Negocierile cu regimul militar din Niger trebuie sa fie ”soclul abordarii noastre”, a declarat joi presedintele Nigeriei, Bola Tinubu, in deschiderea in capitala tarii sale, Abuja, a unui nou summit al Comunitatii Economice a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) dedicat cautarii unor solutii in fata crizei provocate de lovitura de stat din Niger, transmite AFP.
Organizatia ECOWAS, formata din 15 state vest-africane, a impus Nigerului sanctiuni dupa lovitura de stat si daduse juntei de la Niamey un ultimatum sa-l repuna in functie pana pe 6 august pe presedintele inlaturat Mohamed Bazoum, amenintand in caz contrar cu o interventie militara.
Dar ultimatumul nu s-a concretizat, dupa ce intr-o reuniune cu usile inchise majoritatea membrilor Senatului Nigeriei s-au opus sambata cererii presedintelui Ahmed Tinubu de a autoriza o interventie militara in Niger.
„Din nefericire, ultimatumul pe care l-am lansat la primul summit nu a dat rezultatele scontate”, a recunoscut presedintele nigerian. El considera acum ca datoria organizatiei ECOWAS este „de a epuiza toate caile de dialog pentru a asigura o revenire rapida la o guvernare constitutionala in Niger”. „Este crucial sa dam prioritate negocierilor diplomatice si dialogului ca soclu al abordarii noastre”, a mai spus Ahmed Tinubu in deschiderea noului summit al ECOWAS.
Dar aceasta organizatie s-a aratat deja divizata in privinta abordarii fata de junta care a preluat puterea in Niger. Astfel, numai guvernele a patru dintre statele membre, respectiv Nigeria, Benin, Coasta de Fildes si Senegal, s-au aratat dispuse sa ia parte la o actiune militara contra Nigerului.
Intr-o asemenea operatiune, Nigeria, care este un aliat al SUA in regiune si dispune de una din cele mai puternice armate africane, ar urma sa fie varful de lance, dar opozitia interna nu i-a permis cel putin deocamdata presedintelui Ahmed Tinubu sa puna in aplicare planul interventiei.
De partea cealalta, Algeria, Guineea, Burkina Faso si Mali au precizat ca se opun actiunii militare, cele doua din urma avertizand in plus ca vor considera un atac asupra Nigerului drept o declaratie de razboi impotriva lor, precizeaza Agerpres.
In acest timp, Statele Unite cauta sa impiedice Rusia sa castige influenta in regiunea Sahel, Washingtonul mizand in special pe relatiile sale militare consolidate cu Nigerul.
Aceasta tara, importanta strategic si prin faptul ca este al saptelea producator mondial de uraniu, a devenit pilonul operatiunilor antijihadiste americane si franceze in regiunea Sahel, mai ales dupa ce junte militare au preluat puterea in Burkina Faso si Mali. Acestea din urma au respins prezenta fortelor occidentale si i-au primit cu bratele deschise pe mercenarii rusi din gruparea Wagner.
Vicesecretarul american de stat Victoria Nuland a efectuat luni o vizita inopinata in capitala Nigerului, Niamey, la finalul careia a recunoscut ca au fost facute putine progrese catre reinstalarea in functie a presedintelui Bazoum, care este sechestrat de pucisti, dar mentine contacte in exterior, el avand o discutie telefonica si cu secretarul american de stat Antony Blinken.
Principalul interlocutor al Victoriei Nuland in aceasta scurta vizita a fost noul sef al Statului Major instalat de pucisti in Niger, generalul de brigada Moussa Salaou Barmou, care anterior a colaborat indelung cu Washingtonul si a fost considerat de Statele Unite un aliat al sau si un personaj cheie in strategia americana pentru regiunea Sahel. Statele Unite l-au „curtat timp de 30 de ani” pe acest general si i-au oferit acces la prestigioasa Universitate de Aparare Nationala din Washington, potrivit unui articol din Wall Street Journal (WSJ).
Intrebat de WSJ despre riscul ca in urma loviturii de stat Nigerul sa piarda ajutorul militar american, generalul Barmou a raspuns fara ezitare: „Daca acesta este pretul pe care trebuie sa-l platim pentru suveranitatea noastra, atunci asa sa fie”.
Victoria Nuland a descris discutiile cu acesta drept „extrem de sincere si deocamdata foarte dificile”, fara sa fi reusit obtinerea vreunei concesii din partea generalului pucist si nici macar posibilitatea de a-l vedea pe presedintele inlaturat de la putere. Nuland nu s-a intalnit nici cu liderul juntei autoproclamat presedinte al Nigerului, generalul Abdourahamane Tiani.
Statele Unite au in Niger un detasament de circa 1.100 de soldati, in baze militare comune cu trupe de elita ale Nigerului care pana in urma cu cateva zile se aflau sub comanda generalului Barmou. Washingtonul a cheltuit circa o jumatate de miliard de dolari pentru ajutorul militar oferit Nigerului, tara unde a creat o baza de drone in zona orasului Agadez.
In opinia lui Cameron Hudson, expert in probleme africane la think tank-ul american Center for Strategic and International Studies, in pofida loviturii de stat, Nigerul este un caz diferit de cel al statelor Mali sau Republica Centrafricana, devenite bastioane ale gruparii Wagner, si militarii pucisti de la Niamey ar dori sa mentina relatiile bune cu SUA.
Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) anunta depunerea unei sesizari la Parchetul de…
Presedintele Consiliului National al PSD, Mihai Tudose, a avut o reactie dispretuitoare la adresa unui…
Inundatiile devastatoare din sud-estul Spaniei au facut ravagii marti seara, lasand in urma o tragedie…
In urma inundatiilor severe din regiunea Castellon de la Plana, Spania, Consulatul Romaniei a initiat…
Critici dure cu privire la deplasarea ministrului ungar de externe Peter Szijjarto la Minsk pentru…
In aceste zile, Salina Praid inregistreaza un numar record de vizitatori, intrucat tot mai multe…