Lucraturile Moscovei lovesc dur Moldova. Maia Sandu, apel emotionant catre moldoveni: „Trebuie sa ne lasam invinsi? Nu! Trebuie sa ne lasam manipulati si divizati? Nu!”

politica

Presedintele Moldovei, Maia Sandu, a transmis joi un mesaj emotionant cetatenilor moldiveni in contextul crizei energetice care a lovit dur tara. Parlamentul Republicii Moldova a instituit joi starea de urgenta in sectorul energetic.

„Stiu ca suntem cu totii obositi de crize. Cu totii ne dorim mai multa stabilitate. Avem nevoie de stabilitate la nivel individual, ca sa ne simtim in siguranta, sa ne putem face planuri si sa le realizam. Avem nevoie de stabilitate la nivel de tara, ca sa putem rezolva problemele curente si sa construim un stat puternic, in care sa avem siguranta zilei de maine si sansa unei vieti demne acasa.

Dar traim o perioada tumultoasa, turbulenta, iar crizele prin care trecem nu le-am provocat noi impreuna cu dvs. Nu le-a provocat nici parlamentul sau guvernul. Sunt crize care au venit peste noi si peste care trebuie sa trecem impreuna si, oricat de greu ne-ar fi, nu trebuie sa ne lasam prada deznadejdii.

De doi ani suntem in plina criza sanitara. De doi ani, pandemia ne rapeste oameni dragi, ne da peste cap activitatea economica si ne mananca resurse financiare foarte mari. In aceste zile, noua tulpina, Omicron, se transmite cu o viteza uimitoare de la o persoana la alta. Si chiar daca se vorbeste ca ea ar fi mai putin periculoasa, nu avem motive de relaxare. Mii de oameni sunt deja infectati cu aceasta tulpina; aproximativ 200 de copii sunt, astazi, spitalizati cu Covid- 19 – iar prognozele pentru urmatoarele zile si saptamani sunt mai mult decat alarmante. Repet inca o data: putem trece mai usor de aceasta criza doar printr-un efort comun.

In primul rand, chiar daca ni se pare ca avem o simpla raceala, sa ne izolam la prima suspiciune, sa nu umblam pe ici-colo, molipsindu-i pe ceilalti. In al doilea rand, sa ne vaccinam. Stiu ca unii dintre voi cred in continuare in sperietori citite pe internet si nu in stiinta, dar haideti sa ne uitam la statistica oficiala si sa facem concluzii corecte – in tarile cu rata de vaccinare mare, mor cu mult mai putini oameni de Covid decat in tarile cu rata de vaccinare mica.

De parca situatia sanitara nu era suficient de grea, a mai dat peste noi si criza energetica. Cresterea preturilor la gaze si, in consecinta, la alte surse de energie este o povara grea pentru multi consumatori casnici, pentru economie si pentru stat. Moldova nu produce surse energetice traditionale, iar guvernele care au fost la conducerea tarii pana acum nu au investit la timp in energia regenerabila. De aceea, suntem total dependenti de preturile de pe piata din regiune – iar situatia de pe piata azi nu este una normala. Preturile la gaze au crescut de peste zece ori in doar cateva luni, in timp ce pretul la produsele si serviciile pe care le producem si le exportam noi au ramas aproape aceleasi.

Noi nu putem renunta la actualul import de energie si nici nu putem, peste noapte, construi alternative de producere a energiei. In aceste conditii, guvernul vine cu ajutor pentru cetateni, achitand compensatii pentru tarifele mai inalte. Totusi, guvernul nu poate plati tot costul majorarilor, pentru ca atunci nu ar mai ramane bani pentru alte necesitati ale tarii. De aceea, noi trebuie sa invatam sa consumam mai rational energia. Sa izolam termic cladirile in care locuim si sa economisim energie in institutiile publice. Asa vom putea reduce costurile platite pentru caldura si lumina.

Este greu? Da! Trebuie sa ne lasam invinsi? Nu! Trebuie sa ne lasam manipulati si divizati? Nu! Tare multi sfatuitori in ale energeticii si ale negocierilor avem zilele astea. Unii ne povestesc ca autoritatile trebuiau sa obtina un pret mai mic la gaze, insa uita sa analizeze preturile in alte tari din regiune sau speculeaza cu cifre eronate. Altii sugereaza, fara rusine, ca pretul la energie ar trebui sa fie mai important decat suveranitatea tarii. O alta manipulare este ca apelul de a consuma mai rational energia inseamna sa tinem copiii in frig – nu e adevarat, nu asta este apelul. Incercarile de manipulare nu ne ajuta. Sa nu ne lasam amagiti de populisti sau de coruptii care plang dupa putere. Nu sunt bogate tarile ce fac risipa, ci tarile care cheltuie rational.

Istoria neamului nostru ne arata ca am reusit, atunci cand am ramas uniti in fata greutatilor. Nu putem face minuni peste noapte, dar putem munci cu responsabilitate, fiecare la locul sau si, asemenea unei familii, indiferent de limba pe care o vorbim, indiferent in care parte a tarii traim, putem depasi aceste vremuri complicate impreuna. Sa fim o comunitate unita, cu grija fata de cei nevoiasi, fata de copii si oamenii in varsta, cu grija unii fata de altii”, a transmis Maia Sandu.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit joi starea de urgenta in sectorul energetic, transmite Radio Chisinau.

Masura va fi in vigoare timp de 60 de zile, din cauza riscului ca Gazprom sa suspende livrarea de gaze.

Compania rusa a solicitat plata in avans si nu a a ajuns la un compromis cu Moldovagaz, care nu dispune de toate resursele financiare necesare. In aceste conditii, Gazprom a avertizat ca va sista livrarea gazelor naturale catre Republica Moldova din 21 ianuarie.

Vicepremierul Andrei Spinu precizase miercuri ca Republica Moldova si-a onorat platile curente pe toate lunile si va achita gazele consumate inclusiv pentru primele zece zile ale lunii ianuarie si va achita pana joi 38 de milioane de dolari, dar suma totala de plata este de 63 de milioane.

Premierul Natalia Gavrilita, care a explicat solicitarea guvernului de a se declara starea de urgenta, a precizat ca este pentru prima data cand Gazprom face uz de prevederea contractuala privind avansul, desi aceasta era in vigoare de mai multi ani.

Potrivit hotararii parlamentului, pe perioada starii de urgenta Comisia Nationala pentru Situatii Exceptionale are prerogative suplimentare si poate dispune rationalizarea consumului de gaze si de alte resurse energetice; de asemenea, poate institui instrumente rapide de colectare a platilor de la consumatori, poate decide un regim special de achizitionare a gazelor naturale in regim rapid, iar in caz de necesitate poate aloca mijloace financiare volumelor de gaz necesare.

Starea de urgenta din cauza deficitului de gaze a mai fost declarata in Republica Moldova si toamna trecuta, cand contractul cu Gazprom nu fusese prelungit, iar concernul rus a redus livrarile.

Pretul gazelor practicat de Gazprom pentru Republica Moldova a crescut in contextul evolutiilor de pe pietele internationale. Potrivit Radio Chisinau, unii experti si politicieni sustin insa ca unele conditii din contract sunt motivate politic.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: