Republica Moldova aspira sa adere la Uniunea Europeana „intr-o zi” si i-a comunicat Rusiei ca aceasta este alegerea sa, a declarat marti presedinta Maia Sandu pentru agentia britanica Reuters, informeaza Agerpres.
Comentariile ei dintr-un interviu pentru Reuters au fost cele mai clare afirmatii publice privind cursul pro-occidental al Republicii Moldova, noteaza agentia de stiri britanica. Dupa ce Republica Moldova si-a obtinut independenta fata de Uniunea Sovietica in 1991, pro-rusii si pro-europenii s-au luptat pentru control.
Maia Sandu, al carei partid reformist a obtinut o victorie detasata in alegerile parlamentare din luna iulie, este vazuta in Republica Moldova ca un simbol al schimbarii care ofera Bruxellesului un succes de politica externa intr-o tara aproape falimentata de coruptia endemica in urma cu sase ani.
Insa in ajunul unui summit cu participarea UE si a altor state est-europene printre care si Ucraina, Maia Sandu a declarat ca Rusia ii face dificila viata Republicii Moldova, cu preturi mai mari pentru gazele naturale. Ea a mai spus ca tine de Occident sa ajute la prinderea infractorilor care au furat banii Republicii Moldova, iar acum sunt in libertate in Europa.
Republica „Moldova vrea sa devina membra a UE intr-o zi”, a mai spus Maia Sandu, care a evitat afirmatiile fara echivoc privind orientarea tarii dupa ce a ajuns la putere la sfarsitul lui 2020, data fiind dependenta Moldovei de gazul rusesc.
„Ne-ar placea sa ajungem acolo preferabil mai devreme decat mai tarziu”, a afirmat Sandu in cadrul interviului care a avut loc intr-un hotel din Bruxelles.
Intrebata daca Rusia va permite Republicii Moldova – care se afla intre Ucraina si statul membru UE Romania – sa adere la UE, Maia Sandu a raspuns ca le-a spus oficialilor rusi ca modelul blocului Celor 27 este cel de urmat pentru tara. „Vom insista ca este alegerea noastra (aderarea la UE) si ne-ar placea ca alte tari sa respecte aceasta alegere”, a subliniat ea.
Seful diplomatiei UE, Josep Borrell, a acuzat Moscova in octombrie ca se foloseste de gazul natural pentru a intimida Republica Moldova, o acuzatie pe care Kremlinul o respinge. Sandu a calificat noul contract pe cinci ani semnat de guvernul de la Chisinau cu Gazprom drept „rezonabil”, dar a spus ca Moscova le-a acordat „preturi preferentiale” aliatilor apropiati.
Guvernul de la Chisinau va contesta solicitarea Gazprom de pe 30 octombrie de plata a unor datorii de 709 milioane de dolari, a spus ea.
„Cand pretul gazului a crescut atat de mult, Gazprom a inceput sa vorbeasca despre unele datorii despre care sustin ca dateaza din 1994 (…) Bineinteles ca acest lucru a fost folosit in negocieri. Noi credem ca datoria trebuie sa fie mult mai mica”, a afirmat Maia Sandu.
Presedinta Republicii Moldova a spus si ca este preocupata de acumularea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina. Ea a precizat insa ca nu exista semne de activitate rusa sporita in Transnistria, regiune separatista din estul Moldovei in care se vorbeste limba rusa.
„Din nefericire, avem in continuare trupe ruse pe teritoriul nostru”, a amintit ea, solicitand retragerea lor din Transnistria, pe care ONU o considera teritoriu al Republicii Moldova.
Controlul Maiei Sandu asupra executivului si a parlamentului ii ofera Republicii Moldova cea mai buna sansa pe care a avut-o vreodata de a lua statul din mainile unor elite corupte, sustin oficiali de la Bruxelles si de la Chisinau.
Republica Moldovei a cerut Interpolului sa-i caute pe doi dintre cei mai bogati oameni din tara, acuzati ca au sifonat banii statului.
Unul dintre ei, Vladimir Plahotniuc, este acuzat de implicare in furtul de un miliard de euro din bancile moldovene in perioada 2014-2015.
Avocatii lui Plahotniuc au negat ca el a fost implicat in ceea ce este cunoscut la nivel local sub denumirea „furtul secolului”.
„Contam pe sprijin international pentru ca cei mai mari escroci care au furat de la poporul nostru au parasit tara”, a mai spus Sandu, adaugand ca Plahotniuc se ascunde probabil in Turcia.
Federatia de fotbal din Kosovo (FFK) a denuntat sambata "atmosfera inacceptabila si nesigura" in care…
O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…
Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…