Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sustinut un puternic discurs anticoruptie in fata sefilor de state care participau Summitul pentru Democratie 2021, organizat la initiativa presedintelui SUA, Joe Biden.
„Coruptia este motivul pentru care nu am reusit sa cream un stat functional, care sa ofere sanse egale tuturor. Exploatand slabiciunile institutiilor statului, grupurile corupte au furat de la oameni, au folosit bani murdari pentru a cumpara partide politice si au abuzat de retele de presa pentru a manipula opinia publica si a se agata de putere. Fiind in functii, acestia au continuat sa foloseasca institutiile de stat pentru a acumula si mai multe averi ilegale. Cu cat acestia avansau in atingerea scopurilor lor meschine, cu atat mai mult esua Republica Moldova”, a spus Maia Sandu in fata sefilor de state.
„Guvernele corupte si fara scrupule au aruncat Moldova in saracie. Institutiile au fost capturate. Impunitatea si nedreptatea s-au raspandit foarte mult. Cativa indivizi puternici au monopolizat fluxurile economice, descurajand investitiile si erodand oportunitatile. Infractiunile financiare au devenit o norma. Frauda din sectorul bancar in valoare de 12% din PIB si cele 22 de miliarde de dolari spalati prin tara noastra sunt indicatori ai amplorii coruptiei cu care ne-am confruntat doar in ultimul deceniu. Acest lucru a avut consecinte grave pentru economia noastra, statalitatea si securitatea noastra nationala”, a subliniat Maia Sandu.
Maia Sandu a cerut apoi ajutor pentru prinderea oligarhilor fugari si confiscarea averilor acestora.
„Oficialilor corupti nu ar trebui sa li se permita sa se stabileasca si sa duca o viata confortabila in democratiile occidentale cu castigurile lor nelegiuite, dupa ce au jefuit tarile lor de origine si le-au furat resurse vitale. Miliardul de dolari furat prin frauda bancara si cele 22 de miliarde de dolari spalate prin Moldova au calatorit prin conturile diferitor entitati din 60 de tari diferite.
(…) In numele multor democratii fragile, va cer sprijinul pentru aducerea oficialilor corupti in fata justitiei si restituirea activelor care nu le apartin. Ei trebuie sa stie ca dreptatea va ajunge la ei indiferent de unde fug sau de cat de inventivi sunt in tainuirea averilor obtinute ilicit. Putem parcurge drumul lung de recuperare a acelor resurse atat de necesare doar impreuna”, a subliniat Maia Sandu.
Discursul integral al Maiei Sandu
Este o onoare pentru mine sa ma adresez acestui forum de nivel inalt de Ziua Internationala Anticoruptie in numele cetatenilor tarii mele, Republica Moldova. In ciuda esecurilor pe care le-au trait in trecut, cetatenii Republicii Moldova continua sa creada in importanta fundamentala a justitiei. Ei si-au unit din nou fortele pentru a cere politicienilor sa puna capat coruptiei omniprezente, care a periclitat tanara noastra democratie.
Moldovenii au luptat intotdeauna pentru democratie. Cu toate acestea, de-a lungul celor trei decenii de cand tara noastra si-a castigat independenta mult pretuita, coruptia a fost unul dintre obstacolele principale care au impiedicat Republica Moldova sa dezvolte pe deplin potentialul oamenilor sai muncitori. Coruptia este motivul pentru care nu am reusit sa cream un stat functional, care sa ofere sanse egale tuturor. Exploatand slabiciunile institutiilor statului, grupurile corupte au furat de la oameni, au folosit bani murdari pentru a cumpara partide politice si au abuzat de retele de presa pentru a manipula opinia publica si a se agata de putere. Fiind in functii, acestia au continuat sa foloseasca institutiile de stat pentru a acumula si mai multe averi ilegale. Cu cat acestia avansau in atingerea scopurilor lor meschine, cu atat mai mult esua Republica Moldova.
Guvernele corupte si fara scrupule au aruncat Moldova in saracie. Institutiile au fost capturate. Impunitatea si nedreptatea s-au raspandit foarte mult. Cativa indivizi puternici au monopolizat fluxurile economice, descurajand investitiile si erodand oportunitatile. Infractiunile financiare au devenit o norma. Frauda din sectorul bancar in valoare de 12% din PIB si cele 22 de miliarde de dolari spalati prin tara noastra sunt indicatori ai amplorii coruptiei cu care ne-am confruntat doar in ultimul deceniu. Acest lucru a avut consecinte grave pentru economia noastra, statalitatea si securitatea noastra nationala.
Dar lucrurile pot fi foarte diferite. Cetatenii Moldovei si-au exprimat foarte clar asteptarile – trebuie sa oprim cercul vicios al coruptiei si al capturarii statului, care a impiedicat dezvoltarea Republicii Moldova atat de mult timp. Acest obiectiv i-a unit pe moldoveni, indiferent de etnia lor sau de limba pe care o vorbesc. Oamenii asteapta un serviciu public mai curat, care sa fie demn de respect, sa consolideze coeziunea sociala si sa faca statul mai functional.
Lupta noastra impotriva coruptiei include masuri specifice – eliminarea coruptilor din sistemul de justitie, inclusiv prin evaluarea externa extraordinara a judecatorilor si procurorilor, construirea unor institutii anticoruptie puternice, urmarirea si recuperarea banilor furati si incetarea finantarii ilegale a partidelor politice. Acestea nu sunt sarcini simple. E vorba de eforturi dure, serioase, sistemice, care trebuie depuse permanent si in toate directiile. Intampinam o rezistenta acerba din partea celor care au avut de castigat de pe urma vechiului sistem. Dar oamenii nu ne-au cerut sa fim draguti. Ei ne-au cerut sa ne asiguram ca toata lumea respecta regulile. Si noi suntem hotarati sa facem acest lucru, cu buna-credinta, in folosul tuturor cetatenilor, pentru binele comun.
Asta ma indreapta spre mesajul meu final. Coruptia trebuie abordata din ambele capete. Si acolo de unde sunt furati banii, dar si acolo unde sunt mutati acei bani. Fara ajutor directionat din partea democratiilor consolidate, nu vom reusi. Oficialilor corupti nu ar trebui sa li se permita sa se stabileasca si sa duca o viata confortabila in democratiile occidentale cu castigurile lor nelegiuite, dupa ce au jefuit tarile lor de origine si le-au furat resurse vitale. Miliardul de dolari furat prin frauda bancara si cele 22 de miliarde de dolari spalate prin Moldova au calatorit prin conturile diferitor entitati din 60 de tari diferite.
Avem nevoie de mai multe investigatii transnationale pe cazurile de coruptie mare. Avem nevoie de o aplicare mai stricta a reglementarilor internationale impotriva spalarii banilor de catre democratiile consolidate. Bunurile ar trebui restituite mai usor persoanelor de la care acestea au fost furate. Aceste bunuri ar trebui sa imbunatateasca viata oamenilor, nu sa fie la cheremul criminalilor fugari. Stiu ca ceea ce cer nu este lipsit de costuri, ci implica compromisuri delicate. Dar aplicarea constienta si voita a acestor legi si reglementari este un pret foarte mic de platit pentru ca democratia sa prevaleze in secolul 21.
Tara mea, Republica Moldova, merge inainte. In acelasi timp, suntem hotarati sa investigam politicienii corupti care au jefuit oamenii nostri in trecut. Dar nu o putem face singuri. In numele multor democratii fragile, va cer sprijinul pentru aducerea oficialilor corupti in fata justitiei si restituirea activelor care nu le apartin. Ei trebuie sa stie ca dreptatea va ajunge la ei indiferent de unde fug sau de cat de inventivi sunt in tainuirea averilor obtinute ilicit. Putem parcurge drumul lung de recuperare a acelor resurse atat de necesare doar impreuna. Altminteri, doar vointa noastra de a lupta impotriva coruptiei nu este suficienta.
Acest efort trebuie sa fie unul global, de colaborare, pentru ca noi cu totii impartasim opinia ca coruptia este singurul lucru care poate submina democratia, indiferent de locul in care traim. Ea submineaza institutiile, slabeste statele si dezamageste cetatenii care cred in democratie, ceea ce serveste intereselor liderilor autoritari si ale grupurilor criminale transfrontaliere.
Trebuie sa combatem coruptia impreuna, in mod colectiv, pentru ca sa mentinem si sa respectam promisiunile democratiei pentru oamenii nostri – dezvoltare, libertate, oportunitati economice si tratamentul egal al tuturor in fata legii.
Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat saptamana trecuta intr-un interviu pentru Europa FM ca va apela la sprijinul Romaniei pentru a identifica unde au ajuns banii furati din bancile sale in urma cu sapte ani. Este vorba despre celebrul „miliard de dolari” furat de oligarhii moldoveni, acum fugari.
