Mai multe foci moarte ajunse pe plajele din Cape Town ridica temeri cu privire la extinderea unui focar de rabie
Mai multe foci moarte au ajuns pe plajele din orasul-port Cape Town din Africa de Sud, a declarat vineri un oficial al managementului de coasta pentru CNN, pe fondul unui focar de rabie la animalele marine.
„Credem ca este prima raspandire a rabiei in cadrul unei populatii de mamifere marine si asta ne ingrijoreaza”, a declarat Gregg Oelofse, managerul de coasta din Cape Town.
Rabia la foci este rara si singurul caz cunoscut al bolii virale la acestea a fost detectat in insulele Svalbard din Norvegia in 1980.
Cape Town, cu plajele sale si o coasta de peste 300 de kilometri lungime, gazduieste mii de foci cu blana, o specie originara din Africa de Sud.
Orasul a inregistrat pana acum „11 cazuri de rabie la foci”, ultimul caz pozitiv fiind descoperit la o foca testata in urma cu 10 zile, potrivit lui Oelofse.
Totusi, el a spus ca aparitia unor carcase de foci pe plaje este naturala, si, in timp ce „o multime” de foci moarte au ajuns la tarm in aceasta saptamana, multe dintre ele au murit de moarte naturala.
Investigatii de laborator sunt in desfasurare pentru a determina modul in care focile au fost infectate cu aceasta boala.
Departamentul de sanatate din provincia Western Cape a alertat, luna trecuta, locuitorii, cu privire la riscul de rabie, avertizand despre „potentiale cazuri de rabie de-a lungul intregului litoral unde sunt prezente foci”.
Autoritatile au declarat la sfarsitul lunii iunie ca au confirmat sapte cazuri de boala la foci de pe sapte plaje din Cape Town si din alte parti din Western Cape, indemnand locuitorii sa evite contactul cu animalele. Primul caz a fost depistat in octombrie 2023.
„Nu exista niciun motiv de panica”, au declarat la acea vreme autoritatile orasului Cape Town, adaugand ca „desi rabia este noua la focile din Cape, este endemica in multe populatii de animale salbatice din Africa de Sud”.
In noiembrie 2021, oficialii provinciei Western Cape au declarat ca au ingropat aproape 200 de foci moarte intr-o singura zi, dupa ce carcasele lor au ajuns la mal. Decesele ar fi avut loc din cauza malnutritiei.
Rabia, care este aproape intotdeauna fatala odata ce apar simptomele, este o boala virala infectioasa care afecteaza creierul si sistemul nervos central.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cainii sunt principala sursa de transmitere a rabiei la oameni. Virusul se transmite oamenilor prin muscaturi sau zgarieturi de animale si poate dura intre trei si 12 saptamani pana la aparitia simptomelor.
Oelofse a spus ca virusul nu a fost transmis inca la oameni si ca autoritatile orasului lucreaza pentru a preveni acest lucru. „Avem o multime de oameni care intra zilnic in contact cu foci, cum ar fi surferii, scafandri si altii. Deci, unul dintre lucrurile pe care vrem sa le evitam este potentialul transfer al rabiei la o persoana si pana acum, asta nu s-a intamplat”, a spus el.