Luni, zi de foc pentru justitie. PSD intra peste Tudorel Toader si modifica prevederile OUG pe justitie
Surse citate de Digi24 anunta ca PSD intentioneaza sa elimine mai multe prevederi din ordonanta de urgenta pe care a pregatit-o Tudorel Toader pentru legile justitiei. De altfel, este posibil ca PSD sa adauge si alte prevederi.
Varianta de ordonanta propusa de Tudorel Toader, care a ajuns la sfarsitul saptamanii pe masa CSM, nu este pe placul liderilor PSD. PSD ar putea sa faca modificari peste capul ministrului JUstitiei, mai ales ca acesta nu va fi prezent luni la sedinta de guvern, mai spune Digi24.
Din informatiile Digi24, articolul care reglementeaza raspunderea magistratilor propus de Tudorel Toader va fi sters si se va reveni la forma Parlamentului trimisa spre promulgare. De ce? Pentru ca ministrul Justitiei a introdus un nou filtru – Inspectia Judiciara care stabileste daca magistratul a gresit cu rea credinta sau grava neglijenta.
Juristii PSD cred ca se creaza astfel o noua cale de atac si devine o prevedere in favoarea magistratilor.
Revocarea membrilor CSM propusa de Tudorel Toader e criticata si considerata stupida de liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae. Acesta considera o ineptie si amanarea reducerii la 20 de ani a vechimii necesare pentru pensionare in cazul magistratilor.
”Eu sigur as vrea ca nu aceasta sa fie ordonanta pe care sa o aprobe Guvernul maine (luni – n.r.), ci sa se rezume strict la chestiunile legate de vechimea necesara pensionarii magistratilor, respectiv sa se revina la formula cu 25 de ani de vechime minim in magistratura, si de asemenea sa reglam chestiunea legata de majoritatea necesara revocarii membrilor alesi ai CSM. Dincolo de aceste doua aspecte, nu vad nicio justificare pentru ordonanta de urgenta. In niciun caz nu exista justificare pentru a se umbla la raspunderea magistratilor, in niciun caz nu exista justificare pentru a se umbla din nou la revocarea membrilor CSM prin votul majoritatilor membrilor plenului, ceea ce este o ineptie, si in general ar trebui sa se umble cat mai putin dupa o dezbatere care a durat un an de zile in Parlament, chiar nu cred ca mintea luminata a unor functionari din Ministerul Justitiei au gasit solutiile pe care le-au tinut ascunse pana acum”, a declarat Serban Nicolae.
In Ordonanta pe legile justitiei, care a ajuns vineri seara spre aviz la CSM, sunt prevazute o serie de modificari, intre care se numara si amanarea pensionarii anticipate a magistratilor intrucat va avea un impact major asupra functionarii instantelor si parchetelor. Astfel, se amana prevederile privind pensionarea anticipata pana la data de 31 decembrie 2022.
In OUG se arata ca se va adopta un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor ce prevede numirile in functiile de conducere de la Parchetul General, DNA, si DIICOT. Potrivit Ordonantei, alineatul introdus arata ca selectia procurorilor-sefi se realizeaza pe baza unui interviu, in cadrul caruia candidatii vor sustine un proiect si, pentru a fi asigurata transparenta procedurii, audierea se va transmite in direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului.
Ordonanta vizeaza si adoptarea modificarii articolului 96 din Legea 303 privind prejudiciile. Astfel, potrivit documentului, Statul, prin Ministerul Finantelor Publice, urmeaza sa exercite actiunea in regres impotriva judecatorului sau procurorului daca, in urma raportului Inspectiei Judiciare rezulta ca eroarea judiciara a fost exercitata de magistrati cu rea credinta sau grava neglijenta.
Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat vineri, la Parlament, ca „de principiu” va avea loc luni, la ora 09.00, o sedinta de Guvern pentru adoptarea OUG pe legile justitiei, inainte ca premierul Viorica Dancila sa plece intr-o deplasare externa.