„Luptam pana la capat”. Soldatii din Mariupol refuza sa se predea, Rusia confirma nervoasa ca i-a fost respins ultimatumul
Mai multi oficiali din Ucraina anunta ca soldatii care lupta in Mariupol refuza sa se predea, asa cum a cerut imperios Rusia.
Deputatul ucrainean Oleksiy Goncharenko, din Odesa, a declarat pentru BBC ca soldatii ucraineni din Mariupol nu se vor preda Rusiei. „Am vorbit cu ei ieri si stiu ca vor lupta pana la capat”, spune el.
Goncharenko a mentionat ca situatia din Mariupol este „un adevarat genocid” si a estimat ca in oras se afla aproximativ 100.000 de civili. El a adaugat ca se considera ca „peste 20.000 de persoane” au fost ucise in orasul-port asediat.
De asemnea, un consilier al primarului din Mariupol, Petro Andriuscenko, a scris pe Telegram ca, in pofida „‘coridorului de capitulare’ creat de Rusia pentru trupele ramase” in oras, „aparatorii nostri continua sa tina apararea”.
Andriuscenko a adaugat ca ostilitatile din partea Rusiei nu se limiteaza la uzina siderurgica Azovstal, unde se afla soldati ucraineni. „In timpul luptelor, ocupantii au bombardat din nou casele rezidentiale private cu artilerie grea”, a spus el.
Ministerul rus al Apararii a confirmat duminica faptul ca un ultimatum pentru soldatii ucraineni de a se preda a fost ignorat.
Ministerul a precizat ca soldatilor ucraineni incercuiti la uzina Azovstal „li s-a oferit sa depuna voluntar armele si sa se predea pentru a-si salva vietile”.
„Cu toate acestea, regimul nationalist de la Kiev, conform interceptarii radio, a interzis negocierile privind predarea”, a sustinut ministerul, citat de CNN.
De asemenea, acesta a afirmat ca, potrivit soldatilor ucraineni care s-au predat anterior, „exista pana la 400 de mercenari straini” prinsi la uzina. inclusiv europeni si canadieni. „In cazul unei rezistente suplimentare, toti acestia vor fi eliminati”, a precizat acesta.
Mariupol se afla sub asediu de mai bine de o luna, cu numeroase victime si cu o mare parte din oras distrus de bombardamente. Structuri civile au fost vizate, inclusiv o maternitate si un teatru, unde pana la 1.300 de persoane s-au refugiat.
Guvernatorul militar al regiunii ucrainene Donetk, unde se afla Mariupol, a declarat marti ca este posibil ca pana la 22.000 de persoane sa fi murit in oras.
Desi multi au fugit, se estimeaza ca aproximativ 100.000 de persoane au ramas inca in Mariupol si in imprejurimile sale imediate, care se pare ca se afla in mare parte sub control rusesc.
Unele trupe ucrainene sunt, de asemenea, blocate in oras, rezistand in fata atacului rusesc in ciuda faptului ca sunt coplesite. Acestea sunt limitate la cateva buzunare de rezistenta, iar numarul lor este neclar.