„Luam in serios statul de drept”, spune Tusk la intalnirea cu von der Leyen pentru deblocarea fondurilor UE pentru Polonia

externe

donald tusk, ursula von der leyen

Donald Tusk, noul prim-ministru ales al Poloniei, s-a angajat vineri sa trateze statul de drept „foarte serios” si sa cheltuiasca fondurile europene „in mod corespunzator”, o deschidere menita sa intoarca pagina dupa opt ani de confruntare intre Varsovia si Bruxelles, relateaza Euronews.

„Ne amintim ca statul de drept este foarte important. Este vorba despre locul nostru in Europa. Este vorba despre valorile noastre comune”, a spus Tusk intr-o conferinta de presa impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sub precedentul guvern de dreapta dura al partidului Lege si Justitie (PiS), Polonia, una dintre cele mai mari tari din blocul comunitar, a fost blocata intr-o confruntare cu Bruxellesul in legatura cu chestiuni juridice precum independenta sistemului judiciar, interferenta electorala si drepturile LGBTQ+.

Confruntarea prelungita a dus la o amenda record impusa de Curtea Europeana de Justitie si la imobilizarea planului de redresare si de rezilienta al Poloniei, care combina in prezent 34,5 miliarde de euro sub forma de imprumuturi cu dobanda redusa si 25,3 miliarde de euro sub forma de granturi.

Separat, Comisia Europeana retine peste 76 de miliarde de euro din fondurile de coeziune de care Varsovia are nevoie pentru a acoperi costurile proiectelor de dezvoltare din intreaga tara.

„Pentru mult prea mult timp, preocuparile legate de statul de drept au impiedicat capacitatea noastra de a ajuta Polonia sa isi modernizeze economia si sa puna in aplicare dubla tranzitie: ecologica si digitala”, a declarat vineri von der Leyen.

Donald Tusk, care provine din aceeasi familie politica cu von der Leyen, Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, a promis sa reseteze relatiile cu Bruxelles-ul si sa obtina o solutie rapida pentru deblocarea fondurilor de miliarde de euro.

Inainte de numirea sa, Comisia a deblocat 5,1 miliarde de euro sub forma de „prefinantare” din planul de redresare si rezilienta pentru a oferi lichiditati imediate pentru programe care pot consolida independenta energetica si pot diminua importurile de combustibili fosili din Rusia.

„Acesta nu este un mic cadou „, i-a spus Tusk lui von der Leyen. „Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a cheltui acesti bani intr-un mod corespunzator”, a mai spus el.

In timp ce aceasta „prefinantare” vine fara conditii, restul banilor din planul de de redresare si rezilienta de aproape 60 de miliarde de euro este conditionat de finalizarea a trei „super etape”, dintre care doua se refera la camera disciplinara a Curtii Supreme pe care guvernul condus de PiS a imputernicit-o in mod controversat sa pedepseasca magistratii.

Intr-o hotarare istorica din iunie, Curtea Europeana de Justitie a anulat intreaga reforma, calificand-o drept o incalcare a dreptului de a avea un sistem judiciar „independent si impartial”.

Tusk, care a depus miercuri juramantul, este hotarat sa se foloseasca de coalitia sa tripartita pentru a adopta o noua legislatie care sa anuleze efectele nocive ale camerei disciplinare si, prin urmare, sa asigure eliberarea intregii sume de bani inghetate. Insa analistii avertizeaza ca eforturile sale de reforma ar putea fi impiedicate de presedintele Andrzej Duda, care este afiliat la PiS si care detine dreptul de veto.

Polonia a depus vineri o cerere de plata pentru subventii si imprumuturi in valoare de 6,3 miliarde de euro in cadrul planului sau de redresare si de rezilienta. Aceasta cerere, prima formulata vreodata de Varsovia, declanseaza un proces intern in cadrul Comisiei pentru a analiza progresele inregistrate in cadrul „super-punctelor de referinta”. In cazul in care executivul emite o evaluare pozitiva, aceasta va fi trimisa Consiliului pentru aprobarea finala. Abia atunci vor incepe sa curga banii.

In comentariile sale de vineri, von der Leyen a fost optimista ca acest lucru se va intampla in curand.

„Astept cu nerabdare sa lucram indeaproape impreuna pentru a aborda etapele privind independenta judiciara, astfel incat sa putem apoi sa procedam la prima plata”, a declarat Ursula von der Leyen.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: