Lukasenko, anunt dupa ce a vorbit cu Putin: „Occidentul a stabilit planuri strategice de atac impotriva Rusiei. Istoria se repeta, planurile prevad ofensive prin Ucraina si Belarus”
Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a anuntat marti ca a discutat cu omologul sau rus Vladimir Putin despre presupuse planuri de atac occidentale impotriva Rusiei, transmite AFP, citata de Agerpres.
„De putin timp – si am discutat in detaliu despre asta ieri cu presedintele rus – au fost stabilite planuri strategice de atac impotriva Rusiei”, a declarat liderul de la Minsk.
Potrivit acestuia, planurile respective prevad ofensive „prin Ucraina si Belarus”.
„Istoria se repeta”, a comentat Lukasenko, facand aluzie la invadarea Rusiei de catre Napoleon sau de catre Germania nazista.
AFP reaminteste ca Belarusul s-a pozitionat alaturi de Rusia in razboiul din Ucraina, permitand fortelor ruse sa foloseasca teritoriul belarus ca baza pentru operatiuni. Luna trecuta, Putin a anuntat ca Moscova urmeaza sa furnizeze „in urmatoarele luni” Belarusului rachete care pot transporta incarcaturi atomice. Avand in vedere aceste pozitii si reprimarea protestatarilor belarusi in 2020, Occidentul aplica regimului Lukasenko sanctiuni care au sporit dependenta Belarusului de Rusia.
Lukasenko sustine ca tara sa se confrunta cu un „razboi hibrid”, iar actiunile occidentalilor „apropie lumea de prapastia unui mare razboi in care nu poate exista un invingator”.
Un discurs similar a avut si purtatoarea de cuvant a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a acuzat Statele Unite si aliatii acestora de o „confruntare hibrida” cu Rusia, „care se apropie periculos de o confruntare militara deschisa cu tara noastra”. Intr-un comunicat care reproseaza Japoniei sustinerea pentru Occident, Zaharova a aratat ca un astfel de razboi ar insemna „un conflict armat intre puteri nucleare” si ca „evident, o astfel de ciocnire ar prezenta un risc de escaladare nucleara”.
De la inceputul invaziei ruse in Ucraina, Moscova a vehiculat in repetate randuri, mai mult sau mai putin direct, amenintarea nucleara, considerata insa de occidentali o tentativa de intimidare prin care se urmareste descurajarea sprijinului pentru Kiev.