Made in China: prima sosea contractata de chinezi in Romania este construita abia pe jumatate, desi trebuia sa fie gata inca din primavara – VIDEO

news

Primul drum construit de chinezi in Romania este un esec dee proportii: de mai bine de trei ani o companie din China lucreaza la un drum de doar 5,5 km, cu o singura banda pe sens. Este vorba de Centura Zalaului care acum abia e gata pe jumatate, desi noul drum trebuia inaugurat inca din primavara.

In 31 iulie 2020 Compania de Autostrazi a semnat contractul de circa 186 milioane de lei cu asocierea SINOHYDRO CORPORATION LIMITED (CHINA) – SC GOOD PROOD S.R.L. pentru proiectarea si executia a 5,53 km de drum national care sa serveasca drept varianta ocolitoare pentru Municipiul Zalau. Contractul avea un termen de 6 luni proiectare si 24 de luni executie.

Conform informatiilor CNAIR centralizate de CESTRIN, lucrarile au primit ordin de incepere in septembrie 2020 si ar fi trebuit sa se finalizeze pe 23 martie 2023.

Suntem acum la mijlocul lunii iulie si ultimele cifre centralizate de CESTRIn arata ca stadiul fizic al proiectului este la 45%.

Dincolo de de intarzierile care s-au acumulat din cauza constructorilor, si problemele cu terenul instabil si alunecarile de teren au facut ca avansul santierului sa stagneze considerabil.

„Cand un proiect nu merge, el trebuie monitorizat”, spune Horatiu Cosma, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor in mandatul lui Catalin Drula.

„Nu ajunge o chemare la raport o data pe an, e nevoie de o monitorizare constanta, e nevoie de solicitarea unei intalniri cu conducerea companiei, nu cu oamenii din santier, discutat un calendar ferm, care sa fie urmarit”, spune Cosma.

Acesta a solicitat administratiei din Zalau o mai mare implicare pentru finalizarea proiectului iar guvernarii PSD-PNL sa respecte si sa aplice legea si in privinta centurii Zalaului, potrivit USR.

„Solicitam ministrului Transportului, CNAIR, sa se implice, sa vada exact ce se intampla si sa gaseasca o solutie si sa aplice aceasta actualizare de preturi si pe centura Zalau deoarece, altfel, constructorul va lucra, si a lucrat deja in ultimul an, pe preturi negative, adica pe minus, iar asta nu se poate intampla la nesfarsit”, a explicat fostul secretar de stat de la Transporturi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: