Magistratii reactioneaza ferm in fata actiunilor PSD de intimidare a Justitiei. Pozitie dura adoptata de CSM

news

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a prezentat joi, in sedinta de plen, punctul de vedere al CSM privind legea raspunderii magistratilor, aratand ca aceasta nu este oportuna din moment ce puterile legislativa si executiva nu au o lege a raspunderii demnitarilor, potrivit News.ro.

Dupa consultarea asociatiilor de magistrati, plenul CSM si-a exprimat un punct de vedere privind independenta sistemului judiciar din perspectiva raspunderii materiale a magistratilor si a independentei financiare, acesta fiind citit in sedinta de joi.

„Independenta justitiei reprezinta o componenta esentiala a statului de drept, in care cele trei puteri, legislativa, executiva si judecatoreasca, trebuie sa fie intr-un permanent echilibru. Consiliul subliniaza ca legislatia actuala reglementeaza raspunderea magistratilor sub o tripla forma: disciplinara, penala si civila. Nu este necesara adoptarea altor dispozitii legale privind acest aspect. O alta reglementare care nu-si gaseste corespondentul in forme similare de raspundere a membrilor celorlalte doua puteri in stat, cea legislativa si cea executiva, reprezinta in sine o perturbare a echilibrului dintre acestea, cu grave consecinte pentru buna functionare a societatii”, a aratat Mariana Ghena.

Presedintele CSM a precizat ca sistemul judiciar „a dovedit de-a lungul timpului ca are capacitatea de a autoregla, inclusiv prin sanctionare sub cele trei forme a magistratilor, fiind de altfel si singura dintre cele trei puteri care are reglementata o forma a raspunderii materiale.

In opinia CSM, orice initiativa legislativa care sa aiba ca obiect angajarea raspunderii materiale a magistratilor pe alte coordonate decat cele deja existente in prezent este inoportuna.

„Consiliul Superior al Magistraturii, la randul sau, isi asuma identificarea, solutionarea si sanctionarea cu fermitate a situatiilor de incalcare a legii de catre magistrati”, a mai aratat Mariana Ghena.

Referitor la independenta financiara a sistemului judiciar, CSM se angajeaza sa intensifice demersurilor pentru preluarea bugetului instantelor de la Ministerul Justitiei.

„Pana la indeplinirea acestui obiectiv, se impune o stransa colaborare intre ordonatorii principali de credite in vederea administrarii eficiente a instantelor si parchetelor. In acest context, este necesara inclusiv luarea unei masuri unitare privind salarizarea personalului din justitie. Inechitatile rezultate ca urmare a interpretarii neunitare a legilor de salarizare trebui inlaturate in acord cu decizia Curtii Constitutionale 794 din 15 decembrie 2016, astfel incat cei care fac parte din sistemul judiciar sa fie salarizati avandu-se in vedere valoarea de referinta sectoriala unica”, a mai spus presedintele CSM.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, in 6 ianuarie, la CSM, ca este necesara o lege a raspunderii magistratilor, iar aceasta ar putea intra in dezbaterea Parlamentului cel tarziu in februarie, dupa ce va avea discutii cu reprezentantii sistemului judiciar. Florin Iordache a precizat atunci ca va initia discutii informale cu reprezentantii sistemului judiciar.

Ministrul Justitiei a invocat in sprijinul demersului sau legea europeana a raspunderii magistratilor. „Eu plec de la buna-credinta pe care magistratii o au, dar, in acelasi timp, daca exista o lege europeana, acel model european poate fi implementat si in Romania”, a mai spus Iordache.

Ministrul Justitiei a subliniat ca nu crede ca ar trebui sa fie motive de ingrijorare legat de aceasta lege, pentru ca se va elabora dupa o consultare publica.

Si alti lideri ai PSD, precum Serban Nicolae, Eugen Nicolicea si Liviu Dragnea, au insistat pentru adoptarea unei legi a raspunderii magistratilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: