Dupa ce a fost marea surpriza a ultimei runde de alegeri, in 2020, Alianta pentru Unirea Romanilor capteaza din nou atentia spectrului politic de la noi, sondajele sugerand ca AUR va obtine si mai multe voturi decat acum patru ani. Asta in ciuda scandalurilor si controverselor care au inconjurat acest partid. Care este miza deciziilor luate de AUR in ultima vreme, de ce pleaca vechii membri si sunt adusi „traseisti” din sistemul politic corupt, care sunt sansele ca „suveranistii” sa dea urmatorul presedinte al Romaniei – aceste subiecte si multe altele le-am abordat in discutia cu Marius Dorin-Lulea, prim-vicepresedinte al AUR.
Domnule Lulea, AUR s-a lansat in politica autohtona ca un partid anti-sistem, decis sa nu faca niciun compromis cu vechii politicieni. Totusi, in ultimele luni, chiar si membri AUR vechi se plang ca sunt cooptati in partid si promovati drept candidati fosti membri ai PSD, PNL si altor partide – avem cazul filialei de la Piatra Neamt, de exemplu. De ce s-a acceptat acest compromis – v-a invins Sistemul?
In momentul in care AUR a intrat in Parlament si a devenit un partid politic important, cu totii am crezut ca exista suficienta umana noua, cu care sa se poata construi un partid politic. Cu toate acestea, dupa primii trei ani de activitate am constatat ca romanii sunt simpli spectatori in tribune si nu doresc sa intre in jocul politic. Dupa trei ani in care am incercat sa construim un partid numai cu oameni noi, am constatat ca nu putem depasi un anumit nivel de dezvoltare a partidului, respectiv nu putem deveni un partid important, cu structuri in fiecare localitate din Romania. Exista peste 90% unitati administrativ-teritoriale unde cei care se implica in politica sunt intr-un numar redus, de patru sau cinci persoane – vorbim despre comune, spre exemplu, si acestea toate au mai facut politica intr-un partid sau altul, fara a fi afiliate intru totul, ci urmarind problemele locale. Tocmai de aceea partidul AUR in momentul in care a trecut de la nivelul de partid mic, de 10%, la nivelul de partid mare, de peste 20%, a trebuit sa devina un partid deschis si fata de cei care au dovedit sau pot dovedi prin calitatile profesionale sau personale ca pot sa faca politica.
Un alt politician controversat, Mihai Neamtu, care a trecut pe la Noua Republica, PNL, si a fost sustinator declarat al lui Traian Basescu, a fost impus pe lista pentru europarlamentare, in ciuda jignirilor aduse AUR si lui George Simion. Ce v-a determinat sa acceptati drept candidat al AUR un politician care a avut pana acum cateva luni o parere deplorabila despre AUR? Credeti ca s-a transformat Neamtu peste noapte, ca Saul din Tars, si va propovadui acum cauza AUR?
Cu privire la modul in care s-a raportat in trecut Mihai Neamtu la partidul AUR, cred ca cel mai bine este sa-l intrebati pe dumnealui. Noi incercam sa oferim o larga reprezentare la nivel politic prin persoane care au recunoastere din partea unei anumite parti a societatii. Iar Mihai Neamtu beneficiaza de o astfel de recunoastere.
Cozmin Gusa a declarat ca ar putea candida la Primaria Generala a Capitalei ca independent sustinut de AUR. Dar AUR are un candidat propriu, pe domnul Mihai Enache. Incearca AUR sa imite la Bucuresti strategia PSD – care teoretic il sprijina pe Cirstoiu, dar in practica il sustine total pe Piedone?
Nu pot comenta afirmatiile facute in spatiul public de o persoana sau alta. Cu certitudine candidatul AUR pentru primaria Bucurestiului este Mihai Enache, nu s-a modificat nimic, nu intrevedem vreo schimbare in acest sens. Mihai Enache este un profesionist, a lucrat in administratie, a fost manager de proiect pe mai multe investitii importante din doua sectoare ale Bucurestiului, investitii pe care le-a dus pana la capat si noi consideram ca el reprezinta o buna optiune de vot pentru cetateni, dar si un proiect pe termen mediu sau lung, respectiv patru – opt ani.
In ultima vreme, mai multi membri ai partidului – Dumitru Coarna si altii – au parasit AUR, sustinand ca toate deciziile nu se iau pe plan local, ci se impun de la centru, ca pe timpul comunistilor, fapt care provoaca nemultumirea membrilor de rand. Cum raspundeti la aceste acuzatii?
Domnul Coarna isi urmarea propriul interes in interiorul partidului, interes care nu avea nicio legatura cu obiectivele pe care ni le-am propus. Atunci cand un partid isi desemneaza o conducere, aceasta este cea care stabileste mai departe directia de dezvoltare si, asemenea unei corporatii, atunci cand cineva doreste sa schimbe conducerea, trebuie sa o faca in conditiile statutare, nu sa ridice in mod permanent obiectii si sa incerce sa blocheze activitatea unui partid. In ceea ce priveste dezvoltarea partidului, conform statutului, Biroul National de Conducere, respectiv conducerea partidului, ia deciziile majore, ceea ce inseamna ca toate celelalte subunitati trebuie sa se conformeze si sa implementeze deciziile care sunt luate de la centru. In momentul in care cineva intra in partid, trebuie sa citeasca statutul, care este obligatoriu pentru toti membrii. Si daca nu-ti convine forma de organizare, piata este libera si poti gasi alte forme de organizare, prin intermediul altor partide politice. Statutul AUR este aprobat de catre Tribunalul Bucuresti, este un statut supracentralizat, asa cum dorim sa fie Romania, cat mai putina birocratie, cat mai putine unitati administrativ-teritoriale, astfel incat sa gasim specialisti cu care sa putem gestiona administratia publica.
AUR primeste, ca si celelalte partide, subventii de la stat. Alte partide le folosesc pentru a-si face campanie in presa si pe retelele sociale. Ce face AUR cu acesti bani?
Pentru anul 2023, care este primul an in care AUR a folosit subventia acordata de stat partidelor, exista deja documente prezentate in spatiul public. Cea mai mare parte a banilor s-a cheltuit pe achizitia de bunuri mobile, respectiv echipamentele, autoturismele si camioanele din caravana medicala, precum si pentru autoturisme pentru activitatea curenta a partidului. In rest, sunt cheltuieli cu privire la organizarea de evenimente, exista si cheltuieli pentru distribuirea mesajelor AUR in mediul online, insa acestea sunt foarte reduse – probabil undeva la sub 3.000 de euro pe luna, precum si pentru materiale promotionale sau de vestimentatie (tricouri, sepci cu sigla AUR), prin care brandul partidului sa fie tot mai vizibil.
Recent, doi importanti lideri ai coalitiei, Rares Bogdan si Lucian Romascanu, au cerut interzicerea Tik Tok, pe motiv ca aceasta retea ar fi contribuit la succesul AUR. Cum comentati initiativa lor?
Toate masurile luate de actuala guvernare duc la restrictii majore asupra libertatii de exprimare si democratiei din Romania. Usor-usor, ne indreptam spre un regim totalitar, invocandu-se falsa problema a extremismului din Romania. In momentul de fata nu se poate discuta despre extremism in Romania, iar declaratiile cu privire la limitarea Facebook sau Tik Tok arata disperarea unor politicieni care, in loc sa construiasca scoli, spitale, autostrazi, prefera sa cumpere presa din Romania, sa o santajeze prin procese sau sa puna presiune pe ea, iar acolo unde nu reuseste acest lucru, iata ca apeleaza la masuri directe: prefera interzicerea cailor de transmitere a informatiei.
Ati spus despre George Simion ca este un „magician al PR-ului”. Totusi, multi il critica pentru ca a atras in partid traseisti si politicieni compromisi. Nu va e teama ca electoratul AUR, format in mare parte din oameni simpli, dezamagiti de vechile partide, va sanctiona aceasta masura la vot?
Partidul AUR si-a ales o conducere si un presedinte. Noi consideram ca deciziile, dupa ce se discuta in cadrul Biroului National de Conducere trebuie sa fie implementate. Pana in momentul de fata s-a dovedit ca strategia adoptata de catre presedintele George Simion, din punct de vedere al comunicarii publice si organizarii partidului, este cea mai buna. Nu cunosc alt partid din Europa care sa fi intrat brusc, de la zero la 10% in Parlament si sa urce apoi de la 10% la 25-30%. Performantele unui lider se masoara in cifre, asa cum performantele unui director de corporatie se masoara in sume si nu dupa perceptii. Se pare ca perceptia romanilor este ca liderul AUR a luat mult mai multe decizii corecte si sigur, poate ca nu toate deciziile sunt perfecte, ori unele poate nu au fost cele mai bune, insa cu siguranta vom corecta de fiecare data atunci cand constatam ca gresim.
Multi analisti sugereaza ca PSD sustine tacit AUR, pentru ca in turul II sa mearga Marcel Ciolacu si George Simion si astfel Ciolacu sa castige, dupa modelul Iliescu-Vadim. Este posibila, in opinia dumneavoastra, o surpriza in cazul unei asemenea finale prezidentiale?
Cosmarul PSD este partidul AUR. Acest lucru este dovedit si de comasarea alegerilor, precum si de unificarea celor doua partide nascute din FSN, vinovatul pentru asasinatele din timpul Revolutiei din 1989. Nu stim care sunt interesele PSD, noi stim ca interesul AUR este sa ofere cea mai buna solutie politica pentru alegerile din acest an, inclusiv pentru alegerile parlamentare, iar obiectivul nostru este sa avem un candidat care sa intre in turul II, acolo unde il va invinge pe candidatul PSD – nu stim daca el va mai fi Marcel Ciolacu sau acesta va fi detronat pana la acel moment.
Sase persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, pentru constituire de grup…
Gripa australiana H3N2, subtip al virusului gripal sezonier A, a inceput sa se raspandeasca in…
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, a decis sa apeleze si la…
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
O clujeanca a devenit subiectul ironiilor pe retelele de socializare dupa ce a scos la…