Maia Sandu il pune la punct pe Lavrov: „Rusia nu este in masura sa ne dea noua lectii de democratie”
Presedintele Moldovei, Maia Sandu, a reactionat taios la acuzatiile ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. „Rusia nu este in masura sa ne dea noua lectii de democratie”, a subliniat Maia Sandu.
„Rusia nu este in masura sa ne dea noua lectii de democratie. Sfatul meu pentru ei este sa analizeze clasamentele internationale atunci cand vine vorba despre valorile democratice si cum se pozitioneaza statele in aceste clasamente. In rest, actiunile noastre sunt indreptate pentru consolidarea democratiei, pentru consilidarea institutiilor statului asa incat institutiile statului sa poata sa protejeze cetatenii. Suntem, intr-o situatie complicata si avem nevoie sa ne consolidam si sectorul de securitate si in sectorul de aparare”, a declarat Maia Sandu pentru TVR Moldova.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins violent, miercuri, acuzatiile presedintei Maia Sandu potrivit carora Rusia ar pregati o lovitura de stat in Republica Moldova.
Serghei Lavrov sustine ca actuala guvernare de la Chisinau nu ar reprezenta interesele cetatenilor Republicii Moldova, iar prin declaratiile de luni ale presedintiei Maiei Sandu, potrivit carora Rusia ar pregati o „lovitura de stat” in tara noastra, actuala putere de la Chisinau ar dori sa distraga atentia cetatenilor de la problemele cu care se confrunta acestia.
„Observam o dorinta maniacala a Kievului, dar si a papusarilor lor, in primul rand din Uniunea Europeana care vor sa slabeasca pozitiile Rusiei in formatul ‘5+2’, care se ocupa de reglementarea transnistreana.
Prin insistenta acestei retorici, pe care acum Kievul incearca sa o aprinda cat mai tare, transmitand informatii confidentiale despre provocarile pregatite de noi, lovituri de stat, desigur ca guvernarea in frunte cu Maia Sandu, din care, in rand cu ea, practic toti sunt si cetateni romani, vrea sa paseze vina pentru esecul politicilor social-economice, care provoaca tot mai multa nemultumire in societate.
Ei vor sa reduca relatiile noastre cu Gagauzia si sa declare Federatia Rusa vinovata de toate relele din Republica Moldova.
Ei vor sa ceara evacuarea pacificatorilor nostri, militarilor care pazesc enormele depozite de munitii de la Cobasna. Kievul are interesul ca aceasta retorica antiruseasca sa ia amploare, prin transmiterea unor informatii confidentiale despre pretinsele provocari sau lovituri de stat pe care am vrea sa le organizam in Republica Moldova”, a declarat Lavrov.
„Vrem sa avem relatii bune cu Moldova, de prietenie, Moldova multinationala, dar aceasta este, desigur, o strada cu doua sensuri. Politicienii care au preluat acum puterea in aceasta tara si care, in general, si-au declarat dorinta de a adera la Uniunea Europeana si aproape de a se reuni cu Romania, sau chiar de a cere NATO sa le asigure securitatea, acesti politicieni inca nu reflecta interesele poporului lor. Sunt apeluri la alegeri anticipate, aceasta este o problema interna a Moldovei”, a mai spus Lavrov.
Luni, Maia Sandu a declarat ca Rusia ar avea un plan de „schimbare a puterii legitime de la Chisinau cu una nelegitima”.
Planul, care ar fi fost interceptat de catre serviciile secrete ucrainene si transmis Chisinaului, ar presupune atacuri asupra institutiilor de stat cu luari de ostatici, mascate sub actiuni de protest ale opozitiei.
In actiunile violente ar fi urmat sa fie implicati „diversionisti cu pregatire militara, camuflati in civil” si persoane din afara tarii, in particular din Rusia, Belarus, Serbia si Muntenegru.