Prim-ministrul Armeniei anunta ca politica tarii sale de a se baza exclusiv pe Rusia pentru a-i garanta securitatea a fost o greseala strategica, deoarece Moscova nu a fost capabila sa ofere rezultate si, in plus, este in curs de a-si reduce rolul in regiune.
Intr-un interviu acordat ziarului italian La Repubblica, publicat duminica, Nikol Pashinyan a acuzat Rusia ca nu a reusit sa asigure securitatea Armeniei in fata a ceea ce el a numit agresiune din partea Azerbaidjanului vecin in ceea ce priveste regiunea separatista Nagorno-Karabah.
Pashinyan a sugerat ca Moscova, care are un pact de aparare cu Armenia si o baza militara in aceasta tara, nu considera ca tara sa este suficient de pro-rusa si a declarat ca el crede ca Rusia este pe cale sa paraseasca regiunea mai larga a Caucazului de Sud.
Prin urmare, Erevan incearca sa isi diversifice acordurile de securitate, a spus el, o referire aparenta la legaturile sale cu Uniunea Europeana si Statele Unite si la incercarile sale de a crea legaturi mai stranse cu alte tari din regiune.
„Arhitectura de securitate a Armeniei era legata in proportie de 99,999% de Rusia, inclusiv in ceea ce priveste achizitionarea de arme si munitii”, a declarat Pashinyan pentru La Repubblica.
„Dar astazi vedem ca Rusia insasi are nevoie de arme, armament si munitii (pentru razboiul din Ucraina) si in aceasta situatie este de inteles ca, chiar daca ar dori acest lucru, Federatia Rusa nu poate satisface nevoile de securitate ale Armeniei. Acest exemplu ar trebui sa ne demonstreze ca dependenta de un singur partener in materie de securitate este o greseala strategica”, a subliniat premierul.
Cuvintele sale scot in evidenta resentimentele armenilor fata de un esecul Rusiei in apararea intereselor lor.
Nu a existat un raspuns imediat la interviul lui Pashinyan din partea Moscovei.
In trecut, Moscova a tinut cont de astfel de critici, si-a aparat actiunile si a respins ideea ca si-a retrogradat prioritatile de politica externa din cauza Ucrainei.
Nagorno-Karabah este recunoscut la nivel international ca parte a Azerbaidjanului, dar cei 120.000 de locuitori sunt predominant de etnie armeana. Acesta s-a desprins de sub controlul Baku in urma unui razboi la inceputul anilor 1990. Lupte grele au avut loc din nou in 2020, pana cand Rusia a mediat incetarea focului.
Pashinyan a acuzat fortele ruse de mentinere a pacii desfasurate pentru a respecta acordul de incetare a focului ca nu si-au facut treaba.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…