Locuitorii din municipalitatile cu majoritate sarba din nordul Kosovo au boicotat referendumul pentru inlaturarea primarilor albanezi

externe

Votare in Romania

Locuitorii din patru municipalitati cu majoritate sarba au boicotat duminica referendumul privind inlaturarea primarilor de etnie albaneza din functie, in urma alegerilor pentru primarii de anul trecut, relateaza Euronews.

Votul a fost o incercare de a atenua tensiunile dintre Kosovo si Serbia vecina, in timp ce ambele tari incearca sa adere la Uniunea Europeana. Principalul partid etnic sarb din Kosovo, Srpska Lista sau Lista sarba, care are legaturi stranse cu Belgradul, a cerut boicotarea scrutinului de duminica.

Doar 253 din cei 46.556 de alegatori inregistrati au votat in toate cele patru municipalitati. Pentru ca primarii sa fie inlaturati, este nevoie de un vot majoritar. In municipiul Zvecan nu a fost inregistrat niciun buletin de vot.

„Din acest motiv, constatam ca initiativa cetatenilor de a-i demite pe primarii din municipalitatile Leposavic, Zubin Potok, Zvecan si Mitrovica de Nord a esuat”, a declarat Kreshnik Radoniqi, seful Comisiei Electorale Centrale.

Rezultatul lasa acelasi status quo tensionat in nordul Kosovo si in negocierile sale facilitate de UE pentru normalizarea legaturilor cu Serbia vecina. Nu se asteapta nicio evolutie in lunile urmatoare.

Presedintele kosovar Vjosa Osmani a acuzat Belgradul ca a exercitat presiuni asupra sarbilor din Kosovo pentru a boicota referendumul.

„Inca o data, Serbia a intervenit ilegal in procesul electoral al unei alte tari. Inca o data (presedintele sarb Aleksandar) Vucic nu si-a respectat cuvantul dat partenerilor internationali (de a nu interveni)”, a declarat Osmani.

Kosovo a fost provincie sarba pana cand o campanie de bombardamente NATO de 78 de zile din 1999 a pus capat unui razboi intre fortele guvernamentale sarbe si separatistii de etnie albaneza din Kosovo. Campania s-a soldat cu aproximativ 13.000 de morti, in principal etnici albanezi, si a impins fortele sarbe sa plece. Serbia nu recunoaste independenta Kosovo din 2008.

Bruxelles-ul a avertizat ambele parti ca refuzul de a ajunge la un compromis pune in pericol sansele Serbiei si ale Kosovo de a adera la blocul comunitar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: