Maia Sandu, la Timisoara: „Politicieni deghizati cu masca valorilor europene, dar gata, cand va fi momentul, sa vanda libertatea, interesul national”

politica

Maia Sandu

Presedinta Republicii Moldova Maia Sandu a declarat, sambata la ceremonia de decernare a premiului „Timisoara pentru Valori Europene”, ca „populismul si minciuna devin tot mai atractive pentru unii cetateni dezamagiti si pun in pericol valori importante precum dezbaterea, increderea in institutii si unii in altii”, iar „grupari corupte, cum vedem in Moldova, finantate din bani murdari, din bani de la Kremlin, vor sa rastoarne ordinea constitutionala, sa submineze statul si democratia”. 

„Ma bucur sa ma aflu astazi la Timisoara, la invitatia domnului primar Dominic Fritz. Orasul Dumneavoastra are o semnificatie profunda in istoria moderna a Europei si, prin spiritul sau de deschidere si prin lupta sa pentru libertate si dreptate, reprezinta un simbol al valorilor europene.

Sunt onorata sa primesc premiul ‘Timisoara pentru Valori Europene’, pe care il consider nu atat o recunoastere personala, cat mai ales o apreciere pentru modul in care cetatenii Republicii Moldova isi apara dreptul de a trai in libertate, pace si democratie – un drept pentru care, de aproape doi ani, vecinii si prietenii nostri din Ucraina fac niste sacrificii pe care cu greu le putem descrie in cuvinte. Un premiu pentru valori europene este o oportunitate sa discutam despre pericolele asupra acestora si despre cat de usor le putem pierde”, a afirmat Maia Sandu, sambata la Timisoara, la ceremonia in care primarul Dominic Fritz i-a inmanat premiul Timisoara pentru Valori Europene.

„Un razboi la hotarul nostru parea incredibil acum cativa ani, dar iata ca dreptul international a fost incalcat, granitele nu au contat, iar valorile europene, valorile umane au fost calcate in picioare”, a continuat ea.

„Populismul si minciuna devin tot mai atractive pentru unii cetateni dezamagiti si pun in pericol valori importante – dezbaterea, increderea in institutii si unii in altii. Grupari corupte, cum vedem in Moldova, finantate din bani murdari, din bani de la Kremlin, vor sa rastoarne ordinea constitutionala, sa submineze statul si democratia. Politicieni deghizati cu masca valorilor europene, dar gata, cand va fi momentul, sa vanda libertatea, interesul national si sa duca Republica Moldova intr-o zona gri, a faradelegii, coruptiei, unde Rusia poate sa-si impuna cu usurinta interesele. Propaganda fara margini si fara urma de bun simt care, din pacate, reuseste sa slabeasca coeziunea sociala, solidaritatea intre oameni si natiuni. Toate aceste lucruri sunt un pericol real si foarte aproape si nu vizeaza doar Republica Moldova”, a mai sus Sandu.

Ea a vorbit si despre perioada alegerilor, la Chisinau, Bucuresti, Washington, alegeri de care depinde soarta lumii in urmatoarele decenii.

„In urmatoarea perioada, jumatate din populatia planetei va participa in alegeri – vor fi alegeri la Chisinau, la Bucuresti, la Washington, se va alege Parlamentul European. De aceste alegeri depinde soarta lumii pentru urmatoarele decenii si nu cred ca sunt cuvinte mari. Si este cazul sa ne intrebam – si politicienii, si cetatenii – in ce lume vrem sa traim? Teoria „politica nu ma afecteaza” este gresita, pentru ca de oamenii pe care ii alegem depinde cum traim noi si cum vor trai copiii nostri. Alegem conducatori care mint doar pentru ca spun ce vrem sa auzim? Care ne promit solutii usoare pentru probleme complicate? Nu poti construi nimic, cu atat mai mult un stat, prin minciuna. Conducatori care ii trateaza pe cei din jur fara respect? Fara respect vor fi tratati toti membrii societatii. Conducatori care neaga stiinta? Tarile s-au dezvoltat anume datorita stiintei, nu a ignorantei. Conducatori care nu au curajul sa ia decizii complicate? Cu pasi fricosi o tara nu devine puternica. Conducatori care dezbina si incita la ura? Doar o societate unita poate construi o tara sigura si prospera”, a mai explicat Maia Sandu.

Aceasta si-a mai exprimat speranta ca cetatenii lumii vor alege curajul, bunul simt, omenia, cinstea, adevarul si libertatea.

