Luptator spaniol in Ucraina multumeste Romaniei: „Sper ca intr-o zi, dupa razboi, cand secretele vor putea fi dezvaluite, oamenii vor sti cat de mult Romania a ajutat Ucraina”
Un voluntar spaniol care lupta in Ucraina a tinut sa transmita, pe Twitter, ca Romania a ajutat enorm Ucraina in cadrul contraofensivei de succes impotriva Rusiei din aceasta vara.
„Sper ca intr-o zi, dupa razboi, cand secretele vor putea fi dezvaluite, oamenii vor sti cat de mult Romania a ajutat Ucraina. Cat de mult a contribuit acest ajutor la succesul contraofensivei din vara si la distrugerea nenumaratelor depozite de munitie ale Rusiei”, a transmis voluntarul pe contul LvivJournal.
Voluntarul a postat o filmare cu lansarea unor rachete HIMARS alaturi de aceasta postare.
I hope one day after the war, when secrets can be revealed, people will know how much Romania 🇷🇴 helped Ukraine. How much the help contributed to the success of the counteroffensives in summer and the destruction of countless ruzZian ammo depots.#lviv pic.twitter.com/O2lxKpDKuU
— TheLvivJournal (@LvivJournal) December 24, 2022
Seful Statului Major General al Fortelor Armate ale Federatiei Ruse, generalul Valeri Gherasimov, a sustinut la un briefing cu atasatii militari straini ca Romania se afla in topul tarilor care furnizeaza armament Ucrainei.
„Pentru a prelungi batalia, Statele Unite si aliatii lor si-au sporit in mod constant sprijinul militar pentru Kiev. Valoarea totala a finantarii externe acordate Ucrainei s-a ridicat la aproximativ 100 de miliarde de dolari.
Cand vine vorba de furnizarea de armament, SUA, Marea Britanie, Polonia si Romania furnizeaza cel mai mult”, a sustinut Gherasimov, conform site-ului Ministerului Apararii din Rusia.
„De la inceputul operatiunii militare speciale, Occidentul a livrat Kievului un total de patru avioane, peste 30 de elicoptere, peste 350 de tancuri, aproximativ 1.000 de vehicule de lupta blindate, cel putin 800 de vehicule blindate, pana la 700 de sisteme de artilerie, 100 de MLRS, 130.000 de arme antitanc, peste 5.300 de MANPAD-uri si cel putin 5.000 de UAV-uri pentru diverse scopuri.
In pofida asistentei militare si financiare pe scara larga oferite de Occident regimului de la Kiev, precum si a desfasurarii de mercenari in zona de conflict, Fortele Armate Ruse vor continua operatiunea militara speciala planificata pentru a indeplini toate sarcinile stabilite de comandantul suprem suprem in functie.
In cadrul operatiunii, rachete de inalta precizie cu raza lunga de actiune au lovit peste 1.300 de instalatii critice. Acest lucru a redus semnificativ capacitatile de lupta ale Fortelor Armate ale Ucrainei (AFU), a perturbat sistemul de comanda si control al trupelor, a paralizat activitatea complexului militar-industrial si a impiedicat in mod semnificativ transportul militar.
Armele hipersonice au fost folosite pentru prima data in lupta. Sistemul de rachete de aviatie Kinjal s-a dovedit a fi extrem de eficient si neafectat de sistemele de aparare aeriana ucrainene.
Cu aproximativ 150 de misiuni de lupta in fiecare zi, aviatia operationala, tactica si a armatei isi face datoria in conditii de intensitate de lupta intensa. Au fost distruse peste 11.000 de echipamente militare apartinand AFU.
Vehiculele aeriene fara pilot sunt utilizate frecvent in misiuni de recunoastere si de atac. Acestea au fost folosite pentru a anihila peste 600 de tinte si a descoperi aproximativ 8.000.
A fost necesara o extindere a puterii de lupta si numerice a trupelor pentru a stabiliza situatia, a apara noi regiuni si a lansa ofensive suplimentare”, a mai spus Gherasimov.
Ucraina va primi armele si munitiile necesare pe parcursul fiecarei luni din anul 2023 pentru a putea lupta impotriva invaziei ruse, a dat asigurari miercuri ministrul apararii ucrainean, Oleksii Reznikov, transmite EFE. El a dezvaluit ca Ucraina are contracte si cu Romania pentru furnizarea de armament.
In cadrul unui program special difuzat de posturile de televiziune ucrainene si preluat de agentia Interfax-Ucraina, inaltul oficial de la Kiev a subliniat ca tara a semnat numeroase contracte cu alte natiuni pentru a dispune de arme in lunile urmatoare.
„Industria militara americana este deja in functiune. Cu alte cuvinte, una dintre temele-cheie ale fiecarei intalniri din cadrul ‘formatului Ramstein’ (cum sunt numite intalnirile Grupului de Aparare al Ucrainei cu alte natiuni) este implementarea capacitatilor tarilor care sprijina Ucraina in acest razboi”, a precizat ministrul ucrainean, citat de Agerpres.
In acest moment, „au fost deja plasate comenzi, si nu doar in SUA, ci si in Germania, Franta, Slovacia, Cehia, Romania si alte tari”, a subliniat el.
”Si voi discuta deschis, fara sa dezvalui mari secrete, am multe contracte semnate pentru a ne furniza armele necesare si munitia corespunzatoare. Si stiu sigur, ministrii apararii sau secretarii apararii din diverse tari imi confirma ca si ei au semnat contracte similare”, a spus el.
Agentia ucraineana a reamintit ca ministrul apararii din SUA, Lloyd Austin, a informat inca din noiembrie ca cel putin sase tari au anuntat mai mult ajutor militar pentru Ucraina la a saptea reuniune a asa-numitului format Ramstein.
De altfel, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski se deplaseaza miercuri in Statele Unite, in prima sa vizita in afara tarii de cand a inceput invazia rusa, la 24 februarie, pentru a obtine mai mult ajutor pentru apararea Ucrainei.
In timpul vizitei, este preconizat ca presedintele american Joe Biden sa anunte trimiterea unui nou pachet de ajutor militar in valoare de 2 miliarde de dolari catre Ucraina, care va include o baterie de rachete Patriot, un sistem de aparare antiracheta extrem de eficient pe care Kievul il solicita Washingtonului de ceva timp.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.