Recunoasterea unui stat palestinian nu mai este un subiect tabu pentru Franta, a declarat vineri presedintele Emmanuel Macron, sugerand ca Parisul ar putea lua o decizie in acest sens daca eforturile pentru o solutie cu doua state ar stagna din cauza opozitiei israeliene, potrivit Reuters.
O recunoastere unilaterala franceza ar face prea putin pentru a schimba situatia de pe teren fara negocieri adevarate, dar ar cantari din punct de vedere simbolic si diplomatic.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a exprimat opozitia fata de suveranitatea palestiniana, declarand ca nu va face compromisuri cu privire la controlul israelian deplin al securitatii la vest de Iordania si ca acest lucru este contrar unui stat palestinian.
Parlamentarii francezi au votat in 2014 pentru indemnarea guvernului lor sa recunoasca Palestina, o miscare simbolica care a avut un impact redus asupra pozitiei diplomatice a Frantei.
A fost pentru prima data cand un lider francez a facut o astfel de sugestie, iar comentariile lui Macron au subliniat ca exista si mai multa nerabdare in randul liderilor occidentali, pe masura ce numarul victimelor creste in Gaza din cauza represaliilor israeliene dupa atacul din 7 octombrie al gruparii militante islamiste palestiniene Hamas, care au ucis 1.200 de persoane si au luat 253 de ostatici, conform calculelor israeliene.
„Partenerii nostri din regiune, in special Iordania, lucreaza la asta, lucram la asta impreuna cu ei. Suntem gata sa contribuim, in Europa si in Consiliul de Securitate. Recunoasterea unui stat palestinian nu este un subiect tabu pentru Franta”, a spus Macron alaturi de regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, la Paris.
„Le datoram acest lucru palestinienilor, ale caror aspiratii au fost calcate in picioare prea mult timp. Le datoram acest lucru israelienilor care au trait cel mai mare masacru antisemit al secolului nostru. Ii datoram acest lucru unei regiuni care tanjeste sa scape de promotorii haosul si cei care seamana razbunare”, a spus el.
Comentariile lui Macron urmaresc probabil sa creeze presiuni asupra Israelului.
Ofensiva masiva aeriana si terestra a Israelului in Gaza mica si dens populata a ucis peste 28.000 de palestinieni, a transformat in ruine zonele construite si a lasat cei 2,3 milioane de oameni fara adapost.
In timp ce majoritatea tarilor in curs de dezvoltare recunosc Palestina ca stat, majoritatea tarilor din Europa de Vest nu o fac, argumentand ca un stat palestinian independent ar trebui sa apara in urma negocierilor cu Israelul.
Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat la inceputul acestei luni, ca o parte a politicii britanice este ca va exista un moment in care Marea Britanie va cauta sa recunoasca un stat palestinian, inclusiv la ONU.
Macron a adaugat ca o ofensiva israeliana in Rafah ar putea duce doar la un dezastru umanitar fara precedent si ar fi un punct de cotitura in conflict.
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…
Provincia Punjab din estul Pakistanului a interzis vineri intrarea populatiei in parcuri, gradini zoologice, locuri…
Incepand de vineri, timp de trei zile, Amsterdam a interzis demonstratiile, dupa ce suporterii israelieni…
O femeie care a intrat, vineri, cu autoturismul, in Parcul Central din Targu Jiu, pana…
Trei adolescenti cu varste intre 16 si 18 ani din Bistrita au fost retinuti pentru…
Soferii a doua TIR-uri implicate, vineri, intr-un accident de circulatie intre localitatile Armenis si Sadova…