Locuitorii blocurilor din Constanta, prizonieri ai vandalilor care distrug peretii cladirilor: „Ne-au terorizat!”
Locuitorii din Constanta, in special cei de la parterul blocurilor, sunt afectati de actele de vandalism care le deterioreaza constant fatadele cladirilor.
Conflictul dintre acestia si tinerii care deseneaza pe pereti s-a amplificat in ultimii ani, iar incercarile de a rezolva situatia nu au avut succes, informeaza cugetliber.ro
Vandalii actioneaza atat ziua, cat si noaptea, utilizand spray-uri si markere pentru a lasa cuvinte jignitoare sau mesaje provocatoare pe ziduri.
Emil C., un locuitor din centrul orasului, a spus ca aceste acte sunt facute in mod deliberat: „Vin seara cu cagule si masti pe fata… Ne-au terorizat!” In plus, el a mentionat ca ideea de a instala camere de supraveghere este greu de implementat, deoarece nu toti vecinii sunt de acord cu cheltuielile suplimentare necesare pentru acest tip de protectie.
Pentru locuitorii blocurilor, fiecare act de vandalism inseamna si o cheltuiala suplimentara. O cutie de vopsea lavabila pentru exterior poate costa intre 50 si 300 de lei, iar refacerea unui perete afectat devine o povara financiara. „Poti sa incerci sa dai cu lavabil, dar vin si deseneaza din nou. Sunt bani cheltuiti degeaba”, a spus un alt locatar, frustrat de repetarea acestor acte de vandalism.
O problema majora o reprezinta accesibilitatea acestor instrumente, care pot fi achizitionate atat din magazinele locale, cat si online. Costin C., angajat al unui magazin cu materiale pentru artisti, a explicat ca diferenta dintre arta stradala si vandalism este clara: „Arta stradala este arta stradala, iar sa murdaresti peretii este vandalism.”
El a adaugat ca, desi colaboreaza cu artisti autentici care au aprobarea administratiei locale pentru a realiza desene in spatii special desemnate, exista si tineri fara pregatire care vandalizeaza peretii cladirilor.
Conform legislatiei in vigoare, desenarea sau mazgalirea neautorizata a peretilor este considerata o fapta antisociala. Cei prinsi in flagrant risca amenzi intre 3.000 si 6.000 de lei, iar in cazul minorilor, costurile revin parintilor sau tutorilor legali.
Autoritatile locale incurajeaza cetatenii sa apeleze Politia Locala atunci cand observa acte de vandalism, pentru a descuraja acest fenomen si a reduce pagubele pentru locuitori.
Foto: cugetliber.ro