Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat marti ca in depozite mai exista 4.000 de doze de Remdesivir, folosit in terapia contra COVID-19, dar ca acest medicament nu este „un panaceu universal”, in conditiile in care nu exista un tratament specific pentru noul coronavirus.
„De la inceputul lunii iulie noi am folosit in terapia cu Remdesivir 11.820 de flacoane. In acest moment in depozite avem 4.000 de flacoane. Acest tratament cu Remdesivir este un tratament care face parte din protocol. Se adauga la cel cu Hidroxiclorochina sau Kaletra, la diferite cazuri selectate, in anumite criterii pe care medicul curant le accepta pentru pacientul respectiv. Noi trebuie sa stim ca este un tratament care se da pentru cinci zile (…), dar nu trebuie sa il vedem ca pe un panaceu universal. Nu avem un tratament specific pentru SARS-CoV-2. Avem combinatii de medicamente, pe care le folosim in anumite etape”, a precizat ministrul Sanatatii, in cadrul unei emisiuni la TVR1, citat de Agerpres.
Nelu Tataru a adaugat faptul ca in acest moment exista o transmitere comunitara accentuata a virusului, iar deciziile privind suspendarea anumitor activitati se iau in functie de evolutia locala a pandemiei si de transmiterea SARS-CoV-2 in comunitate.
„Evaluarea facuta de INSP a aratat ca suntem pe un trend ascendent si atunci deciziile se iau in functie de acest trend la fiecare localitate in parte. Comitetele judetene pentru situatii de urgenta, comitetul municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta sunt cele care adapteaza evolutia raportata de catre DSP sau de catre INSP la masurile care se iau. Si, in acest moment avem o transmitere comunitara accentuata destul de mare si in Bucuresti si in alte localitati, unde aceste comitete judetene pentru situatii de urgenta sau comitetul municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta ia acele decizii de a inchide, sa spunem, restaurante, de a inchide teatre sau cinematografe sau de a limita anumite, eu stiu, desfasurari de activitate”, a afirmat acesta.
Ministrul Sanatatii a precizat ca intregul corp medical face eforturi pentru a putea gestiona situatia chiar daca va fi vorba de 3.000 sau 4.000 de noi cazuri zilnice de COVID-19, dar ca populatia trebuie sa incerce sa respecte regulile impuse de autoritati.
„Nu stiu daca noi, ca populatie, ar trebui sa asteptam sa vedem ce se intampla la 3.000, la 4.000 de cazuri. Eu va asigur ca noi, corpul medical, primim aceste cazuri. Dar am vrea ca totusi cei care sunt in pre-spital si genereaza aceste cazuri sa se gandeasca ca aceste spitale nu sunt doar pentru COVID. (…) Haideti sa ne gandim ca un tratament specific nu este, haideti sa ne gandim ca nu avem un vaccin si haideti sa ne gandim ca rata imunizarii, pana in acest moment, dupa studiile noastre, este doar de 4,6%.
Si atunci cred ca luand lucrurile in serios, o zi care se micsoreaza, o socializare poate mai putina ne va face sa avem o transmitere in comunitate mai scazuta, si un numar de cazuri mai mic, si o presiune mai mica pe sistemul medical, si niste terapii mai goale si niste locuri pentru a putea trata si pacientii non-COVID”, a subliniat Nelu Tataru.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…