„Este rusinos ca dupa 7 ani de la furtul miliardului, niciun om sa nu fie sanctionat. Procurorii au inceput sa lucreze, dupa multi ani in care au fost impiedicati sa investigheze lucrurile, dar si aceasta frauda si altele de proportii sunt prea dificile pentru noi, pentru sistemul nostru, si aici e nevoie de sprijinul mai multor tari, de sprijinul unor organizatii internationale pentru ca banii care au fost scosi din Republica Moldova sa fie identificati si adusi acasa impreuna cu autorii acestor fraude, care au parasit Republica Moldova si au facut cerere de azil in diferite tari ale lumii”, a declarat Maia Sandu la Europa FM.
Ea a mentionat ca Vlad Plahotniuc este in Turcia, iar procesul de extradare este complicat, dar institutiile Republicii Moldova au inceput sa faca demersuri credibile pentru ca autorii fraudelor sa fie adusi in fata justitiei.
Maia Sandu a anuntat ca Republica Moldova a cerut si ajutorul Romaniei.
„Stiu ca exista cereri din partea institutiilor noastre de Drept catre autoritatile dumneavoastra pentru a constitui comisii comune asa incat sa avem sanse mai mari in demersurile noastre catre alte tari, pentru a obtine informatii despre averi ilegale, despre bani, despre conturile in care se tin banii care au fost furati; si din sistemul bancar, dar nu doar. Si da, credem ca daca aceste demersuri vor fi sustinute si de institutiile din Romania, atunci lucrurile se vor intampla mai repede”, a mentionat Maia Sandu.
Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat pe 19 noiembrie, intr-o conferinta de presa, ca face personal demersuri, pe langa sefii de state, pentru ca „escrocii” fugari Vladimir Plahotniuc, Ilan Sor si Veaceslav Platon sa fie extradati in Moldova si averile lor din statele respective sa fie confiscate.
Intrebata de o jurnalista daca pe agenda ei de presedinte se afla in continuare extradarea oligarhilor Vladimir Plahotniuc, Ilan Sor si Veaceslav Platon, Maia Sandu a anuntat ca aceasta tema este o prioritate pe care o discuta inclusiv cu sefii de state cu care se intalneste.
„Este! Cu toti presedintii cu care ma intalnesc vorbesc despre escrocii cei mai mari ai Republicii Moldova si despre faptul ca ei au proprietati in tarile unde merg eu la intalniri sau au conturi sau unii se ascund. Asta este un subiect obligatoriu pe agenda. Primesc raspunsuri ca vor incerca sa ne ajute. Pe de alta parte este nevoie de contributia procuraturii. Lucrurile in tarile cu justitie independenta se intampla legal, atunci cand procuratura dintr-o tara face solicitare de extradare, respectand toate rigorile.
Dialogul la nivel politic este important, dar nu este suficient. Din pacate, din ce am auzit eu, cererile de extradare despre care ni s-au spus pana acum nu au fost tocmai cereri de extradare. Procuratura a reluat de la zero aceste proceduri si speram sa vedem o finalitate. Asta va fi un semn important pentru cetatenii nostri ca se face justitie, ca cei care au furat bani foarte mari ajung sa fie pedepsiti pentru asta.
Este un subiect foarte important pe care il abordez la toate intalnirile, inclusiv in discursul de la ONU am vorbit despre fluxurile financiare ilicite, despre faptul ca bani furati din tari sarace, cu institutii slabe ajung uneori in tari dezvoltate. Este nevoie de un efort global sa aducem acesti bani acasa, sa nu se mai permita ca banii furati din tari sarace sa ajunga in conturile bancilor sau in proprietati in alte tari. Se lucreaza, este inclusiv un consilier extern pentru recuperarea banilor, se lucreaza pe fiecare tara in parte care sunt procedurile ca sa abordam autoritatile acolo pentru recuperarea proprietatilor escrocilor din Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.
Ea a explicat de ce extradarea oligarhilor fugari nu s-a intamplat pana acum.
„Am primit informatii din partea organelor de extradare din alte tari ca cererile de extradare nu au fost facute corect. Cam neserioase acele solicitari, acum trebuie sa fie refacute. Aceasta tergiversare a fost din cauza Procuraturii din Republica Moldova”, a indicat Maia Sandu. Procurorul general a fost recent demis si apoi a ajuns in arest. De asemenea, a fost demis si seful Centrului National Anticoruptie.
Desi majoritatea partiilor sunt inca in asteptarea ninsorilor, patru partii de schi - Madaras, Harghita,…
Opt persoane au fost ucise si alte 17 ranite intr-un atac cu cutitul comis sambata…
“Berkshire Hathaway acumuleaza numerar intr-un mod vazut doar inainte de criza financiara, dar de data…
Federatia de fotbal din Kosovo (FFK) a denuntat sambata "atmosfera inacceptabila si nesigura" in care…
O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…