„Vom avea multe alegeri in anul care vine, dar cel mai mult aceste alegeri vor fi anume despre valori. Si sper foarte mult ca cetatenii lumii vor alege bunul simt, curajul, omenia, cinstea, adevarul si libertatea. Si pacea. De multe ori in istorie, pentru ca binele sa triumfe a fost nevoie de eroi. In perioada care urmeaza, va fi nevoie ca fiecare cetatean sa devina un erou. Cand stai deoparte, raul se raspandeste. Si vedem azi cum raul risca sa acapareze tot mai mult din lumea libera. Razboiul de agresiune al Rusiei nu doar ca a curmat – si continua sa curme – vieti si destine, ci reprezinta o amenintare reala, brutala si imediata la adresa valorilor si principiilor care au stat la baza constructiei proiectului european. Sunt aceleasi valori pentru care, in 1989, au murit, mai intai la Timisoara, apoi la Bucuresti si in alte orase ale Romaniei oameni care nu au mai suportat gandul de a trai sub jugul apasator al totalitarismului. Ne inclinam in fata acestor luptatori pentru libertate, carora le datoram ceea ce astazi pare de la sine inteles: o Europa in care Cortina de Fier din trecut a fost inlocuita de o comunitate a solidaritatii, a unitatii in diversitate”, a mai declarat Sandu.

Presedinta Republicii Moldova a mai precizat ca „municipiul Timisoara reprezinta un excelent exemplu de diversitate traita in spirit european si democratic – un spirit care si-a pus amprenta nu doar pe trecutul istoric al acestui oras minunat, ci care ii confera si astazi un farmec deosebit, pe care oaspetii sai au avut ocazia sa-l cunoasca indeosebi anul trecut, cand Timisoara a stralucit in calitate de Capitala Europeana a Culturii”.

„Istoria Timisoarei, ca si trecutul recent al Republicii Moldova, constituie lectii importante despre valoarea libertatii. Moldova a invatat, prin experiente dure pentru tara, cum este sa lupti pentru libertate si pentru dreptul de a-ti decide soarta. In ultimii ani – dar mai ales in ultimele 22 de luni – Republica Moldova s-a aflat sub permanenta amenintare a celor care nu vor sa respecte alegerea noastra de a face parte din lumea libera, din marea familie a democratiilor europene. Chiar daca nu s-a tras inspre Moldova cu arme sau cu rachete, suntem supusi unui larg spectru de lovituri din cele mai perfide – violarea spatiului aerian, tentative de a genera tensiuni sociale, atacuri cibernetice si raspandirea de informatii false, incercarea de a frauda, la scara larga, alegerile locale, in toamna lui 2023. Au incercat sa rastoarne guvernarea si ordinea constitutionala prin metode violente. Nu au reusit. Faptul ca noi, ca societate, am rezistat – rezistam – constituie dovada rezilientei oamenilor din Republica Moldova, dar si a atasamentului fata de obiectivul nostru strategic de a deveni stat membru, cu drepturi depline, al Uniunii Europene. Este optiunea pe care zeci de mii de oameni au confirmat-o, prin prezenta lor in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, acelasi loc in care in 1989 multimea adunata cerea consacrarea limbii romane ca limba de stat. In fond, este o continuitate fireasca. Pentru ca libertatea noastra va fi in siguranta doar atunci cand Republica Moldova va face parte din Uniunea Europeana”, a explicat Maia Sandu.

„Anul 2024 este anul democratiei in intreaga lume”, a continuat ea.

„Iar democratia nu este un cuvant abstract, este principiul datorita caruia oamenii pot spune ce gandesc, isi pot creste copiii cum considera corect, au oportunitatea de a-si construi fericirea, au sansa de a obtine bunastare. Regimurile autoritare nu pot oferi aceste lucruri. Si de noi toti depinde ce vom alege in 2024. Stim foarte bine ca drumul de la aspiratie la realitate nu este unul usor. Si de aceea ne insufleteste gandul ca stim ca avem alaturi de noi, pe aceasta cale, prieteni si parteneri de nadejde, care ne vor ajuta sa trecem mai usor peste orice obstacole. In acest sens, doresc sa folosesc acest prilej pentru a sublinia – cu recunostinta si inalta apreciere – sprijinul pe care l-am primit din partea Romaniei, un sprijin neconditionat, fratesc, pentru care vom fi intotdeauna recunoscatori. Cand ne-a fost mai greu, am putut sa ne bazam pe ajutor la toate nivelurile – ma refer aici la Presedintele Romaniei, la Guvern, la Parlament, la Casa Regala, la societatea civila, dar si la autoritatile publice locale, precum gazdele noastre de astazi, din inima Banatului”, a spus Sandu, citata de news.ro.

Aceasta a mai afirmat ca se uita „cu admiratie la modul in care Romania a valorificat apartenenta la Uniunea Europeana – si privim cu incredere spre viitor, cand vom putea la randul nostru sa transpunem calitatea de stat membru in beneficii concrete, reale si tangibile pentru toti cetatenii nostri, indiferent de etnie, de limba vorbita sau de convingerile politice”.

