Exista un nou avertisment de sanatate ca urmare a faptului ca cei mici petrec prea mult timp in fata ecranelor pe smartphone-uri sau tablete. Cercetatorii turci au descoperit ca expunerea la lumina albastra, cea emisa de dispozitivele digitale, pare sa aiba o legatura cu aparitia pubertatii timpurii, potrivit Study Finds.
Aceste descoperiri deschid calea pentru o mai buna intelegere a modului in care obiceiurile moderne, in special timpul petrecut indelungat in fata ecranelor, pot afecta dezvoltarea fiziologica a copiilor. Aparitia misterioasa a pubertatii timpurii la multi copii ramane inexplicabila, desi uneori se leaga de factori genetici, de anomalii ale creierului (cum ar fi leziuni sau tumori) sau de probleme cu tiroida, glandele suprarenale sau sexuale.
In ultimii ani, s-a inregistrat o crestere a cazurilor de pubertate timpurie atat in randul baietilor, cat si al fetelor, un fenomen deosebit de evident in timpul pandemiei COVID-19. Ar putea ca gadgeturile noastre si timpul sporit petrecut in fata ecranelor sa joace un rol?
Pentru a investiga acest lucru, oamenii de stiinta de la Spitalul Bilkent din Ankara si de la Universitatea Gazi din Turcia au observat 18 sobolani masculi, toti in varsta de 21 de zile. Acestia au fost impartiti in trei grupuri si fiecare grup a fost expus la diferite durate de lumina albastra: un ciclu de lumina normal, sase ore sau 12 ore. Cercetatorii au descoperit ca sobolanii masculi expusi la lumina albastra excesiva au inceput pubertatea mult mai devreme.
Cu cat mai multa lumina albastra la care cercetatorii au supus animalele, cu atat mai repede a inceput pubertatea. Acesti sobolani au prezentat, de asemenea, o dezvoltare ingreunata a spermei si au dat semne de deteriorare a tesutului testicular.
Acestea nu sunt primele constatari de acest gen facute de acest grup de cercetare. Acestia au observat anterior un debut timpuriu similar al pubertatii la femelele de sobolan expuse la lumina albastra.
„Pentru prima data, am descoperit o relatie directa intre expunerea la lumina albastra si pubertatea timpurie la sobolanii masculi”, spune cercetatorul principal, Dr. Aylin Kilinc Ugurlu, de la Ankara Bikent City Hospital, intr-un comunicat de presa. „Constatarile noastre se aliniaza cu lucrarile noastre anterioare pe sobolani femele, care au aratat, de asemenea, efecte similare, oferind astfel o viziune mai cuprinzatoare asupra modului in care lumina albastra poate influenta pubertatea atat la sobolanii masculi, cat si la cei femele.”
Inainte de a va gandi sa va aruncati gadgeturile, totusi, Dr. Ugurlu indeamna la prudenta.
„Vreau sa subliniez ca acesta este un studiu pe sobolani si ca rezultatele directe nu pot fi interpretate pentru oameni. Cu toate acestea, furnizam o baza experimentala pentru a investiga in continuare consecintele asupra sanatatii ale timpului petrecut in fata ecranelor din ce in ce mai mare in societatea moderna”, explica Dr. Ugurlu.
Cercetatorii au in vedere studii viitoare. Urmatorul lor pas este investigarea efectelor pe termen lung ale expunerii la lumina albastra inainte de pubertate asupra sanatatii reproductive a sobolanilor adulti.
„Ne propunem sa expunem atat sobolanii masculi, cat si femelele la lumina albastra inainte de pubertate si sa intelegem efectele pe termen lung ale acesteia asupra deteriorarii organelor de reproducere si a fertilitatii”, noteaza Dr. Ugurlu. „In cele din urma, aceasta cercetare ar putea duce la masuri preventive si ar putea contribui la discursul in curs de desfasurare privind modul in care stilul de viata modern afecteaza dezvoltarea fiziologica si sanatatea pe termen lung.”
Partenerii europeni ai Kievului se pregatesc din ce in ce mai mult pentru un acord…
Infanteria rusa a reusit pentru scurt timp sa penetreze orasul Kupiansk, din estul Ucrainei, inainte…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…
Castelul din Tavoleto, Italia, este scos la vanzare. Anuntul este postat pe mai multe site-uri…
In bazinul Athabasca din regiunea Saskatchewan de nord a Canadei a fost descoperita o rezerva…
Arestarea preventiva de catre instanta suprema, la 3 ani si jumatate de la fapta, a…