Lovitura pentru Kremlin. CNN: „Atacul de la Crocus nu reprezinta deloc stabilitatea si securitatea pentru care atat de multi rusi au votat pentru presedintele Putin”

analize

Crocus

La doar o saptamana de cand Vladimir Putin si-a asigurat al cincilea mandat prezidential, Rusia este marcata de un masacru si de dezastru, noteaza CNN intr-o analiza a efectelor asupra Kremlinului a atacului terorist de la Moscova.

Atacul teribil asupra vastului complex comercial si de concerte Crocus City Hall de langa Moscova, care a fost revendicat de ISIS, s-a soldat cu sute de persoane nevinovate ucise sau ranite.

Cei patru barbati suspectati de comiterea atacului au fost arestati in apropiere de granita Rusiei cu Ucraina, au declarat autoritatile ruse. Putin a declarat ca acestia planuiau sa treaca in Ucraina – Kievul a negat orice legatura cu atacul si a avertizat ca Rusia l-ar putea folosi ca scuza pentru a-si intensifica atacurile.

Pe fondul temerilor legate de alte atacuri, securitatea a fost intarita in principalele noduri de transport din Rusia. Concertele publice si evenimentele sportive au fost amanate.

Aceasta nu este deloc stabilitatea si securitatea pentru care atat de multi rusi au votat pentru presedintele Putin.

De ani de zile, omul forte de la Kremlin a fost prezentat ca un lider capabil sa garanteze ordinea in aceasta tara vasta si turbulenta.

Dar Rusia pare astazi mai nesigura si mai volatila decat in orice moment din cei 24 de ani de mandat ai lui Putin.

Razboiul brutal al Kremlinului din Ucraina, aflat acum in al treilea an, i-a costat scump pe rusi. Armata nu face publice cifrele privind victimele, dar estimarile SUA sugereaza ca peste 300.000 de rusi au fost ucisi sau raniti.

Multe trupe mobilizate anul trecut inca nu au fost rotite de pe linia frontului, provocand un protest din partea rudelor ingrijorate. Pe masura ce razboiul se prelungeste, in randul multor rusi creste teama ca recrutarea va fi intensificata, aspirand si mai multi oameni in terifianta masina de tocat carne ucraineana.

Intre timp, atacurile cu drone ucrainene si raidurile transfrontaliere ale militiilor rusesti cu sediul in Ucraina, care se opun Kremlinului, continua cu pasi repezi.

Pe frontul ucrainean, fortele rusesti par sa detina initiativa militara in prezent, dar performantele slabe ale comandantilor si armamentului rusesc pe parcursul razboiului au alimentat un flux complet neasteptat de instabilitate si disensiuni interne din partea bloggerilor si a militarilor de linie dura infuriati de incompetenta celor aflati la conducere.

Revolta de anul trecut a lui Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, care cerea demiterea inaltului comandament rus, a fost o provocare socanta, fara precedent, la adresa autoritatii Kremlinului.

Moartea sa intr-un misterios accident de avion, la scurt timp dupa aceea, a eliminat definitiv orice amenintare la adresa Kremlinului. Dar este posibil sa apara si alti adepti ai liniei dure nemultumiti.

Acum, accentul se pune ferm pe aparenta reaparitie in Rusia a atacurilor teroriste jihadiste pe scara larga, fara legatura cu razboiul din Ucraina sau cu opozitia interna fata de Kremlin.

Pentru a inrautati situatia, SUA si alte guverne occidentale au avertizat, la inceputul lunii martie, cu privire la informatii care sugerau un astfel de atac. Oficialii americani spun ca au notificat Rusia cu privire la aceste informatii de luni de zile.

Dar, dintr-un motiv oarecare, Putin a ales sa ignore acest lucru, descriind avertismentele ca fiind o „provocare… pentru a intimida si destabiliza societatea noastra”.

Poate ca a fost vorba de neincredere, in conditiile in care relatiile dintre SUA si Rusia se afla la un nivel istoric atat de scazut. S-ar putea, de asemenea, sa fi fost si faptul ca informatiile americane erau prea vagi.

Dar pentru un lider care a promis securitate si stabilitate rusilor, un atac major pe teritoriul rusesc este inca o lovitura puternica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: