Maia continua in forta. Sechestru pe averea fostului presedinte Igor Dodon, acesta anunta furios ca vine rascoala: „Revolta cetatenilor creste de la o zi la alta si totul azi atarna pe un fir de ata”
Fostul presedinte rusofon al Moldovei, Igor Dodon, anunta furios, luni, ca procurorii anticoruptie intentioneaza sa ii puna sechestru pe avere. El ameninta ca va rasturna actuala admnistratie de la Chisinau condusa de Maia Sandu.
„Cu cat e mai mare dezastrul economic in tara, cu cat e mai mare disperarea guvernarii ca pierde sustinerea oamenilor, cu atat mai mult aceasta guvernare are nevoie sa distraga atentia cetatenilor cu show-uri si alte actiuni politice.
Ce pot inventa ei de aceasta data? Sa intenteze alte dosare penale pe deputatii si liderii din opozitie, sa puna sechestru pe bunurile familiei mele, ale sotiei, mamei si ale copiilor?
Sa arunce in media o noua doza de minciuni si de mizerie? Asta n-o sa va ajute, doamnelor si domnilor de la guvernare. Revolta cetatenilor creste de la o zi la alta si totul azi atarna pe un fir de ata, care se poate rupe oricand”, a anuntat Dodon, luni, pe pagina sa de Facebook.
Fostul presedinte al Republicii Moldova, rusofonul Igor Dodon, a fost audiat pe 25 ianuarie peste trei ore de catre procurorii de la Procuratura Generala. El este suspect in dosarul „Energocom” privind procurarea energiei electrice in perioada 2008-2009, atunci cand Dodon era ministru al Economiei.
Dupa audierea in fata procurororilor, Dodon s-a plans ca dosarul penal in care este suspect este unul politic.
„Daca actuala conducere a tarii crede ca cu chemarea mea mai des la Procuratura o sa scada preturile la gaz si la energie electrica greseste amarnic. Cand poporul e nemultumit de cresterea preturilor in urma incompetentei Guvernului actual, ei ma cheama la Procuratura. Le mai spun inca odata, toate incercarile de a schimba agenda publica prin astfel de show-uri si justitie televizata nu vor aduce rezultate.
Eu, asa cum am spus, nu ma ascund, vin, discut. Prezint informatiile pe care le-am obtinut suplimentar. Vreau sa va spun ca dupa ce m-am aprofundat mai mult in detaliile acestui caz, 2008, 14 ani in urma, apropo, nici documentele nu se pastreaza in ministere mai mult de 10 ani, dar din ceea ce imi amintesc din acest caz si detaliile pe care le-am obtinut, sunt absolut sigur, atat eu, cat si colegii mei, echipa de avocati care ma sustin, ca eu personal nu port nicio vina. Nici banuit nu pot fi in acest dosar.
Vreau sa reiterez inca odata ceea ce am spus in luna mai 2008. Atunci, R. Moldova a obtinut cel mai avantajos pret din regiune la livrarea energiei electrice. Vin cu detalii. Pretul obtinut atunci de R. Moldova, cu toate ca responsabili nu am fost eu personal, dar Energocom, pretul a fost de 4 centi si 3,3 centi, in conditiile in care pretul pe piata din Ucraina era de 6,2 centi (…) Intrebare catre Procuratura: ‘Dar ce-i cu dosarul miliardului? Taceti toti? Dar ce-i cu cesionarea aeroportului? Taceti toti pentru ca atunci cand veti incepe a sapa acolo, veti da de persoane din conducerea statului’.
Iata asta se numeste justitie selectiva si show-uri care nu vor duce la nimic absolut. Eu sunt deschis pentru colaborare si cu cei din PG. Astazi am insistat ca sa discutam mai mult, sa-mi prezinte unele informatii pe care anterior nu le-am cunoscut. N-ai de unde sa cunosti toate aceste contracte. Le-am cerut ca sa mi le prezinte, de aceea am stat mai mult azi. Le-am spus ca atunci cand este necesar sunt gata sa vin, sa discutam si sa aducem lumina pe toate insinuarile josnice cu care merge actuala guvernare.
Oamenii vor preturi mai ieftine acum la gaz, dar voi cautati potcoave de nu stiu ce, de 14 ani in urma. Nu cautati tancuri rusesti, ocupati-va de problemele oamenilor”, a declarat Dodon dupa audieri.
In iunie 2021, reprezentantii Procuraturii Generale (PG) au anuntat ca vor verifica legalitatea incheierii in anul 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina, actiuni in care, potrivit mai multor experti in energetica, ar fi implicati ex-presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, si deputata socialista Zinaida Greceanii.
Presedintele Maia Sandu a anuntat inca de cand a fost aleasa ca va declansa o ampla campanie de curatare a politicii si justitiei de coruptie.
In urma cu doua luni, Maia Sandu a sustinut un puternic discurs anticoruptie in fata sefilor de state care participau Summitul pentru Democratie 2021, organizat la initiativa presedintelui SUA, Joe Biden.
„Coruptia este motivul pentru care nu am reusit sa cream un stat functional, care sa ofere sanse egale tuturor. Exploatand slabiciunile institutiilor statului, grupurile corupte au furat de la oameni, au folosit bani murdari pentru a cumpara partide politice si au abuzat de retele de presa pentru a manipula opinia publica si a se agata de putere. Fiind in functii, acestia au continuat sa foloseasca institutiile de stat pentru a acumula si mai multe averi ilegale. Cu cat acestia avansau in atingerea scopurilor lor meschine, cu atat mai mult esua Republica Moldova”, a spus Maia Sandu in fata sefilor de state.
„Guvernele corupte si fara scrupule au aruncat Moldova in saracie. Institutiile au fost capturate. Impunitatea si nedreptatea s-au raspandit foarte mult. Cativa indivizi puternici au monopolizat fluxurile economice, descurajand investitiile si erodand oportunitatile. Infractiunile financiare au devenit o norma. Frauda din sectorul bancar in valoare de 12% din PIB si cele 22 de miliarde de dolari spalati prin tara noastra sunt indicatori ai amplorii coruptiei cu care ne-am confruntat doar in ultimul deceniu. Acest lucru a avut consecinte grave pentru economia noastra, statalitatea si securitatea noastra nationala”, a subliniat Maia Sandu.
Maia Sandu a cerut apoi ajutor pentru prinderea oligarhilor fugari si confiscarea averilor acestora.
„Oficialilor corupti nu ar trebui sa li se permita sa se stabileasca si sa duca o viata confortabila in democratiile occidentale cu castigurile lor nelegiuite, dupa ce au jefuit tarile lor de origine si le-au furat resurse vitale. Miliardul de dolari furat prin frauda bancara si cele 22 de miliarde de dolari spalate prin Moldova au calatorit prin conturile diferitor entitati din 60 de tari diferite.
(…) In numele multor democratii fragile, va cer sprijinul pentru aducerea oficialilor corupti in fata justitiei si restituirea activelor care nu le apartin. Ei trebuie sa stie ca dreptatea va ajunge la ei indiferent de unde fug sau de cat de inventivi sunt in tainuirea averilor obtinute ilicit. Putem parcurge drumul lung de recuperare a acelor resurse atat de necesare doar impreuna”, a subliniat Maia Sandu.
Discursul integral al Maiei Sandu
Este o onoare pentru mine sa ma adresez acestui forum de nivel inalt de Ziua Internationala Anticoruptie in numele cetatenilor tarii mele, Republica Moldova. In ciuda esecurilor pe care le-au trait in trecut, cetatenii Republicii Moldova continua sa creada in importanta fundamentala a justitiei. Ei si-au unit din nou fortele pentru a cere politicienilor sa puna capat coruptiei omniprezente, care a periclitat tanara noastra democratie.
Moldovenii au luptat intotdeauna pentru democratie. Cu toate acestea, de-a lungul celor trei decenii de cand tara noastra si-a castigat independenta mult pretuita, coruptia a fost unul dintre obstacolele principale care au impiedicat Republica Moldova sa dezvolte pe deplin potentialul oamenilor sai muncitori. Coruptia este motivul pentru care nu am reusit sa cream un stat functional, care sa ofere sanse egale tuturor. Exploatand slabiciunile institutiilor statului, grupurile corupte au furat de la oameni, au folosit bani murdari pentru a cumpara partide politice si au abuzat de retele de presa pentru a manipula opinia publica si a se agata de putere. Fiind in functii, acestia au continuat sa foloseasca institutiile de stat pentru a acumula si mai multe averi ilegale. Cu cat acestia avansau in atingerea scopurilor lor meschine, cu atat mai mult esua Republica Moldova.
Guvernele corupte si fara scrupule au aruncat Moldova in saracie. Institutiile au fost capturate. Impunitatea si nedreptatea s-au raspandit foarte mult. Cativa indivizi puternici au monopolizat fluxurile economice, descurajand investitiile si erodand oportunitatile. Infractiunile financiare au devenit o norma. Frauda din sectorul bancar in valoare de 12% din PIB si cele 22 de miliarde de dolari spalati prin tara noastra sunt indicatori ai amplorii coruptiei cu care ne-am confruntat doar in ultimul deceniu. Acest lucru a avut consecinte grave pentru economia noastra, statalitatea si securitatea noastra nationala.
Dar lucrurile pot fi foarte diferite. Cetatenii Moldovei si-au exprimat foarte clar asteptarile – trebuie sa oprim cercul vicios al coruptiei si al capturarii statului, care a impiedicat dezvoltarea Republicii Moldova atat de mult timp. Acest obiectiv i-a unit pe moldoveni, indiferent de etnia lor sau de limba pe care o vorbesc. Oamenii asteapta un serviciu public mai curat, care sa fie demn de respect, sa consolideze coeziunea sociala si sa faca statul mai functional.
Lupta noastra impotriva coruptiei include masuri specifice – eliminarea coruptilor din sistemul de justitie, inclusiv prin evaluarea externa extraordinara a judecatorilor si procurorilor, construirea unor institutii anticoruptie puternice, urmarirea si recuperarea banilor furati si incetarea finantarii ilegale a partidelor politice. Acestea nu sunt sarcini simple. E vorba de eforturi dure, serioase, sistemice, care trebuie depuse permanent si in toate directiile. Intampinam o rezistenta acerba din partea celor care au avut de castigat de pe urma vechiului sistem. Dar oamenii nu ne-au cerut sa fim draguti. Ei ne-au cerut sa ne asiguram ca toata lumea respecta regulile. Si noi suntem hotarati sa facem acest lucru, cu buna-credinta, in folosul tuturor cetatenilor, pentru binele comun.
Asta ma indreapta spre mesajul meu final. Coruptia trebuie abordata din ambele capete. Si acolo de unde sunt furati banii, dar si acolo unde sunt mutati acei bani. Fara ajutor directionat din partea democratiilor consolidate, nu vom reusi. Oficialilor corupti nu ar trebui sa li se permita sa se stabileasca si sa duca o viata confortabila in democratiile occidentale cu castigurile lor nelegiuite, dupa ce au jefuit tarile lor de origine si le-au furat resurse vitale. Miliardul de dolari furat prin frauda bancara si cele 22 de miliarde de dolari spalate prin Moldova au calatorit prin conturile diferitor entitati din 60 de tari diferite.
Avem nevoie de mai multe investigatii transnationale pe cazurile de coruptie mare. Avem nevoie de o aplicare mai stricta a reglementarilor internationale impotriva spalarii banilor de catre democratiile consolidate. Bunurile ar trebui restituite mai usor persoanelor de la care acestea au fost furate. Aceste bunuri ar trebui sa imbunatateasca viata oamenilor, nu sa fie la cheremul criminalilor fugari. Stiu ca ceea ce cer nu este lipsit de costuri, ci implica compromisuri delicate. Dar aplicarea constienta si voita a acestor legi si reglementari este un pret foarte mic de platit pentru ca democratia sa prevaleze in secolul 21.
Tara mea, Republica Moldova, merge inainte. In acelasi timp, suntem hotarati sa investigam politicienii corupti care au jefuit oamenii nostri in trecut. Dar nu o putem face singuri. In numele multor democratii fragile, va cer sprijinul pentru aducerea oficialilor corupti in fata justitiei si restituirea activelor care nu le apartin. Ei trebuie sa stie ca dreptatea va ajunge la ei indiferent de unde fug sau de cat de inventivi sunt in tainuirea averilor obtinute ilicit. Putem parcurge drumul lung de recuperare a acelor resurse atat de necesare doar impreuna. Altminteri, doar vointa noastra de a lupta impotriva coruptiei nu este suficienta.
Acest efort trebuie sa fie unul global, de colaborare, pentru ca noi cu totii impartasim opinia ca coruptia este singurul lucru care poate submina democratia, indiferent de locul in care traim. Ea submineaza institutiile, slabeste statele si dezamageste cetatenii care cred in democratie, ceea ce serveste intereselor liderilor autoritari si ale grupurilor criminale transfrontaliere.
Trebuie sa combatem coruptia impreuna, in mod colectiv, pentru ca sa mentinem si sa respectam promisiunile democratiei pentru oamenii nostri – dezvoltare, libertate, oportunitati economice si tratamentul egal al tuturor in fata legii.