Lumea este pe cale sa depaseasca pragul de 1,5°C in sapte ani, arata un nou studiu
Incendiile de vegetatie din Canada au contribuit la un nivel record al emisiilor de combustibili fosili in 2023, arata noul studiu, relateaza Euronews.
Ne-au mai ramas doar sapte ani de inainte ca incalzirea globala sa depaseasca 1,5°C, potrivit studiului.
Emisiile globale de carbon provenite din petrol, gaze si carbune au crescut din nou in acest an – cu 1,1% fata de nivelurile din 2022, ajungand la o valoare estimata de 36,8 miliarde de tone.
Daca poluarea continua pe aceasta traiectorie, oamenii de stiinta din echipa Global Carbon Project estimeaza o sansa de 50% ca incalzirea globala sa depaseasca 1,5°C in mod constant in aproximativ sapte ani.
„Impactul schimbarilor climatice este evident peste tot in jurul nostru, dar actiunile de reducere a emisiilor de carbon provenite de la combustibilii fosili raman dureros de lente”, spune profesorul Pierre Friedlingstein, care lucreaza la Global Systems Institute din Exeter.
„Acum pare inevitabil sa depasim tinta de 1,5°C din Acordul de la Paris, iar liderii reuniti la COP28 vor trebui sa accepte reduceri rapide ale emisiilor de combustibili fosili chiar si pentru a mentine tinta de 2°C”, adauga profesorul.
Realizat de o echipa internationala formata din peste 120 de oameni de stiinta, raportul „2023 Global Carbon Budget” prezinta o imagine mixta a poluarii din intreaga lume.
Acesta arata ca emisiile de CO2 fosil sunt in scadere in unele regiuni, inclusiv in Europa, dar in crestere in general.
In acest an, se estimeaza ca emisiile vor creste in India (8,2%) si China (4%) si vor scadea in UE (-7,4%) si SUA (-3%).
Progresul inregistrat de Europa se datoreaza in mare parte scaderii consumului de carbune si gaze fosile. Autorii atribuie acest lucru unei cresteri a capacitatii de productie a surselor regenerabile de energie, plus efectele crizei energetice, cu preturi ridicate la energie si alti factori care au dus la scaderea cererii de energie.
Emisiile de CO2 din surse fosile din India sunt acum mai mari decat cele din UE, deoarece emisiile de carbune, petrol, gaze si ciment din aceasta tara din Asia de Sud au crescut anul acesta. Din punctul de vedere al industriei, studiul noteaza, de asemenea, ca se estimeaza ca emisiile provenite din aviatia si transportul maritim international vor creste cu 11,9% in 2023.