Mai ceva ca-n Islanda: Bucurestiul ar putea fi incalzit cu apa termala – vor fi folosite rezervoarele subterane care alimenteaza si parcul acvatic Therme

news

Bucuresti, incalzit, apa termala, Therme

Bucurestenii vor putea fi incalziti cu ajutorul apei termale, dupa ce ELCEN si compania americana SAGE Geosystems au semnat un memorandum pentru a incepe demersurile in vederea utilizarii resurselor geotermale din nordul Capitalei.

Acest acord urmareste realizarea unui studiu de fezabilitate pentru a folosi tehnologii speciale pentru a utiliza apa termala pentru incalzirea locuintelor pe timp de iarna, potrivit Buletin de Bucuresti.

Mai precis, ELCEN, companie detinuta de Ministerul Energiei, va contribui cu expertiza tehnica si cu informatiile legate de sistemul de incalzire a Bucurestiului si va oferi datele si infrastructura necesare pentru a realiza studiul de fezabilitate.

In schimb, compania americana SAGE Geosystems va avea responsabilitatea de a realiza analiza tehnica si geologica dar si studiul de fezabilitate pentru a vedea daca utilizarea energiei geotermale este o solutie potrivita pentru Bucuresti.

Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a declarat ca initiativa Ministerului Energiei este una buna, insa momentan scenariul folosirii apei termale depinde momentan de studiile de fezabilitate.

„E foarte bine ca s-a semnat acest memorandum. In Bucuresti, sistemul centralizat de termoficare este impartit intre productie, pe care o face Ministerul Energiei, si transport, pe care il facem noi. Este bine ca ministerul cauta alternative pentru productie. Intr-un caz optimist, se va compensa energia pe care o dau CET-urile. Dar discutia este foarte tehnica, depinde de studii, pentru a vorbi mai departe”, a explicat Nicusor Dan.

Reamintim ca in nordul Bucurestiului se afla un rezervor natural de apa termala de marimi impresionante, care in prezent alimenteaza doar parcul acvatic Therme si mai este folosit si pentru incalzirea sectiei din Balotesti a spitalului „Agrippa Ionescu”.

Trebuie mentionat faptul ca in Romania se afla o treime din resursele de apa termala si minerala din Europa, unul dintre cele mai importante rezervoare aflandu-se chiar in nordul Bucurestiului, a carui suprafata cunoscuta pana in acest moment este de 300 de km patrati. De asemenea, temperatura nu este constanta, crescand dinspre sud spre nord, de la 58 pana la 84 de grade Celsius.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: