pagina verde

Lumea atinge o serie de temperaturi record, in timp ce ONU avertizeaza asupra „iadului climatic”

Fiecare dintre ultimele 12 luni a fost cea mai calda inregistrata in comparatiile anuale, a declarat miercuri serviciul UE de monitorizare a schimbarilor climatice, in timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut masuri urgente pentru a evita „iadul climatic”, transmite Reuters.

Temperatura medie globala pentru ultimele 12 luni pana la sfarsitul lunii mai a fost cu 1,63 grade Celsius peste media preindustriala – facand-o cea mai calda perioada decand au inceput sa fie facute masuratori, in 1940, a anuntat Serviciul Copernicus pentru Schimbarile Climatice.

Aceasta medie de 12 luni nu inseamna ca lumea a depasit pragul de incalzire globala de 1,5 C, care descrie o medie a temperaturii de-a lungul deceniilor, dincolo de care oamenii de stiinta avertizeaza asupra unor efecte extreme si ireversibile.

Intr-un raport separat, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a ONU a declarat ca exista acum o sansa de 80% ca cel putin unul dintre urmatorii cinci ani sa marcheze primul an calendaristic cu o temperatura medie care depaseste temporar cu 1,5C nivelurile pre-industriale – in crestere fata de 66% anul trecut.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a subliniat cat de repede se indreapta lumea intr-o directie gresita si cat de departe este de a-si stabiliza sistemul climatic.

„In 2015, sansa unei astfel de incalcari a fost aproape de zero”, a spus Guterres intr-un discurs de marcare a Zilei Mondiale a Mediului.

Odata cu scurgerea timpului pentru a inversa cursul, Guterres a cerut o reducere cu 30% a productiei si utilizarii globale a combustibililor fosili pana in 2030.

„Avem nevoie de o rampa de iesire de pe autostrada catre iadul climatic. Batalia pentru 1,5 grade va fi castigata sau pierduta in anii 2020”, a spus el.

Emisiile de dioxid de carbon provenite de la arderea combustibililor fosili – principala cauza a schimbarilor climatice – au atins un nivel record anul trecut, in ciuda acordurilor globale menite sa limiteze eliberarea acestora si a unei expansiuni rapide a energiei regenerabile.

Carbunele, petrolul si gazul furnizeaza in continuare mai mult de trei sferturi din energia mondiala, cererea globala de petrol ramanand mare.

Cele mai recente date climatice arata ca lumea este „departe” de obiectivul sau de a limita incalzirea la 1,5 C – tinta cheie a Acordului mondial de la Paris din 2015, a declarat Ko Barrett, secretarul general adjunct al OMM.

„Trebuie sa facem urgent mai mult pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, altfel vom plati un pret din ce in ce mai mare in termeni de trilioane de dolari in costuri economice, milioane de vieti afectate de vreme extrema si daune extinse aduse mediului si biodiversitatii”, a spus Barrett.

Barrett a descris efectul de racire al fenomenului La Nina, care se asteapta sa aiba loc mai tarziu in acest an, drept „o pura intamplare in curba ascendenta” a caldurii resimtite pe tot globul.

„Toti trebuie sa stim ca trebuie sa inversam aceasta curba si trebuie sa o facem urgent”, a spus ea.

In timp ce anul trecut a fost cel mai cald an calendaristic inregistrat, cu 1,45 C peste temperaturile preindustriale, cel putin unul dintre urmatorii cinci ani este probabil sa fie chiar mai cald decat 2023, arata datele OMM.

Oamenii de stiinta de la Copernicus au spus ca au existat cateva evolutii surprinzatoare – cum ar fi pierderea abrupta de gheata din Antarctica in ultimele luni – dar ca datele climatice generale sunt in concordanta cu previziunile privind modul in care cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera ar incalzi planeta.

„Nu a existat asa ceva in ultimele cateva mii de ani”, a spus directorul Copernicus Carlo Buontempo.

Guterres a vizat companiile producatoare de combustibili fosili. „Nasii haosului climatic – industria combustibililor fosili – obtin profituri record si se bucura de trilioane de subventii finantate de contribuabili”, a spus el. Facand o comparatie cu restrictiile multor guverne privind publicitatea pentru substante nocive precum tutunul, el a spus: „Indemn fiecare tara sa interzica publicitatea venita de la companiile de combustibili fosili si indemn mass-media si companiile de tehnologie sa nu mai faca reclame pentru combustibili fosili”.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Cum au fost detonate pagerele, peste 2.800 de membri Hezbollah au fost raniti in Liban si Siria. S-au inregistrat si mai multe decese

O serie de explozii simultane ale unor pagere in Liban au ucis marti opt persoane…

6 ore ago

Hezbollah promite ca va pedepsi Israelul dupa exploziile pagerelor

Grupul militant Hezbollah a promis ca va raspunde Israelului pe masura dupa ce l-a acuzat…

6 ore ago

Regele Tarilor de Jos promite o politica de azil „mai stricta”

Tarile de Jos vor aplica o politica de azil „mai rapida, mai stricta si mai…

6 ore ago

Armata israeliana ar recruta solicitanti de azil africani pentru razboiul din Gaza in schimbul acordarii rezidentei permanente

Pentru razboiul din Gaza, guvernul israelian ar recruta solicitanti de azil africani, in schimbul acordarii…

6 ore ago

Dupa Europa Centrala, Italia se pregateste de furtuni intense

Furtunile intense care au lovit Europa Centrala ajung acum in Italia, unde au fost emise…

6 ore ago