Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a declarat ca tara sa este alaturi de Rusia in ofensiva militara din Ucraina, in cadrul angajamentului mai vechi privind un „stat unional”, a transmis Reuters duminica, citata de Agerpres.
Lukasenko, aflat la putere din 1994, este cel mai apropiat aliat al presedintelui rus Vladimir Putin, reaminteste agentia. El a permis trupelor rusesti sa foloseasca teritoriu belarus pentru invadarea Ucrainei.
La o ceremonie de aniversare a eliberarii Minskului de catre trupele sovietice, in al doilea razboi mondial, Lukasenko a anuntat ca sprijina cu toata energia ofensiva lui Putin in Ucraina „chiar din prima zi”, din 24 februarie.
Intr-o inregistrare video difuzata de agentia de presa oficiala BelTA din Belarus, presedintele tarii afirma: „Astazi suntem criticati pentru ca suntem singura tara din lume care sprijina Rusia in lupta impotriva nazismului. Sustinem si vom continua sa sustinem Rusia”. „Iar cei care ne critica, oare nu stiu ca avem o uniune atat de stransa cu Federatia Rusa? (…) Ca avem practic o armata unificata. Dar stiati toate acestea. Vom ramane alaturi de Rusia Frateasca”, adauga el.
Belarusul s-a angajat intr-un „stat unional” cu Rusia de la jumatatea deceniului 1990, insa in ultimul an nu s-au inregistrat progrese in a implementarea planului, iar Lukasenko a insistat ca tara sa trebuie sa isi pastreze „suveranitatea”.
El a devenit tot mai dependent de Kremlin dupa ce a beneficiat de ajutor rusesc pentru reprimarea protestelor de dupa realegerea sa in 2020, in urma unui scrutin controversat.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat ca declaratia lui Lukasenko reprezinta un „semnal” si o evolutie „periculoasa in primul rand pentru poporul belarus”, iar actiunile guvernului de la Minsk trebuie urmarite indeaproape. Avandu-l alaturi pe premierul australian Anthony Albanese, liderul de la Kiev a avertizat ca Lukasenko „nu trebuie sa tarasca Belarusul intr-un razboi rusesc de invazie impotriva Ucrainei”.
Unii oficiali de la Kiev sugereaza ca Belarusul s-ar putea implica in curand direct in conflict. Un responsabil din domeniul securitatii aprecia totusi saptamana trecuta ca riscul intrarii unor trupe belaruse in Ucraina este redus. Primarul Lvovului, Andi Sadovi, a aratat insa la sfarsitul saptamanii trecute ca situatia de la frontiera ucraineano-belarusa este imprevizibila si a convocat o sedinta a autoritatilor municipale pentru planificarea actiunilor in caz de escaladare.
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…
Doua pisici din Bucuresti au fost aduse de proprietara lor la Spitalul Veterinar de Urgenta,…
Angajatii Fabricii de Arme Cugir au anuntat un miting de protest pentru ziua de joi,…
Pomul de Craciun din Piata Sfatului din Brasov va fi cel mai inalt din Romania.…
Autoritatile vamale au confiscat in 2023 un numar record de produse contrafacute pe piata UE,…