Majoritatea britanicilor au o parere pozitiva despre imigratie, potrivit unui nou studiu
Un numar tot mai mare de britanici au o parere mai pozitiva fata de imigranti, au aratat cercetatorii, relateaza Euronews.
Sondajul social european (ESS) a constatat ca majoritatea britanicilor au o parere pozitiva despre imigratie, in ciuda incercarilor controversate ale guvernului de a lua masuri drastice impotriva acestui fenomen.
In urma esantionarii atitudinilor la fiecare doi ani, incepand din 2002, studiul a aratat ca perceptia fata de imigranti a devenit mult mai favorabila in ultimele doua decenii.
In ceea ce priveste impactul imigratiei asupra Marii Britanii, majoritatea celor intervievati de ESS anul trecut (59%) au declarat ca aceasta are un efect pozitiv asupra economiei – fata de 17% in 2002.
Sentimente similare au fost exprimate in ceea ce priveste imbogatirea vietii culturale (in crestere de la 33% in 2002 la 58% in 2022) si transformarea tarii intr-un loc mai bun (de la 20% la 56% in aceeasi perioada).
Ramanand relativ stabile intre 2002 si 2014, rezultatele au aratat ca atitudinile fata de imigranti au devenit mai pozitive intre 2016 si 2022.
In 2002, sondajul ESS a constatat ca 8% dintre respondenti considerau ca persoanele de „rasa sau grup etnic diferit de cel majoritar” ar trebui sa fie admise in tara.
Acest procent a sarit la 34% in 2022.
The UK’s migration policy is criticized in a new report as increasing numbers of people are crossing over the Channel, leaping from 299 in 2018 to 45,744⬇️https://t.co/QcUeCFurkP
— euronews (@euronews) October 31, 2023
In timp ce sustinatorii Partidului Laburist de centru-stanga s-au dovedit a avea opinii mult mai favorabile cu privire la imigratie, o schimbare pozitiva a fost observata si in randul alegatorilor conservatori de dreapta.
Migratia globala in Marea Britanie a atins cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata in 2022, a anuntat in luna mai Oficiul National de Statistica.
„Se pare ca problema imigratiei va ramane probabil pe primele pagini pentru o perioada de timp si ar putea deveni un camp de lupta cheie la urmatoarele alegeri generale”, a declarat Alun Humphrey, de la Centrul National pentru Cercetare Sociala, care a contribuit la coordonarea sondajului.
Cercetarea a fost realizata intre august 2021 si septembrie 2022 si au participat 1.149 de persoane.