Lovitura pentru masinaria de razboi a lui Putin. Arabia Saudita creste productia de petrol, urmeaza o scadere a preturilor

externe

Vladimir Putin and Crown Prince Salman bin Abdulaziz Al Saud of Saudi Arabia

Arabia Saudita este pregatita sa renunte la tinta de pret a titeiului de 100 de dolari pe baril, in timp ce se indreapta spre cresterea productiei, relateaza Newsweek.

Aceasta decizie vine in ciuda reducerilor anterioare ale productiei de catre membrii OPEC+, care au incercat sa mentina preturile ridicate. Preturile titeiului Brent au scazut sub 70 de dolari la inceputul acestei luni, cel mai scazut din decembrie 2021.

In ciuda acestui fapt, oficialii planuiesc sa sporeasca productia incepand cu 1 decembrie, prelungind eventual o perioada de preturi reduse. Aceasta marcheaza o schimbare fata de eforturile anterioare ale Arabiei Saudite pe stabilizarea preturilor.

Cresterea productiei de petrol a Arabiei Saudite, mai ales daca este asociata cu preturi scazute, este probabil sa afecteze economia rusa.

Expertii au declarat pentru Newsweek ca miscarea Arabiei Saudite va pune la incercare bugetul Rusiei, pe masura ce aceasta isi continua invazia in Ucraina.

Rusia se bazeaza in mare masura pe veniturile din petrol pentru a-si finanta economia si angajamentele militare in Ucraina.

Orisia Lutevici, sefa Forumului Ucraina de la Chatham House, a declarat pentru Newsweek: „Petrolul si gazele raman printre principalele surse de venituri bugetare ale Rusiei”.

„Pana in prezent, in ciuda plafonului pretului petrolului impus de UE, Rusia a reusit sa mareasca acele surse de venit, ceea ce este cheia pentru finantarea razboiului sau din Ucraina. O scadere a pretului petrolului, daca este substantiala, ar adauga o presiune suplimentara asupra bugetului rus. Sanctiunile fac accesul la piese mai scump pentru Rusia, astfel incat limitarea veniturilor din petrol va pune presiune asupra sistemului”, a mai spus ea.

Pe masura ce Arabia Saudita creste oferta, preturile globale ale petrolului ar putea scadea, presand Rusia, in special pe fondul sanctiunilor si al conflictului sau in curs din Ucraina. Stabilitatea economica a Rusiei s-ar putea zdruncina din cauza veniturilor reduse din petrol, care finanteaza sectoare guvernamentale cheie, inclusiv eforturile militare. Concurenta din ce in ce mai intensa de pe pietele petroliere ar putea eroda si mai mult cota de piata a Rusiei, punandu-i la incercare rezistenta financiara.

Arabia Saudita se confrunta cu o presiune crescuta asupra strategiei sale de piata a petrolului, deoarece oferta de la producatorii non-OPEC, cum ar fi SUA, creste si cererea din China slabeste.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: