Majoritatea germanilor nu este de acord cu saptamana de lucru de 4 zile, cu salariu integral

externe

germania, locuri de munca

Mai mult de jumatate dintre locuitorii din Germania se opun introducerii unei saptamani de lucru de patru zile cu salariu integral. Insa opiniile pe aceasta tema sunt strans legate de afilierea politica, scrie Deutsche Welle.

Un sondaj de opinie a relevat ca 55% dintre persoanele care locuiesc in Germania nu considera posibila saptamana de lucru de patru zile cu salariu integral, potrivit rezultatelor publicate marti.

Modelul celor patru zile, spre deosebire de saptamana de lucru de cinci zile, care este obisnuita in majoritatea tarilor industrializate, a facut obiectul a numeroase procese in ultima vreme.

Majoritatea intreprinderilor si organizatiilor care au testat modelul de patru zile au constatat ca acesta faciliteaza un mai bun echilibru intre viata profesionala si cea privata si reduce stresul in randul lucratorilor.

In Germania, sindicatul metalurgistilor IG Metall, cel mai mare sindicat din Europa, s-a numarat printre organizatiile care au propus introducerea acestui model.

Ce a constatat sondajul din Germania?

Studiul, realizat de institutul de sondaje Forsa pentru revista Stern, a aratat ca locuitorii din partea estica ale Germaniei, care au facut parte in trecut din Republica Democrata Germana comunista, au fost cei mai sceptici in legatura cu aceasta idee.

Dintre acestia, 62% s-au opus introducerii saptamanii de lucru de patru zile, spre deosebire de 54% in landurile vestice.

Sondajul a aratat, de asemenea, ca opiniile variaza foarte mult in randul sustinatorilor diferitelor partide politice.

Persoanele care voteaza cu ecologistii au fost cele mai interesate de modelul celor patru zile, cu 69% in favoarea acestuia si 29% impotriva.

Sustinatorii social-democratilor de centru-stanga (SPD) ai cancelarului Olaf Scholz au fost, insa, in mare parte impotriva ideii, doar 43% sustinand-o si 53% opunandu-se.

Cea mai puternica rezistenta a venit din partea celor care ii favorizeaza pe neoliberalii Democrati Liberi (FDP). Aici, 75% au fost impotriva, doar 25% fiind in favoarea unui timp liber mai mare.

In general, cei care au sustinut ideea au citat rezultatele unor teste efectuate in alte tari europene, care au aratat o reducere a nivelului de stres si o crestere a productivitatii.

Cei care s-au opus au fost de parere ca intreprinderile s-ar putea confrunta cu presiuni financiare si ca munca care trebuie facuta nu ar putea fi facuta daca ar exista mai putine ore pentru a o finaliza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: