Motivarea CCR in cazul eliminarii din cursa prezidentiala a Dianei Sosoaca a provocat un val de reactii dure din partea jurnalistilor independenti si a analistilor. Laitmotivul pozitiilor exprimate este ca democratia din Romania a fost grav incalcata.
Activista Elena Calistru de la Funky Citizens afirma ca „cineva a scuipat pe mormantul democratiei romanesti”.
„Am citit motivarea CCR. Am fost naiva si credula, imaginandu-mi ca CCR nu va indrazni totusi sa faca un asemenea pas prin care se substituie votului democratic. Am gresit. E mai nasol decat cele mai negre scenarii.
Imi trec in minte diverse conspiratii si ma intreb daca cineva chiar a fost in stare sa imagineze o asemenea grozavie si sa o faca sa se intample. Sau daca pur si simplu acolo ne-au dus anii in care am lasat tot felul de oameni vai steaua lor sa dicteze cine va ajunge sa decida asemenea lucruri pentru noi toti.
Imi trec prin cap si o groaza de scenarii in care incerc sa imi dau seama si ce combinator ingrozitor de ironic a facut sa ajungem intr-un astfel de punct cu un personaj ca Sosoaca. E bataia de joc dusa la extrem, efectiv mi se pare ca bruma noastra de democratie iese nu doar calcata in picioare din asta, dar cineva mai si scuipa pe mormantul ei. Ca e cu tupeul de a invoca valorile europene si euroatlantice. Si ca e cu impunitatea celor care stiu ca sunt dincolo de orice mecanism de corectie.
Dar cel mai mult imi trec prin fata ochilor atat de multele momente in care m-am mintit ca ne ducem spre mai bine. Ca incet incet, Romania se schimba si creste. Am gresit. Am rasuflat usurata prea devreme. Asa ca acum imi merit soarta cetateneasca de a ma uita neputincioasa cum tara mea intra in logica depresiva a democratiilor liberale.
Pentru ca azi e ziua cand CCR a decis ca ea decide cine poate fi ales. Probabil si cine poate alege. Si a transformat intr-o situatie monstruoasa ceva ce romanii ar fi creditat oricum, dar nu cu functia suprema in stat.
O zic cu cea mai mare amaraciune – cine ne-a lucrat, dom’le, aici?”, a scris Calistru pe Facebook.
Jurnalistul Mircea Marian: „Da, Sosoaca este o putinista antisemita. Da, suntem milioane de oameni care credem asta. Dar ca sa-i interzici dreptul fundamental de a candida, trebuie o decizie judecatoreasca luata inclusiv cu dreptul acuzatului de a se apara. CCR si-a inventat acum si rolul unei instante kafkiene de judecata. Cand un grup de plagiatori, turnatori si pesedisti numiti politic iau, intr-o sambata noapte, astfel de decizii majore, acesta este un atac la democratie mai grav decat tot ceea a facut Sosoaca. Creaza precedente, tura viitoare o sa interzicem candidatii pentru atentat la moravuri”.
Jurnalistul Ovidiu Vanghele: „Read my lips: LOVITURA DE STAT. Cand cineva isi pierde un drept fara dreptul de a se apara nu mai esti in democratie, tati. Nu conteaza cum il cheama pe acel cineva, defi cientilor! Cine rade ca si-a luat-o sosoaica merita sa fie luat de un politist local de pe strada si bagat direct la puscarie, poate intelege dreacu unde-am ajuns cu democratia”.
Sociologul Sebastian Lazaroiu arata direct catre seful PSD, Marcel Ciolacu.
„Marcel Ciolacu a comandat, ca la restaurant, chelnerii l-au servit. Sigur, la prima vedere, ce scrie acolo poate fi adevarat. Doar ca CCR nu are competenta sa judece conduitele unor cetateni care vor sa candideze pentru a le lua acest drept. Oricine are dreptul sa conteste orice, inclusiv ordinea constitutionala, NATO, UE etc. Probabil ca nu vom auzi niciun cuvintel de la ambasada SUA sau de la Comisia Europeana, cum n-au auzit nici cetatenii maghiari pana cand s-au trezit cu Orban stapan pe vietile lor.
Cum spunea si Zegrean, fostul presedinte al CCR, sa motivezi asa ceva e foarte greu. Dar nimic nu e prea greu pentru chelnerii care-l servesc pe el lider maximo. Asa se pregateste un regim autoritar”, a scris Lazaroiu pe Facebook.
Incercand sa para ca nu are nicio implicare, Marcel Ciolacu a declarat si el ca este nemultumit de decizia CCR si chiar a cerut „o reforma ampla a CCR”.
„Motivarea Curtii Constitutionale in cazul doamnei Sosoaca intareste discutia privind necesitatea unei ample reforme a CCR.
Aceasta discutie trebuie sa plece de la realitatea ca procedura actuala transforma CCR intr-o instanta care nu ii ofera celui in cauza dreptul la aparare sau recurs.
De aceea, consider ca intre BEC si CCR ar trebui sa existe un filtru de legalitate pe care il poate asigura doar Inalta Curte de Casatie si Justitie. De aici trebuie sa pornim discutia, pentru a nu exista nicio urma de indoiala”, a sustinut Ciolacu.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…
Spitalul Universitar din Basel prescrie bere pentru a trata efectele delirului la pacientii de terapie…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Rusia tine minte si are in vedere declaratiile presedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump,…
Cu un zambet satisfacut si strangeri de maini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea…