In teorie, furnizarea de arme cu raza lunga de actiune catre ucraineni ar trebui sa le permita acestora sa perturbe operatiunile armatei ruse, fortand-o sa se disperseze si sa-si protejeze trupele si instalatiile, relateaza Business Insider.
Dar ce se intampla daca rusii sunt pur si simplu dispusi sa accepte pierderi in loc sa-si schimbe planurile?
Un exemplu in acest sens: distrugerea a aproximativ 14 elicoptere rusesti – inclusiv pretioasele elicoptere de atac Ka-52 – in timpul unui atac din 17 octombrie al fortelor ucrainene care au folosit rachete ATACMS de fabricatie americana asupra unor aerodromuri din estul Ucrainei.
Intrebarea evidenta este de ce Rusia a parcat elicopterele in raza de actiune de 300 de km a ATACMS, cand se stia ca Ucraina urma sa primeasca aceste arme.
„Chiar daca acesta a fost cel mai popularizat transfer de capabilitati pe care l-am vazut de ceva timp, cred sincer ca daca le-am fi trimis ora, data si locul exact al primului atac, oricum nu ar fi mutat elicopterele”, a declarat Michael Kofman, cercetator senior la Carnegie Endowment .
Avioanele rusesti au jucat un rol marginal in razboi, fiind tinute la distanta de apararea aeriana ucraineana. Acest lucru a pus povara sprijinului aerian pe elicopterele de atac rusesti.
Cand brigazile ucrainene de atac, echipate cu vehicule blindate furnizate de Occident, au lansat contraofensiva in iunie, au suferit pierderi din cauza elicopterelor rusesti care au eliminat vehiculele blocate in campuri minate.
Pentru Kofman si alti observatori, aceste baze de elicoptere au fost „una dintre cele mai evidente tinte” pentru loviturile ATACMS ucrainene.
Aceasta nu este prima data cand fortele rusesti din Ucraina au fost lovite de arme furnizate de Occident. Rachetele antitanc Javelin, de fabricatie americana, si NLAW, de conceptie britanico-suedeza, au facut ravagii asupra coloanelor blindate rusesti care se indreptau spre Kiev in primele zile ale invaziei din februarie 2022.
In saptamanile care au urmat furnizarii rachetelor HIMARS de fabricatie americana in vara anului 2022, acestea au distrus depozite de munitie si posturi de comanda rusesti. Rachetele de croaziera Storm Shadow de fabricatie britanica, furnizate la inceputul acestui an, au avariat podurile catre Crimeea si alte echipamente valoroase din peninsula.
Adevarata problema nu este tehnologia militara, care este inevitabil anulata sau copiata de cealalta parte, ci adaptabilitatea, fie in ceea ce priveste capacitatea de reactie la informatiile despre sosirea unei noi arme, fie in ceea ce priveste schimbarea tacticilor odata ce arma respectiva este intalnita in lupta.
Ceea ce este semnificativ in legatura cu lovitura din octombrie asupra bazelor de elicoptere rusesti este faptul ca, in ciuda faptului ca a fost avertizata cu privire la ATACMS si a experientei dureroase cu alte arme ucrainene de fabricatie occidentala, Rusia nu si-a protejat elicopterele de atac, pe care le-ar fi putut muta in baze mai indepartate de front, in loc sa le lase parcate pe aerodromuri avansate expuse.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…