Peste 60% dintre cetatenii statelor UE opriti si chestionati de autoritatile vamale in porturile britanice dupa Brexit sunt romani, astfel ca unii avocati evoca o posibila profilare rasiala, dezmintita de responsabilii britanici, relateaza miercuri publicatia The Guardian, citata de Agerpres.
Potrivit datelor oficiale, in primele sase luni ale acestui an 7.249 de calatori au fost opriti la sosirea in porturile Regatului Unit venind cu feriboturi sau prin Eurotunel. Dintre acestia, 4.482 sunt romani, in timp ce, de exemplu, bulgari in aceeasi situatie au fost numai circa 600, iar polonezi aproximativ 400.
Firma de avocatura Bates Wells noteaza ca aceste date ar putea sugera numarul disproportionat de mare al romanilor care incearca sa intre in Regatul Unit dupa terminarea libertatii de circulatie in urma Brexitului, dar considera pe de alta parte ca ar putea fi vorba si despre o profilare rasiala discriminatorie a controalelor la granita.
Guvernul de la Londra a negat insa aplicarea vreunui criteriu de acest fel. ”Acuzatia ca facem profilari rasiale este falsa si nefondata”, a raspuns un purtator de cuvant al Ministerului de Interne britanic.
”Daca cineva soseste la granitele noastre, incercand sa lucreze aici fara a avea acest drept, publicul asteapta ca noi sa nu le permitem sa intre, indiferent de nationalitate. Aceste reguli sunt aplicate echitabil si numai pe baza circumstantelor individuale”, explica acesta.
Procentul mare al romanilor opriti la intrarea in Regatul Unit – nu sunt inca disponibile datele privind sosirile in aeroporturi – mai poate fi explicat prin necunoasterea regulilor aplicabile dupa intrarea in vigoare a Brexitului.
Pana pe 30 iunie, cand a expirat termenul pentru solicitarea rezidentei in Regatul Unit, 1,067 milioane de cetateni romani au cerut un statut de rezident permanent (‘settled status’) sau de rezident temporar (‘pre-settled status’) in aceasta tara, romanii fiind pe locul doi dupa polonezi, cu 1,09 milioane de cereri.
Statutul de rezident permanent poate fi obtinut de catre persoanele care au trait in Regatul Unit cel putin cinci ani. Cele care au trait in aceasta tara mai putin de cinci ani pot primit statutul de rezident temporar, ce poate fi transformat in cel de rezident permanent odata ce solicitantul cumuleaza cei cinci ani de resedinta in Regatul Unit.
Odata cu iesirea Regatului Unit din UE, cetatenii europeni care doresc sa lucreze in aceasta tara trebuie sa solicite o viza prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie sa demonstreze ca poate vorbi limba engleza la un nivel intermediar B1, are o oferta de munca la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office si salariul minim anual oferit de catre sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (daca in domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…