Emmanuel Macron, presedintele Frantei, soseste duminica in Germania pentru o vizita de stat de trei zile, urmata de o reuniune bilaterala a cabinetului, in contextul in care cele doua mari puteri ale UE incearca sa dea dovada de unitate inainte de alegerile europarlamentare din 9 iunie.
Calatoria lui Macron in capitala Berlin, Dresda, in est, si Muenster, in vest, este prima vizita de stat a presedintelui francez in Germania in ultimii 24 de ani, scrie Reuters.
Vizita este vazuta ca o verificare a starii „de sanatate” a relatiei germano-franceze care conduce elaborarea politicilor UE, intr-o perioada de provocari majore pentru Europa: de la razboiul din Ucraina la posibila alegere a lui Donald Trump ca presedinte al SUA in noiembrie.
Macron si cancelarul german Olaf Scholz au stiluri de conducere foarte diferite si s-au confruntat in mod public pe teme de la aparare la energie nucleara de cand acesta din urma a preluat puterea la sfarsitul anului 2021.
Cu toate acestea, in ultima vreme au ajuns la compromisuri pe diverse fronturi, de la reforma fiscala la modificari ale subventiilor de pe piata energiei, ceea ce a permis UE sa ajunga la intelegeri si sa prezinte un front mai unit.
„Exista tensiuni in relatia germano-franceza, dar in parte tocmai pentru ca au abordat unele subiecte dificile”, a declarat Yann Wernert de la Institutul Jacques Delors din Berlin, mentionand ca cele doua tari au convenit si asupra necesitatii de a extinde UE spre est.
Vizita este „o incercare la cel mai inalt nivel politic de a demonstra ca relatia functioneaza”, a declarat Mujtaba Rahman, director general pentru Europa la grupul de reflectie Eurasia Group.
„Dar exista inca lacune fundamentale cu privire la intrebari majore care planeaza asupra UE”, adauga Rahman.
Un astfel de decalaj cheie este in ceea ce priveste apararea europeana, in special daca Trump va castiga alegerile prezidentiale din 5 noiembrie din SUA. Expertii in aparare il considera un aliat mult mai putin previzibil si de incredere pentru Europa decat rivalul sau democrat, presedintele Joe Biden.
La inceputul acestui an, fostul presedinte republican nu numai ca a declarat ca nu va proteja membrii NATO de un viitor atac al Rusiei daca contributiile acestor tari la alianta de aparare vor fi in urma, dar a spus ca va incuraja Rusia „sa faca ce naiba vrea”.
Franta, care detine arme nucleare, a facut presiuni pentru o Europa mai autonoma in materie de aparare si s-a simtit lezata de decizia Germaniei de a cumpara in principal echipamente americane pentru umbrela de aparare aeriana a Initiativei europene Sky Shield.
De cealalta parte, Germania spune ca nu exista o alternativa credibila la umbrela militara americana si ca Europa nu are timp sa astepte ca o industrie de aparare autohtona sa fie pregatita pentru amenintari precum ostilitatea Rusiei.
Un cadavru aflat in stare avansata de descompunere a fost descoperit, sambata, de mai multi…
O echipa formata din cercetatori americani si chinezi a descoperit ca pe misterioasa parte indepartata…
Un sofer polonez de TIR, a fost amendat de politisti cu 3.000 de lei si…
Un baiat in varsta de 18 ani, din judetul Suceava, si-a pierdut viata, sambata, la…
Preturile pentru un sejur de Craciun pe Valea Prahovei si in Poiana Brasov costa in…
Desi majoritatea partiilor sunt inca in asteptarea ninsorilor, patru partii de schi - Madaras, Harghita,…