
El a aratat ca politica externa a Romaniei de astazi are repere clare: parteneriatul cu SUA, integrarea europeana la vest, o politica de buna vecinatate cu sudul si cu estul — toate acestea fiind o cupola de siguranta sub care tara noastra isi poate desfasura planurile de prosperitate.
„Practic, jucam un joc inchis la adapostul aliantelor noastre, dar este un joc desfasurat pe un teren competitiv, cu parteneri mai buni si mai evoluati ca noi, un joc in care elementul de departajare este economia, cel putin in aceasta perioada. Iar o dovada ca jocul este dificil e migratia romanilor, plecarea fortelor noastre de munca, a milioane de romani care au parasit tara pana in decembrie 2016 n-are cauze subtile, are cauze economice. Oamenii au plecat din cauze de bunastare, iar faptul ca n-au gasit-o in tara lor a facut din Romania a treia tara, poate, de pe glob, in ordinea cresterii procentului de migratie. Acest popor roman in exil e cea mai grea pierdere suferita de noi in ultimii 20 de ani, o pierdere cu un impact major asupra societatii si economiei. (…) In fiecare zi guvernarea noastra ia masuri. Nu e usor, dar pana la urma romanii nu trebuie sa mai aiba de ce sa plece, ci de ce reveni”, a spus presedintele Camerei Deputatilor.
In context, Dragnea a reamintit de rolul diplomatilor. „Regimul nostru de viata, aici, la Bucuresti, este mult mai agitat, mult mai galagios, este plin de certuri politice, de amenintari, de voci ridicate. (…) Aveti o profesie nobila si inteligenta, o profesie a vorbelor fine, a tonului coborat si a intonatiei calme. (…) Va invidiez si in acelasi timp va admir. Corpul diplomatic nu reprezinta doar una din elitele Romaniei ci poate si cel mai bine organizat export al acestei tari. Sunteti cea mai calificata echipa de vanzari a Romaniei, sunteti oamenii care promoveaza cultura, care vand economie si care promoveaza traditia romaneasca. Sunteti cei care deseneaza reputatia si interesele Romaniei in lume”, a mai spus Dragnea.
Referindu-se la prioritatile Romaniei, el a subliniat ca orice directie de dezvoltare este o urgenta.
„Dar daca vreti un raspuns rational, care ia in calcul inginereste mecanismele de dezvoltare, prioritatea noastra ‘numarul unu’ este economia. Romania are nevoie de o crestere economica sustenabila ca de aer. Fara progrese majore aici toate celelalte planuri de crestere si dezvoltare se poticnesc. (…) Romania a fost scoasa un timp din circuit, iar viteza ei de recuperare este, din aceasta cauza, putin mai lenta. Romania nu are (…) posibilitatea unei explozii economice doar cu resursele interne. Indiferent cate planuri vor face guvernele, si le fac, e clar pentru toti ca Romania poate imbunatati viata romanilor la nivelul pe care il doresc romanii, dar nu-si poate organiza startul inainte operand dar PIB-ul si deficitul bugetar. E nevoie de energie si de capital extern, de fluxuri internationale si de solutii creative. Ce poate face diplomatia pentru economie stiti mai bine decat mine — poate genera contracte comerciale, poate atrage investitori, poate facilita acorduri bilaterale, poate deschide piete, poate sprijini companii romanesti, poate gasi giganti financiari interesati de acest colt de lume. Diplomatia poate si trebuie sa fie avocatul produselor romanesti pe piata europeana, una dintre cele mai importante piete si mai competitive de pe planeta”, a mai spus presedintele PSD.
Reuniunea Anuala a Diplomatiei, organizata de Ministerul Afacerilor Externe, are ca tema ”O lume in schimbare: Mizele politicii externe a Romaniei. Evenimentul se desfasoara la Bucuresti, in perioada 29-31 august.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.