„Si, desigur, visam la un viitor cand, aflandu-ne impreuna in Uniunea Europeana, podurile de peste Prut vor mai fi doar un reper geografic, fara a mai fi imprejmuite de o parte si de alta de puncte de trecere a frontierei. Extinderea Uniunii Europene catre Est – in 2004, 2007 si 2013 – a reprezentat o reparatie istorica la scara larga. La cateva decenii de la momentul cand, in 1945, popoarele de la rasaritul continentului nostru au fost condamnate la o existenta marcata de opresiune si lipsuri, poarta libertatii si prosperitatii s-a deschis pentru 13 tari, inclusiv pentru Romania. Chiar daca, la scara istoriei, intervalul de timp ce a decurs de atunci nu este prea lung, se fac deja auzite voci ale unor oameni care par sa fi uitat ca democratia, libertatea sau bunastarea consolidate nu sunt un dat, ci rezultatul nemijlocit al apartenentei la Uniunea Europeana, respectiv al procesului de aderare”, a explicat Sandu.

Eaa vorbit si despre extinderea Uniunii Europene prin aderarea Republicii Moldova si Ucrainei la UE.

„Este suficient sa ne uitam la dificultatile cu care ne confruntam noi la Chisinau pentru a vedea cat de dificil este ca un stat din regiunea noastra sa razbata aflandu-se in afara Uniunii Europene. De aceea, aceasta reparatie de care vorbeam nu va fi niciodata completa daca state precum Republica Moldova sau Ucraina vor ramane in afara spatiului comunitar. Locul oamenilor care aleg libertatea este alaturi de statele si popoarele lumii libere, nu in vreo zona gri, sub umbra amenintarilor permanente la adresa suveranitatii si independentei. Si stim cu totii ca in Republica Moldova aceste amenintari – fie directe, fie prin intermediari tradatori, oligarhi dispusi sa-si vanda concetatenii fara rusine – nu vor conteni, ci dimpotriva, se vor intensifica pe masura ce noi ne vom rupe de legaturile paguboase ale trecutului. Dar noi nu ne temem si nu ne vom abate de la drumul nostru. In ultimii ani am reusit sa scapam de dependenta de gazul rusesc, am reorientat exporturile noastre catre noi piete de desfacere, construim si reparam drumuri si poduri care ne leaga de Uniunea Europeana. Republica Moldova nu mai este la cheremul Kremlinului, ci isi decide singura soarta si paseste hotarat pe calea integrarii europene. Iar acest fapt a fost recunoscut de statele membre ale Uniunii Europene, atunci cand, in decembrie anul trecut, au decis ca Republica Moldova – alaturi de Ucraina – merita sa deschida negocierile de aderare pentru ca apartenenta noastra la comunitatea de valori europene sa isi gaseasca confirmarea istorica prin aderarea la UE”, a mai declarat Sandu.

Presedinta Republicii Moldova a adaugat ca primeste acest premiu ca „pe un vot de incredere in capacitatea Republicii Moldova si a cetatenilor sai de a duce pana la capat lupta pentru libertate – o lupta dreapta, legitima si necesara pentru viitorul nostru si al intregului continent!”

„Ce vedem aici, la Timisoara, ce vedem in orasele europene, vrem si pentru Republica Moldova. „Azi in Timisoara, maine-n toata tara” – se scanda acum 34 de ani pe aceste strazi. Nivelul de trai pe care il vad in orasul dumneavoastra, libertatea de gandire si exprimare, valorile europene – sa ajunga de neinvins si aici, si in Moldova”, a conchis Sandu.

Primarul municipiului Timisoara, Dominic Fritz, a subliniat, la randul sau, ca viitorul comun european este mai fragil si mai amenintat ca niciodata, dupa 1989, iar competitia dintre democratiile liberale si regimurile autoritare se intensifica.

„In aceasta epoca tumultoasa, Maia Sandu apare nu doar ca un lider puternic pentru poporul sau, ci ca un model pentru milioane de europeni din afara Moldovei. Presedinta Maia Sandu a crezut in aspiratiile europene ale Moldovei atunci cand multi le considerau utopice. Cu o munca incredibila, determinare, curaj si un bun simt rar intalnit in politica, lupta cu perseverenta pentru a contura o cale europeana pentru Moldova. (…) In februarie 2023, serviciile din Ucraina si Moldova au deconspirat un complot al Rusiei pentru o lovitura de stat in Moldova. Pericolul fizic este real. Maia Sandu a condus si conduce tara prin aceste amenintari concrete cu un calm si, da, un curaj exceptional. Curajul ei nu este unul zgomotos”, a afirmat Dominic Fritz.

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este primul laureat al Premiului „Timisoara pentru valori europene”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: