Macron recunoaste „responsabilitatea” Frantei in genocidul comis in Rwanda: „Franta are datoria sa infrunte istoria si sa recunoasca suferinta pe care a provocat-o poporului din Rwanda”

externe

Presedintele francez, Emmanuel Macron, a recunoscut joi ”responsabilitatea” tarii sale in genocidul comis in Rwanda in 1994, dar a negat ca Franta ar fi avut vreo complicitate in masacrarea a circa 800.000 de etnici tutsi si hutu moderati, informeaza AFP si EFE, citate de Agerpres.

”Dar Franta are un rol, o istorie si o responsabilitate politica in Rwanda. Si are o datorie: sa infrunte istoria si sa recunoasca suferinta pe care a provocat-o poporului din Rwanda lasand prea mult timp ca tacerea sa prevaleze asupra examinarii adevarului”, a recunoscut presedintele Frantei intr-un discurs solemn la Monumentul Genocidului din Kigali, unde sunt pastrate ramasitele a circa 250.000 de victime.

Potrivit lui Macron, „Franta nu a ascultat vocea celor care au avertizat-o, sau si-a supraestimat forta crezand ca poate opri ce este mai rau. Franta nu a inteles ca, dorind sa previna un conflict regional sau un razboi civil, ea se afla de fapt de partea unui regim genocidar”.

”Ignorand avertismentele celor mai lucizi observatori, Franta si-a asumat o responsabilitate covarsitoare intr-o spirala care a dus la ce a fost mai rau, chiar daca a cautat tocmai sa o evite”, a declarat presedintele Macron, care a depus o coroana de flori la monumentul in fata caruia s-a inclinat.

”Recunoasterea acestui trecut inseamna, mai presus de toate, continuarea activitatii de restabilire a justitiei. Dupa ce ne-am luat angajamentul de a ne asigura ca nicio persoana suspectata de genocid nu poate scapa de activitatea tribunalelor”, a adaugat el.

Acest discurs mult asteptat a avut loc in timpul unei vizite oficiale in Rwanda, prezentata ca fiind „pasul final in normalizarea relatiilor” dintre cele doua tari, dupa mai mult de 25 de ani de tensiuni legate de rolul Frantei in tragedia care a provocat moartea a cel putin 800.000 de persoane, majoritatea tutsi, intre aprilie si iulie 1994, scrie AFP.

Macron a fost primit de presedintele Rwandei, Paul Kagame, cu care a trecut in revista o garda de onoare si cu care va sustine ulterior o conferinta de presa.

Vizita are loc la doua luni de la publicarea raportului oficial al unei comisii de experti infiintata de Elysee privind rolul Frantei in genocidul din Rwanda. Raportul a constatat ca politica externa franceza, aflata atunci sub presedintia lui Francois Mitterrand, a facut greseli „coplesitoare” si a fost „oarba”, dar nu a fost complice la carnagiul din mica tara africana.

Ultimul presedinte francez care a vizitat Rwanda a fost Nicolas Sarkozy, in februarie 2010, intr-o vizita in care a recunoscut „greselile politice grave” comise de tara sa inainte si in timpul masacrului, desi nu a vizitat Memorialul Genocidului.

Problema rolului Frantei inainte, in timpul si dupa genocidul impotriva tutsi din Rwanda a fost o problema arzatoare timp de ani de zile, ducand chiar la o intrerupere a relatiilor diplomatice intre Paris si Kigali intre 2006 si 2009, dupa ce Parisul i-a acuzat pe Kagame si noua oficiali guvernamentali de doborarea avionului in care se aflau presedintele de atunci al Rwandei, Juvenal Habyarimana, si omologul sau din Burundi, Cyprien Ntaryamira, ambii de etnie hutu, la 6 aprilie 1994.

Genocidul a inceput la 7 aprilie in urma acestor asasinate (pentru care guvernul rwandez a dat vina pe rebelii tutsi ai Frontului Patriotic Rwandez al lui Kagame), care au declansat masacrarea a aproximativ 800.000 de etnici tutsi si hutu moderati in putin peste trei luni, unul dintre cele mai grave genociduri din istoria recenta.

Franta si Rwanda au reluat relatiile diplomatice la sfarsitul anului 2009.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: