Lupta intre sistemul judiciar din Italia si guvernul de extrema dreapta. Politicienii acuza ca magistratii le fac dosare si „ataca Constitutia”

externe

Guvernul de extrema dreapta din Italia este implicat intr-o lupta pentru putere cu magistratii, pe fondul unor anchete controversate in care sunt implicate personalitati de marca din cadrul coalitiei de guvernare, relateaza The Guardian.

Intr-un articol care citeaza surse din biroul prim-ministrului Giorgia Meloni, se arata ca un „segment al sistemului judiciar” a fost atacat „pentru ca a ales sa joace un rol activ de opozitie” in presupusa incercare de a dobori administratia sa inainte de alegerile europarlamentare de anul viitor.

Tensiunile dintre cele doua puteri au inceput sa se adune de cand au aparut acuzatii privind afacerile ministrului turismului, Daniela Santanche, o apropiata a lui Meloni, ceea ce a dus la apeluri pentru demisia acesteia.

Santanche a negat ca ar fi fost investigata in timpul unui discurs in parlament saptamana trecuta. Cu toate acestea, surse judiciare au confirmat, la scurt timp dupa discurs, ca ea este anchetata din octombrie pentru faliment si fals in declaratii contabile in legatura cu grupul sau editorial, Visibilia.

„Nu mi-am insusit niciodata nimic care nu-mi apartine, nu am abuzat niciodata de pozitiile mele de top in companii. Sfidez pe oricine sa demonstreze contrariul”, a spus ea.

Un judecator a fost sub tirul guvernului dupa ce a refuzat o cerere a procurorului general de a clasa un caz in care era implicat Andrea Delmastro, un oficial din Fratii Italiei, partidul cu radacini neofasciste al lui Meloni. Delmastro a fost acuzat ca a incalcat regulile de confidentialitate dupa ce a vorbit in parlament in legatura cu Alfredo Cospito, un anarhist incarcerat cu un regim dur rezervat de obicei sefilor mafioti.

Intre timp, Ignazio La Russa, presedintele camerei superioare si cofondator al Fratii Italiei, a provocat controverse dupa ce a pus la indoiala acuzatiile de viol formulate de o femeie impotriva fiului sau.

Maurizio Gasparri, un politician din partidul Forza Italia al regretatului Silvio Berlusconi, a acuzat sistemul judiciar ca „ataca constitutia”.

Dar magistratii au ripostat, sustinand ca acuzatiile „false” impotriva lor submineaza increderea in sistemul judiciar. „A face acest lucru doar pentru ca un judecator isi face treaba in mod constiincios si se ocupa de un caz care se intampla sa priveasca un politician… inseamna delegitimarea sistemului judiciar”, a declarat Salvatore Casciaro, secretarul sindicatului magistratilor, ANM, pentru Rai Radio 1.

Guvernul lui Meloni incearca sa impuna schimbari judiciare, inclusiv limitarea utilizarii interceptarilor telefonice si abolirea infractiunii de abuz in serviciu, ambele tentative fiind criticate de magistrati. De asemenea, guvernul incearca sa separe carierele judecatorilor si procurorilor, astfel incat acestia sa nu mai poata trece de la o functie la alta, o masura descrisa de unii magistrati ca fiind o modalitate de „pedepsire a sistemului judiciar”.

Carlo Sorgi, un magistrat pensionat, a declarat: „Este inevitabil ca acest guvern de dreapta sa se ciocneasca cu cei care trebuie sa aplice parametrii legali. Cand apare un caz [impotriva unuia dintre ei], se simt scandalizati. Este absurd, dar, in realitate, ei ataca magistratii pentru ca vor ca increderea in magistrati sa fie slabita in opinia publica”.

Magistratii au fost deseori acuzati ca se pozitioneaza de partea stangii de catre Matteo Salvini, vicepremier si lider al Ligii de extrema dreapta, care este implicat intr-un proces pentru presupusa rapire – pe care o neaga – dupa ce a refuzat sa lase refugiatii sa debarce de pe o nava de salvare in Sicilia cand era ministru de interne in 2019.

„Aceasta disputa dureaza de 30 de ani”, a declarat Gian Domenico Caiazza, presedintele asociatiei avocatilor apararii din Italia.”Exista un dezechilibru intre puterile judiciare si cele politice. Nu este o problema de stanga sau de dreapta, este o problema sistematica… si de fiecare data cand apare un caz care loveste un ministru sau un subsecretar, atinge un nerv.”

Elly Schlein, liderul partidului de opozitie de centru-stanga, Partidul Democrat, a criticat-o pe Meloni pentru ca a pastrat tacerea in legatura cu investigatiile, in special cea care o implica pe Santanche, acuzata de frauda cu beneficii Covid, precum si de neplata furnizorilor si de concedierea personalului fara a le acorda compensatii. „Este absolut inacceptabil intr-un sistem democratic ca, in loc sa raspunda pe fond la acuzatiile grave, Palazzo Chigi [biroul premierului] sa alimenteze o ciocnire periculoasa intre puterile statului prin difuzarea unei note cu tonuri intimidante la adresa sistemului judiciar.”

Francesco Galietti, fondatorul Policy Sonar, o firma de consultanta politica din Roma, a declarat: „Aceasta este o lupta pentru putere… aveti o putere care crede ca are un mandat puternic si care vrea sa controleze alta putere, care riposteaza si loveste unde doare. Intrebarea care se pune acum este cat timp va dura pentru a ajunge la un punct culminant … si daca ar putea destabiliza guvernul inainte de alegerile europene sau nu”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: