Serviciul european Copernicus Climate Change Service (C3S) a anuntat marti ca luna martie 2024 a fost cea mai calda inregistrata vreodata, fiind a zecea luna consecutiva in care se doboara recorduri de caldura, relateaza Deutsche Welle.
Luna trecuta a fost cu 0,1 grade Celsius mai calda decat luna martie precedenta si cu 1,68 grade Celsius mai calda decat o medie a lunii martie dintre anii 1850-1900, perioada de referinta pentru era preindustriala.
Temperaturi peste medie au fost inregistrate in unele parti din Africa, America de Sud, Groenlanda si Antarctica. Temperaturile de la suprafata marii au atins, de asemenea, un „nou maxim socant”, se arata in studiu.
Temperatura medie pentru perioada de 12 luni care s-a incheiat in martie a fost cu 1,58 grade Celsius mai mare decat media preindustriala, fiind astfel cea mai calda perioada de 12 luni inregistrata vreodata.
Aceasta caldura record nu inseamna neaparat ca temperaturile globale au depasit limita de 1,5 grade stabilita de liderii mondiali la Paris in 2015, deoarece astfel de masuratori sunt efectuate pe decenii si nu pe ani individuali, dar arata o tendinta generala in aceasta directie.
„Tendinta pe termen lung, cu recorduri exceptionale, este cea care ne ingrijoreaza foarte mult”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al C3S, pentru agentia de presa Reuters.
„Astfel de recorduri – luna de luna – ne arata cu adevarat ca clima noastra se schimba, se schimba rapid”, a adaugat ea.
Schimbarile climatice si efectele acestora au fost observate pe tot globul. Chiar in acest an, Venezuela a inregistrat un numar record de incendii, iar Africa de Sud s-a confruntat cu conditii de seceta. Apele calde din emisfera sudica provoaca un fenomen de albire in masa a coralilor.
Temperaturile mai ridicate ale oceanelor pot cauza o crestere a umiditatii din atmosfera, provocand conditii meteorologice neregulate. Oamenii de stiinta spun ca, in general, aerul poate retine cu aproximativ 7% mai multi vapori de apa pentru fiecare 1 grad Celsius de crestere a temperaturii.
Modelul meteorologic El Nino, care incalzeste apele de suprafata ale oceanelor si are un impact asupra temperaturilor globale, a jucat un rol in cresterea temperaturilor. Acesta a atins punctul maxim in decembrie si ianuarie si a inceput sa slabeasca.
„Principalul motor al incalzirii este reprezentat de emisiile de combustibili fosili”, a declarat pentru Reuters Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham de la Imperial College din Londra. Ea a adaugat ca daca nu se reuseste sa le reducem, se va ajunge la mai multa incalzire globala, secete, incendii, valuri de caldura si inundatii.
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…
China a pregatit contramasuri impotriva companiilor americane daca presedintele ales Donald Trump reaprinde razboiul comercial…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Discursul recent al lui Putin despre „noua ordine mondiala” la Clubul International de Discutii Valdai…
Prim-ministrul Croatiei l-a demis vineri devreme pe ministrul Sanatatii, Vili Beros, deoarece ministrul a fost…