Centrul din Wiesbaden va planifica si va coordona asistenta de securitate pentru Kiev, care continua sa lupte impotriva razboiului dus de Moscova, relateaza Euronews.
Orasul Wiesbaden din sudul Germaniei, cunoscut pentru statiunile balneare si izvoarele termale, va servi acum drept sediu al eforturilor NATO de a sprijini armata ucraineana.
Acolo, NATO a lansat un nou Centru de comanda pentru a planifica, coordona si organiza furnizarea de asistenta de securitate pentru Ucraina.
Centrul de comanda, situat intr-o fosta baza a armatei americane, va coordona donatiile de echipamente catre Ucraina si va fi organizat si condus de un general cu trei stele.
Acesta este elementul central al planului NATO de asistenta si formare in materie de securitate pentru Ucraina, care a fost anuntat saptamana trecuta, cand liderii aliantei s-au reunit la Washington pentru un summit aniversar. Baza va cuprinde aproximativ 700 de membri ai personalului din tarile aliate ale NATO.
Centrul de comanda din Germania va spori sprijinul acordat Ucrainei, dar nu va face din alianta o parte la conflict.
Un deputat ucrainean din cadrul partidului presedintelui Volodimir Zelenski, care lupta pe front, a declarat: „Centrul este un semn extrem de binevenit”.
„Trebuie sa ne intalnim cu cei care au produs aceste munitii si sa incerce sa ne instruiasca”, a declarat Sviatoslav Iuras, membru al partidului Slujitorul Poporului, explicand ca instruirea NATO a fost nepretuita pe linia frontului.
Infiintarea Centrului a fost discutata la summitul NATO de saptamana trecuta de la Washington, cand alianta a anuntat, de asemenea, ca Ucraina se afla pe o cale ireversibila catre aderarea la organizatie.
Un expert in politica externa a avertizat ca, desi pozitiva, exista limite potentiale in ceea ce priveste masura in care alianta va permite Ucrainei sa adere.
„Toata lumea stie, inclusiv politicienii ucraineni, ca politica interna a SUA va decide aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat Leonard Schuette, cercetator principal la Munich Security Conference.
Oficialii au declarat ca Ucraina ar putea intra in alianta numai dupa ce razboiul cu Rusia de pe teritoriul sau se va incheia.
Deputatul Verzilor Sebastian Schaefer, care face parte din comisia parlamentara pentru aparare, a declarat pentru Euronews ca Germania ar trebui sa se concentreze asupra reinarmarii.
„Aceasta este una dintre realitatile secolului XXI. Nu este un lucru foarte placut, dar este pur si simplu necesar. Ar fi mult mai intelept daca am trai impreuna in pace pe aceasta planeta. Dar in prezent nu este cazul, asa ca trebuie sa ne pregatim”, a declarat Schaefer.
Premierul Marcel Ciolacu a lansat luni mai multe mesaje populiste in contextul campaniei electorale pentru…
Presedintele rus Vladimir Putin s-a intalnit luni la Kremlin cu ministrul de Externe al Coreei…
Conflict halucinant intre doi vecini din Ilfov. Un barbat certat cu vecinul i-a montat acestuia…
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, a confirmat luni seara planul PSD de a…
Potrivit unei analize rapide, dar partiale, efectuate joi de World Weather Attribution, un grup international…
Pentru prima data, armata ucraineana s-a angajat in lupte directe cu trupele Nordului pe front,…