externe

Lukasenko ameninta ca aduce arme „super-nucleare” avansate in Belarus. El ia la tinta Varsovia si Kievul

Belarusul este pregatit sa desfasoare pe teritoriul sau nu doar arme nucleare, ci si arme „super-nucleare” avansate in cazul unei amenintari din partea adversarilor tarii, a declarat dictatorul belarus Alexander Lukasenko pe terenul de antrenament Osipovichi, in timp ce participa la exercitiile militare ruso-belaruse Allied Resolve-2022.

„Daca este necesar, daca astfel de pasi stupizi sunt facuti de adversarii si adversarii nostri, vom desfasura nu doar arme nucleare, ci si arme super-nucleare, avansate, pentru a ne proteja teritoriul”, a declarat Lukasenko, citat de UA Wire.

El a adaugat ca, daca nu exista amenintari din partea tarilor inamice, atunci armele nucleare din Belarus „nu vor fi necesare timp de 100 de ani”.

Lukasenko a mai spus ca ar putea desfasura sisteme rusesti de rachete antiaeriene S-400 in apropiere de Minsk. El a explicat ca sistemele de rachete S-400 se afla deja in Belarus si ca armata belarusa le stapaneste.

„Daca este necesar, vom mai pune cateva sisteme. Si nu avem nevoie de mai multe. Aceasta este o arma care ‘vede’ la o distanta, cred, de 600 de kilometri. Unde o vom pune? La 600 de kilometri de tinte. Vorbim despre achizitionarea mai multor astfel de sisteme. Le putem pune undeva la est de Minsk sau in apropiere de Minsk si vom vedea ce se face la Kiev, la Varsovia si asa mai departe”, a explicat Lukasenko.

Dictatorul belarus a mai spus ca Minskul poate recunoaste independenta republicilor populare Donetk si Luhansk (RPD si RPL), daca Rusia face acest lucru. „Ne vom pune de acord cu Putin asupra a ceea ce ar trebui sa facem pentru ca lucrurile sa fie mai bune pentru Rusia si pentru Belarus. Dar va fi o decizie comuna”, a subliniat el. De asemenea, el a promis ca va oferi Rusiei orice sprijin, inclusiv militar, in cazul unei escaladari in Donbas.

Dupa prabusirea URSS, Belarus a aderat la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP). Rusia, Statele Unite si Marea Britanie au oferit Minskului garantii de securitate.

In 2010, Lukasenko a calificat dezarmarea nucleara a tarii drept o „greseala mare”: „Am fost nevoit sa semnez acest tratat pentru ca nu aveam unde sa ma duc. Am fost presat atat de Rusia, cat si de americani – sa ma retrag, pentru ca ei [conducerea anterioara a Belarusului] au promis”, a declarat el, mentionand ca armele nucleare erau „o marfa scumpa pe care, in cele din urma, a trebuit sa o vindem la un pret bun”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Jurnalisti de investigatie, despre afacerile nepotului Ciolacu: „Noi va aratam ca Marcel Ciolacu a mintit”. Reactia premierului PSD: „Nu am stiut”

O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…

8 ore ago

Netanyahu il demite pe ministrul Apararii, Yoav Gallant, pentru ca nu are incredere in el in timp de razboi

Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…

8 ore ago

Americanii merg la urne: Trump a votat in Florida, Harris prin posta in California

Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…

8 ore ago

China avertizeaza tinerii soldati impotriva intalnirilor online si a jocurilor de noroc

Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…

8 ore ago

Iran: Studenta care s-a dezbracat in centrul Teheranului ar fi fost dusa intr-un spital de psihiatrie

Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…

8 ore ago

Iranul sustine ca un disident germano-iranian condamnat la moarte a murit inainte de a putea fi executat

Iranul a sustinut ca un cetatean cu dubla cetatenie, iraniano-germana, care fusese condamnat la moarte,…

8 ore ago