Maia Sandu, prima mare lovitura contra mafiei de stat. Dosar penal pentru furtul a 12 milioane de dolari in care ar fi implicat fostul presedinte, Igor Dodon

politica

Procuratura Generala din Republica Moldova a anuntat luni ca va ancheta o „schema criminala” folosita la importul de energie electrica in 2008 prin care s-ar fi furat bani de la stat, aproape 12 milioane de dolari. Schema ar fi fost pusa in opera de „factorii de decizie” ai companii importatoare, de „responsabili” ai Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica, precum si de „alte persoane”. Dupa acest anunt al procuraturii au aparut speculatii ca la „alte persoane” ar intra si Igor Dodon, care era in 2008 Ministrul al Economiei, anunta Europa Libera Moldova

Procurorii moldoveni  suspecteaza in acest dosar delapidari prin metoda majorarilor neintemeiate a pretului de achizitie a energiei electrice si insusirea diferentei de pret.

Cu toate ca procuratura generala a vorbit in comunicat despre implicarea in schema a unor responsabili din Ministerul Economiei si Infrastructurii si agentia de reglementari in energetica, precum si “a altor persoane, inclusiv din afara tarii”, ea nu a dat publicitatii totusi vreun nume de suspect.

Sef la ministerul pomenit in comunicatul procuraturii ca actionand “in intelegere si de comun acord” cu Energocom, adica compania de stat prin care R. Moldova importa de la furnizorii din strainatate energia electrica, era in 2008, anul vizat, Igor Dodon, liderul socialistilor moldoveni.

In investigatiile jurnalistice aparute de-a lungul vremii, numele lui Dodon a fost adesea asociat cu acea “schema”, numita de altfel asa chiar de procurori in comunicatul de luni si despre care jurnalistii au scris si in anul respectiv, in 2008. In 2017, Procuratura Generala a pornit un dosar penal dar la scurt timp a renuntat la acesta, fara prea multe explicatii.

Primavara trecuta, insa, procuratura ar fi revenit asupra cercetarilor din acest dosar, lucru despre care a scris portalul anticoruptie.md, care a pretins totodata ca vizati in ancheta ar fi Igor Dodon si Vlad Plahotniuc. Numele celui din urma a fost invocat si de Sergiu Tofilat, expertul comunitatii Watchdog care, dupa ce a lucrat consilier la presedintie in 2020 cand Maia Sandu isi incepuse mandatul, a afirmat in spatiul public ca a gasit dovada implicarii lui Plahotniuc intr-o informatie primita de la serviciul pentru combaterea spalarii banilor, care ar fi stabilit sa bani din schema ar fi ajuns la o companie atribuita lui Plahotniuc.

Ion Preasca, jurnalistul de la publicatia cu profil economic mold-street.com, este autorul primei investigatii la aceasta tema publicata in 2008 de Centrul de Investigatii Jurnalistice de la Chisinau: „La sfarsitul lunii martie 2008 a fost demis guvernul Tarlev si a fost desemnata Zinaida Grecianii premier, iar Igor Dodon, din functia de ministru al economiei, a devenit si vice-premier. Peste o luna, el a plecat la Kiev pentru a negocia problema asigurarii cu energie electrica. Cand a revenit, a anuntat ca a negociat un nou contract cu ucrainenii si energia electrica s-a ieftinit. In realitate, daca inainte R. Moldova cumpara printr-o companie de stat ucraineana (Ucrinterenergo) si alta moldoveneasca (Energocom), in schema aceasta a fost introdusa o capusa, o firma intermediara, care avea fondator un afacerist de origine slovaca, dar care traia in Ucraina. Si, drept urmare, la fiecare luna-doua pretul se majora, ca pana la sfarsitul anului sa se dubleze. Deci, in realitate a fost o schema de majorare a preturilor, iar o parte din fluxurile de bani se duceau pe conturile unei firme. A functionat pana in decembrie, pentru ca in noiembrie 2008 a fost vizita lui Putin la Chisinau, atunci el era prim-ministru, trebuia cumva sa restabileasca relatiile moldo-ruse si, ca sa deblocheze exporturile de vinuri, Moldova trebuia sa faca ceva in directia imbunatatirii si iata una din scheme a fost revenirea la achizitia de energie de la Cuciurgan. S-a folosit ca pretext ca ucrainenii au scumpit energia si in continuare se va procura de la Cuciurgan – deci s-a utilizat aceeasi schema pentru alte argumente. Procuratura a numit in comunicatul de azi conducerea institutiilor responsabile care au avizat contractele, e vorba de ANRE, Ministerul Economiei si Energocom – atunci la minister sef era Igor Dodon, iar la ANRE – Vitalie Iurcu.”

Formatiunea de opozitie a socialistilor a reactionat luni la anuntul procuraturii printr-un comunicat, in care a spus ca orice asociere a liderului lor cu dosarul este un fals din media aservita politica, in interesul unei guvernari care ar distrage astfel atentia de la scumpirile in lant si nemultumirile pe care acestea le cauzeaza.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: